Aarde-en-water - Aarde-en-water2.jpg

Aarde en Water Kunstenaar: Nic Jonk

  • Titel: Aarde en Water
  • Kunstenaar: Nic Jonk
  • Plaats: Lange Nering
  • Materiaal: brons
  • Geplaatst: 1980

Dit kunstwerk had vroeger een ‘ereplaats’ op De Deel, maar is verplaats naar winkelstraat ‘De Lange Nering’  2012  2013
De plannen voor De Deel hebben al het nodige teweeg gebracht.

Aarde-en-water - Aarde-en-water-vlakje.jpg

Over het kunstwerk:

Dit kunstwerk is door de Rabobank aan de bevolking van Emmeloord aangeboden ter gelegenheid van de opening van hun markante pand op de hoek Deel / Lange Dreef. (1980)

De achterliggende gedachte van kunstenaar Nic Jonk was ‘Gaia., godin van de natuur’.
Gaia,  in de Griekse mythologie de godin van de natuur, werd afgebeeld als een mollige vrouw.
Zij is de oermoeder, de Aarde, die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen.
Deze Chaos bevatte alle basisbestanddelen, de vier elementen aarde, water, lucht en vuur.
(bron Wikipedia)

De zachte rondingen van dit beeldhouwwerk nodigen uit tot strelen.
Het is een overdadigheid van vormen, abstracte golven en vereenvoudigde visvormen die met de mens versmelten tot een mythologisch uitziend onderwerp.

Over de kunstenaar:

Nicolaas “Nic” Jonk (Grootschermer,11 juli 1928 – Alkmaar, 11 oktober 1994) was een Nederlands beeldend kunstenaar, vooral bekend geworden om zijn voluptueuze beelden van mythologische voorstellingen, vrouwen en dieren.
Hij was ook actief als graficus, schilder en ontwerper van sieraden.

Nic Jonk is in 1994 overleden.

Levensloop

Aarde-en-water - Nic-Jonk.jpgNic Jonk kwam uit een arm boerengezin en ging op 17-jarige leeftijd het reclamevak in. In 1947 volgde hij een avondcursus aan de kunstnijverheidsschool in Amsterdam. Daar had hij Wessel Couzijn als leraar, die hem stimuleerde om verder te gaan. Eén dag per week vervolgde hij zijn opleiding tekenen aan de Rijksnormaalschool, eveneens te Amsterdam. In 1949 was hij aanwezig bij de eerste Sonsbeektentoonstelling te Sonsbeek, Arnhem. Hij besloot naar aanleiding hiervan zich te gaan richten op beeldhouwkunst. In 1953 ging hij alsnog naar de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Drie jaar later stopte hij, teleurgesteld in de opleiding en begon hij voor zichzelf. Van 1961 tot 1962 gaf Nic Jonk les aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ‘s-Hertogenbosch. Daarna richtte hij samen met onder andere Wessel Couzijn en Mari Andriessen Ateliers ’63 op waarvoor hij ook les ging geven tot 1966. In het schooljaar 1974-1975 gaf hij ook nog even les op de Gerrit Rietveld Academie. In 1965 vestigde hij zich met zijn vrouw en zes kinderen in Grootschermer waar hij een beeldenpark inrichtte.

Er zijn meerdere exemplaren van ‘Aarde en Water Aarde en Water (Emmen Heerhugowaard en Purmerend)


Aarde-en-water - Aarde-en-water3.jpg

Portal Emmeloord - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie.

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,