Lokale pers en nieuwsbladen

knop-denoordoostpolder.jpg  knop-actueel-laatsteeditie.jpg  Omroep Flevoland via Portal Emmeloord  De Stentor via Portal Emmeloord  Het urkerland via Portal Emmeloord

Uitgaan

Theater 't Voorhuys via Portal Emmeloord  knop-bioscoop.jpg  Concertagenda Schokland via Portal Emmeloord  Filmhuis via Portal Emmeloord  Bibliotheek via Portal Emmeloord  knop-touristinfo-urk.jpg  knop-mooi-flevoland.jpg  knop-actueel-blauw-visit-flevoland.jpg

Overigen

Ophaalschema klikko's via Portal Emmeloord Telefoonmasten via Portal Emmeloord  Vliegtuigen boven Emmelord Koopzondag Emmeloord    knop-weer.jpg

Oudste boom Noordoostpolder

In 1936 werd begonnen met het aanleggen van de dijken om de Noordoostpolder die in 1940 klaar waren.  Daarna begon het droogmalen van het gebied dat in 9 september 1942 officieel droogviel.
Tijdens het droogmalen heeft men vanuit bootjes al vast piketpaaltjes gelaatst op belangrijkse kruispunten van latere wegen en vaarten. Als piketpaaltjes gebruikte ze 'wilgentakken' die naderhand weer werden opgeruimd. Een enkele tak is vergeten, zodat die kon uitgroeien tot een nieuwe volwaardige wilg.
De oudste boom, geplant in 1942,  stond aanvankelijk bij de Sloefweg, maar moest in 1999 wijken voor de verbreding van de N50. Hij is verplaatst naar de rand van Ens.

Drs. P

Wist u dat drs. P. een liedje gewijd heeft aan Emmeloord ?

De tekst vindt u hier 

Wist u dat Emmeloord een stad is? Flauwekul natuurlijk. Of toch niet ....?

Stadsrechten werden in de Middeleeuwen gegeven. Het gaf marktrecht, tolrecht en recht om stadsmuren te bouwen én in essentie het recht van de stad op eigen rechtspraak.  Sinds de herzieningen van de grondwet in 1848 en de daaruit voortvloeiende Gemeentewet van 1851 hebben stadsrechten geen betekenis meer. Maar toch heeft Emmeloord stadsrechten gekregen

Meer .... klik hier

Als de dijk breekt krijgen we natte voeten. Da’s duidelijk

Weet u dat op het gemeentehuis staat aangegeven hoe hoog het water kan komen ?

En weet u wat u moet doen bij een dijkdoorbraak ?

Zusje Golfslag en nog een Poldertoren...

een tweede 'Golfslag' staat in Nederland?

En een tweede Poldertoren ?

Wat weet u van de oorlogsgraven in Emmeloord ?

en wat heeft die'klaproos' te betekenen?

Wist u dat dit huis 5 maal een ander adres heeft gekend ?

Hoek Espelerlaan - Moerasandijviestraat.  (nu een rotonde)
Hier heeft wijlen dokter Jansen gewoond.

  1. Toen zijn eerste kind geboren werd, hadden de straten nog geen officiele namen. Deze straat werd toen de Ooststraat genoemd.
  2. Toen zijn tweede kind ter wereld kwam, hadden de straten inmiddels namen. Deze straat had de naam Lisdoddestraat. Het lag in de onkruidwijk, (Rietstraat, Hoefblad, Duizendknoop, Meldestraat etc)
  3. Tegen de tijd dat zijn derde kind geboren was, had men de straat omgedoopt in Lisdoddelaan, toch wat chiquer als 'straat'.
  4. Toen het vierde kind zich aandiende had men reeds bedacht dat  wijken omsloten moesten worden door straten met een neutrale naam. Zo is 'De Gouden Regenstraat' omgedoopt tot Koningin Julianastraat (in het kroningsjaar 1948)en de Lisdoddelaan werd Espelerlaan.
  5. Eigenlijk zat de voordeur aan de zijkant, dus werd het Moerasandijviestraat Nr. 2.

Deze kleine geschiedenis over die straat-met-vijf-namen illustreert de ongedurigheid van het jonge leven in de polder, die zich sneller ontwikkelt dan welk ander gebied ook in Nederland.  Het is een groeistuip.

Wist u dat Noordoostpolder bijna Urkerland had geheten ?

De nieuwe polders zouden de namen van de drooggelegde eilanden in de Zuiderzee dragen: Wieringen, Urk, Marken.  Gedacht wordt aan Urkerwaard, Urkermeer of  Urkerpolder.

De Wieringermeer had aanvankelijk als werknaam de Noordwestelijke Polder.
Het lag dus in de bedoeling om ook de werknaam Noord Oostelijke Polder te wijzigen in een definitieve naam.

Tijdens het droogvallen van de polder kiest een naamgevingscommissie onder leiding van ir. De Blocq van Kuffeler voor de naam Urkerland. Zijn collega Smeding gaat akkoord, maar niet van harte.
Toch streept Smeding de naam ‘Urkerland’ door en vervangt deze door Noordoostpolder.
Had het te maken met 'Nederlands Onderduikers Paradijs ?'

Weet u hoe de bruggen over de gracht heten?

bruggen - leeuwenbrug-verlicht.jpg

  • Pioniersbrug
  • Leeuwenbrug
  • geuzenbrug
  • Spaanse brug

En weet u waarom ?

En wist u dat de ontwerper van Emmeloord, Ir. Pouderoyen met 'De Deel' het 'San Marcoplein' in Venetië voor ogen had ? En dat er op de leeuwenbrug een zuilengallerij gepland was?

Wist u dat de leeuwen eigenlijk setjes zijn?

Leeuwen - leeuw_5.jpgDe leeuwen lijken exact gelijk, maar er is symmetrie.
De ene leeuw heeft zijn rechter poot over de linker poot geslagen terwijl dat bij de andere leeuw andersom is.
De vier kopieën bij de Poldertoren hebben dat niet.
Klik voor meer informatie

Weet u wie Han Stijkel was ?

wistudat - hanstijkel.jpgVerzorgingsplaats Han Stijkel is een parkeerplaats met een Texaco-tankstation langs de A6 Muiderberg-Joure tussen afrit 14 (Emmeloord) en 13 (Urk) bij Tollebeek in de gemeente Noordoostpolder.

De verzorgingsplaats is genoemd naar de verzetsheld Han Stijkel.

Wist u dat onze Poldertoren in de Donald Duck heeft gestaan ?

Omdat het weekblad Donald Duck zestig jaar bestond, bezochten Donald en de andere striphelden maandelijks een andere provincie. Flevoland is ook aan de beurt geweest en loopt als rode draad door het blad.

Zo verrast Urker Evert Koffeman in de brievenrubriek zijn oom met een foto van hen samen in klederdracht. De Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma is duidelijk herkenbaar in de strip waarin de burgemeester nadenkt over een toeristische attractie voor hun provincie.

De Poldertoren, Schokland, Oostvaardersplassen en de Bataviawerf komen voorbij in Goofy's les over Flevoland.

Wist u dat Emmeloord een Koninklijk putdeksel heeft ?

Een door een kunstenaar ontworpen putdeksel.

Kunst ?  
Voor zover bekend was Amersfoort de eerste Nederlandse stad die in 1995 door een kunstenaar putdeksels liet ontwerpen. Door de hele wijk Kattenbroek zijn putdeksels van Albert Goederond te zien. In 2001 volgde Leeuwarden met het project Sint Jacobstraat.
In 2007 volgde Amsterdam. Kunstenaar Alex Fisher was te zien in zijn tentoonstelling 'Manhole covers' en in het Diemerpark van IJburg werden 103 gietijzeren putdeksels aangebracht van kunstenares Maria Barnas.

En nu  ook Emmeloord.  klik voor meer info

Wist u er in de beginjaren van de polder zgn. diepvrieshuisjes waren ?

In enkele dorpen in de Noordoostpolder bevinden zich diepvrieshuisjes.
Het was voor het net gevestigde bouwbedrijf L. de Graaff in Kraggenburg één van zijn eerste serieuze opdrachten.
De diepvrieshuisjes stammen uit de jaren vijftig, een tijd waarin de aanschaf van een eigen diepvries voor gezinnen te duur was.

Op meerdere plekken in Nederland zijn dergelijke huisjes gebouwd. De diepvrieshuisjes vormden een welkome aanvulling op de bewaarmogelijkheden van voedsel in een tijd dat iedereen in bepaalde mate zelfvoorzienend was met een eigen moestuin en vaak ook een varken.
De huisjes werden doorgaans door een coöperatieve diepvriesvereniging beheerd. Leden van deze vereniging konden een diepvrieslade in het huisje huren. Aanvankelijk één lade per gezin, later, toen de belangstelling afnam, twee of drie per gezin.

In Marknesse werd omstreeks 1950 een diepvrieshuisje gebouwd aan de Lage Sluiswal.
Ook Luttelgeest en Tollebeek hebben nog een diepvriesgebouwtje.
Het diepvrieshuisje van Tollebeek werd gebouwd in 1958 en gesloten in 1989.
In de huisjes bevindt zich een carrousel met een honderdtal lades.
Bij binnenkomst zijn twee lagen lades zichtbaar. Met een drukknop kan de carrousel gedraaid worden tot de gehuurde lade voorkwam die met een eigen sleutel geopend kon worden.

Bordje in de berm met een blauwe B

Vroeg u zich ook al af wat dit betekend ? Bordje in de berm met een blauwe B