boothuis -

Boothuis (foto Martin Grim)

  • Titel: Boothuis
  • Kunstenaar: Frank Bolink en Gerard Koopman
  • Materiaal: Cortenstaal
  • Geplaatst :2010

Over het kunstwerk

Bij elke invalsweg in de Noordoostpolder moet een zogeheten ‘welkom-object’ staan die verkeersdeelnemers er duidelijk op wijst dat zij de gemeente NOP zijn binnengereden.
Dit ‘Boothuis’ is het tweede landmark bij een hoofdingang van de Polder.
Bij de Ketelbrug staat het ‘Ketelhuisje’
en bij Ramspol (Ens) staat het Polderhuisje. Alle drie ontwerpen zijn van het zelfde kunstenaarsduo.

boothuis - boothuis.gifMet een fles champagne opende burgemeester Van Rappard het ‘Boothuis’.
Dit monumentale kunstwerk is in opdracht van het aan de gemeente verbonden van Eckfonds tot stand gekomen. Idee achter dit kunstwerk is hetzelfde als het ‘Ketelhuisje’; daar waar vroeger zee was, staat nu een huis en wordt gewoond.
Het ‘Boothuis’ is gemaakt van corten staal en zal na verloop van tijd meer egaal kleuren.

boothuis - boothuis.jpgHet is een huis van ongeveer tien meter hoog. In het dak is een schip verwerkt dat mogelijk gestrand is. Het staat symbool voor de zeebodem, waar vroeger water was en waar nu gewoond wordt.

De kosten van ‘het boothuis’ waren € 116.000,-
De bijdrage van de gemeente van € 100.000,-


Over de kunstenaars

Koopman & Bolink is een samenwerkingsverband van de beeldend kunstenaars G.F. Koopman en F.E. Bolink, die sinds 1985 in Nederland werken in de openbare ruimte creëert op het raakvlak van architectuur en beeldende kunst.

Frans Bolink, geboren in 1943 en Gerard Koopman geboren in 1938 voeren sinds 1985 samen projecten uit in de openbare ruimte.
Beiden zijn van oorsprong binnenhuisarchitect. Een groot deel van hun gezamenlijke werken staat in Twente, waar ze allebei wonen.
Hun ontwerpen zijn veelal speels en kinderlijk eenvoudig, bijvoorbeeld een glazen bos in Haaksbergen en zoals in de polder het Ketelhuisje en het ‘Boothuis’ aan de A6 bij Rutten. Een derde opdracht is voor de N50 bij Ramspol.

Omroep Flevoland heeft een mooi filmpje gemaakt waarin de drie kunstwerken van Koopman en Bolink besproken worden.


foto: Martin Grim

Portal Emmeloord - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,