De Dorpsgemeenschap

Kunstenaar
Theo Mulder

 

Plaats
Kraggenburg
Voorststraat

 

Materiaal
Natuursteen

 

Geplaatst
1977

De dorpsgemeenschap

Over het kunstwerk

Dit werk staat symbool voor het vormen van een dorpsgemeenschap door mensen uit verschillende streken in Nederland. Uitgangspunt is het verbeelden van samenkomst en verbondenheid. Van alle kanten is contact met de buitenwereld en toch is er sprake van beslotenheid doordat de daken het samenvoegen tot een geheel. Het werk is gemaakt van Ettringer Tufsteen en weegt 1800 kg.

 

Over de kunstenaar

Theo Mulder geboren in 1928 te Haarlem, liet zich voor dit kunstwerk inspireren door het samenkomen van allerlei verschillende bevolkingsgroepen in de polder. Mulder laat zich inspireren door zijn directe omgeving, het leven op het platteland. Vanuit onvrede met het kunstonderwijs in Haarlem richtte Mulder met een kleine groep beeldend kunstenaars, een eigen ‘schooltje op, later met de naam Ateliers ’63. Naast Mulder behoorde Mari Andriessen (beeld van ing. Lely aan de Afsluitdijk en kopie in Lelystad), Nic Jonk (o.a beeldhouwwerken in Emmeloord en Lelystad), Ger Lataster en Wessel Couzijn tot de oprichters.

Wikipedia over Tho Mulder:

Theo Mulder is geboren en getogen in Haarlem, de stad waar ook beeldhouwer Mari Andriessen woonde. Mulder was leerling van Andriessen, met wie hij later bevriend raakte. Mulder was samen met hem betrokken bij de oprichting van Ateliers '63, een progressieve kunstopleiding in Haarlem en bij de tachtigste verjaardag van Andriessen schreef Mulder de inleiding van het gedenkboek.
 
De onderwerpen van Theo Mulder komen vaak uit zijn directe omgeving: dijkwerkers, boeren, vechtende hanen en rotganzen, zaken die verbonden zijn met het leven op het platteland. In 1960 kreeg Mulder de opdracht voor het herdenkingsmonument: 'De goede Herder' Den Burg op het eiland Texel.
 
Twaalf werken van Mulder staan in Haarlem, onder andere bij de Amsterdamse Poort. Ander werk van hem staan op het voormalige eiland Wieringen en in de gemeente Anna Paulowna. In Bergen is het werk van Mulder "indirect" te zien: het beeld dat Mari Andriessen van Adriaan Roland Holst maakte, werd door Mulder tot het huidige formaat vergroot. In Haarlem staat in de tuin van het Provinciehuis aan de Dreef het Dakoto monument, ter herdenking van de Dakotaramp.
 
Mulders stijl laat zich omschrijven als: lyrisch, figuratief.

 

 

 

  • Dorpsgemeenschap-
  • Dorpsgemeenschap-001
  • Dorpsgemeenschap-002
  • Dorpsgemeenschap-003
  • Dorpsgemeenschap-004