De Golfslag

Het verzorgingshuis ‘De Golfslag’ (Smedingplein 2) , gebouwd in 1971 naar ontwerp van Abe Bonnema, is een op betonnen pijlers geplaatst gebouw met zes woonlagen en een opbouw.
Het heeft (had) 76 appartementen.  Tussen de pijlers bevinden zich de gezamenlijke ruimten.

Architect.

Abe Bonnema

Abe Bonnema (Stiens, 6 september 1926 – Groningen, 9 augustus 2001) was een Nederlandse architect die in de laatste twee decennia van de twintigste eeuw een aantal markante kantoorgebouwen heeft ontworpen.

Bonnema was de zoon van een bouwkundige. Hij studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Na afronding van zijn studie begon hij een bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening. Bonnema begon zijn bedrijf in eerste instantie in Leeuwarden en verplaatste het later naar later in Hardegarijp, waar hij ook woonde.

Aan het begin van zijn loopbaan hield Bonnema zich vooral met woningbouwprojecten bezig. In de laatste twintig jaar voor zijn dood bouwde hij vooral grote kantoorgebouwen. Bonnema was een functionalist. In zijn optiek waren gebouwen gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen die de gebruiker stelt. Daarbij volgt de vorm vanzelf uit de functie.


Golfslag - golfslag1b.jpg

Hoofdpijndossier

Rechtszaak over Golfslag dient half september

algemeen - omroep-flevoland.png 27 juni 2018

De rechtszaak over voormalig verzorgingshuis De Golfslag in Emmeloord is op 14 september. Dan wordt duidelijk wat er met het pand gaat gebeuren.

Ontwikkelingen liggen stil
De ontwikkelingen rond De Golfslag liggen al maanden stil. De Urker eigenaar Hindriks en zijn compagnon Haagsma willen het pand verkopen aan een geïnteresseerde partij, maar dat mag niet omdat twee andere kandidaat-kopers daar een stokje voor steken. Dat hebben ze gedaan door zogenaamd conservatoir beslag op het gebouw te laten leggen. De rechtbank moet in september bepalen of dit beslag wordt opgeheven zodat het gebouw alsnog verkocht kan worden.

Te hoge eisen
De Golfslag kwam eind 2016 in handen van de huidige eigenaren. Zij kochten het pand voor 1 miljoen euro om er appartementen van te maken. Dit gebeurde uiteindelijk niet omdat de ondernemers vonden dat de gemeente te hoge eisen aan de verbouwing stelt. De eigenaren besloten toen om het oude verzorgingshuis weer in de verkoop te zetten.


Eigenaar wil kosten wat het kost van De Golfslag af. De Stentor 30-1-2018

Eigenaar Roel Hindriks van De Golfslag wil van het voormalige verzorgingshuis in Emmeloord af. Eind 2016 kocht de Urker het gebouw met de ambitie er ‘betaalbare appartementen’ voor starters en jongeren van te maken.
Ruim een jaar later is het gebouw gestript, maar is er van verdere werkzaamheden geen spoor te bekennen. ,,Dat zit er op korte termijn ook niet in”, zegt Hindriks stellig. ,,Ik verwacht niet dat er dit jaar nog iets gebeurt. Het wordt een lang verhaal”, is zijn voorspelling. Hindriks constateert dat hij er ‘met de gemeente Noordoostpolder niet uit is gekomen’. Hij mocht aanzienlijk minder appartementen in het pand vestigen dan hij wilde. ,,Dan gaat het niet om een paar appartementen minder, maar om zeker 25 of 26. We konden niet tot een overeenstemming komen.”

Beslaglegging
En dus staat het voormalige verzorgingshuis aan het Smedingplein in Emmeloord sinds een paar maanden opnieuw in de verkoop. Hindriks kocht het gebouw voor ruim een miljoen euro van Zorggroep Oude en Nieuwe Land en investeerde naar schatting nog eens vijf ton in de sloopwerkzaamheden. Complicerende factor is dat onlangs beslag is gelegd op het gebouw. Twee kandidaat-kopers hadden zich voor De Golfslag gemeld. Gaandeweg de onderhandelingen heeft een van deze partijen beslag laten leggen op het leegstaande verzorgingshuis. ,,Binnenkort moet de rechtbank zich hierover buigen. We hopen dat dit in maart gebeurt , maar het kan ook gerust mei of juni worden.”

Opheldering
Ondertussen leidt het voormalige verzorgingshuis een zieltogend bestaan. En dat is raadslid Rien van der Velde van PvdA-GroenLinks in de Noordoostpolder een doorn in het oog. In het vragenhalfuur van gisteravond heeft de fractie de kwestie aan de orde gesteld en bij wethouder Henk ­Suelmann om opheldering gevraagd. Ongeacht diens verklaring houdt Hindriks het in Emmeloord voor gezien.

,,De Golfslag en ik zijn geen gelukkige combinatie gebleken”, constateert hij. ,,Ik ga onder geen beding verder. Ik heb de handdoek in de ring gegooid en wil van het gebouw af.” Spijt van de koop heeft Hindriks niet. ,,Ach, soms koop je iets en moet je constateren dat het niet lukt. Dat is een stukje ondernemersrisico. Dat hoort erbij. Ik ben weer een ervaring rijker.” Hij besluit met een kwinkslag: ,,En een illusie armer.”

In Goor (nabij Almelo) staat een tweede exemplaar van de Golfslag.
Eigenaar is Verzorgingshuis De Stoevelaar.
Hetzelfde ontwerp van Abe Bonnema, maar dan in spiegelbeeld.

Een initiatief van Evert de Graaff – Emmeloord