De Golfslag

Het verzorgingshuis ‘De Golfslag’ (Smedingplein 2) , gebouwd in 1971 naar ontwerp van Abe Bonnema, is een op betonnen pijlers geplaatst gebouw met zes woonlagen en een opbouw.
Het heeft (had) 76 appartementen.  Tussen de pijlers bevinden zich de gezamenlijke ruimten.

Architect.

Abe Bonnema

Abe Bonnema (Stiens, 6 september 1926 – Groningen, 9 augustus 2001) was een Nederlandse architect die in de laatste twee decennia van de twintigste eeuw een aantal markante kantoorgebouwen heeft ontworpen.

Bonnema was de zoon van een bouwkundige. Hij studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Na afronding van zijn studie begon hij een bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening. Bonnema begon zijn bedrijf in eerste instantie in Leeuwarden en verplaatste het later naar later in Hardegarijp, waar hij ook woonde.

Aan het begin van zijn loopbaan hield Bonnema zich vooral met woningbouwprojecten bezig. In de laatste twintig jaar voor zijn dood bouwde hij vooral grote kantoorgebouwen. Bonnema was een functionalist. In zijn optiek waren gebouwen gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen die de gebruiker stelt. Daarbij volgt de vorm vanzelf uit de functie.


Flevopost.pngDe toekomst van de Golfslag in Emmeloord is ongewis,

sinds eigenaar Roel Hindriks uit Urk de vergunning introk. Dat deed hij echter op verzoek van de gemeente Noordoostpolder.

Door Donna Oevering op woensdag 11 oktober 2017

De gemeente liet eerder aan deze krant weten dat ‘de eigenaar de vergunningaanvraag heeft ingetrokken en zich oriënteert op wat hij nu gaat doen’. Ook vertelde een woordvoerder dat de eigenaar had aangegeven hier half oktober op terug te komen. ‘Dat wachten wij af.’

Woonvisie ontbreekt
Hindriks laat aan de FlevoPost weten dat hij de vergunning wel moest intrekken, omdat hij anders zou worden afgewezen. En dat zou geld kosten. Volgens hem zou hij worden afgewezen

Golfslag - golfslag1b.jpg

In Goor (nabij Almelo) staat een tweede exemplaar van de Golfslag.
Eigenaar is Verzorgingshuis De Stoevelaar.
Hetzelfde ontwerp van Abe Bonnema, maar dan in spiegelbeeld.