Koningin Julianastraat

De bouw startte in 1947. De straat droeg toen nog de naam: Goudenregenstraat. Deze naam ging daarna naar de straat achter het postkantoor.

Deze middenklasse woningen, die door de Directie ontworpen zijn, tonen de rijkdom van de door de Delftse School gehanteerde vormentaal.
Siermetselwerk, gecombineerd met een fraaie detaillering van deuren en ramen, draagt bij aan een van de mooiste straatbeelden in de Noordoostpolder.
De daken zijn met donkergrijze, gemêleerde pannen belegd, wat sterk bijdraagt aan de chique uitstraling.
Tussen de woningblokken van twee lagen met een hoge kap liggen lagere garageblokken, die de allure hebben van een koetshuis.
Ook aan deze woningen is sinds ze gebouwd zijn het een en ander veranderd, maar gelukkig niet zodanig dat ze ernstig zijn aangetast.
Tegenwoordig staan deze woningen ingeschreven in het rijksmonumentenregister.

Koningin-Julianastraat - Koningin-Julianastraat-1.jpg

Koningin Julianastraat


Koningin Julianastraat 37-39 

Dit in 1952-53 gebouwde pand deed oorspronkelijk dienst als bijkantoor van de Rotterdamse Bank. Het is ontworpen door het architectenbureau Dingemans, Wouda en De Bergh en is het enige gebouw in de Noordoostpolder met speklagen. Thans doet het dienst als notariskantoor

Uit de Noordoostpolder

Speklagen

EMMELOORD – Het pand van notaris Prummel aan de Koningin Julianastraat, in 1952 gebouwd als kantoor van de Rotterdamsche Bank, wordt uitgebreid. Net als het naastgelegen voormalige postkantoor moet het een zorg- en gezondheidscentrum worden.
Toen de Rotterdamsche opging in de AMRO-bank, verhuisde het bankkantoor naar de Beursstraat. Daarna werd het pand gebruikt door IJsselmeerbeton en de notarissen Van der Velde en Prummel.
Inmiddels is het kantoor opgekocht door de HNS-groep, die ook het postkantoor in handen heeft. ’Beide gebouwen zijn een twee-eenheid’, zegt Hans Schipper, ’Dit is een pand met uitstraling.’ Henk Houtman vertelt dat het pand niet alleen uit winstbejag is gekocht: ’Wij zijn Emmeloorders en daarom heb je er gevoel bij. We doen het ook gewoon omdat we het leuk vinden.’
Architect Dirk Klaver van K4 architecten bna heeft de verbouwing van het pand getekend. Er komt een grote uitbouw aan de achterkant. De drie verdiepingen worden afzonderlijk verhuurd en krijgen allemaal een eigen ingang.
Verwacht Hans Schipper huurders te vinden? ’Ach, alles in Emmeloord is te verhuren’, antwoordt hij, ’Voor de begane grond is al een huurder en er is aardig wat belangstelling.’ Dirk Klaver vult aan: ’Het is een mooi plekje en een bijzonder pand.’
Momenteel wordt de kluis afgebroken. ’De oudste bankkluis van de Noordoostpolder’, weet Hans Schipper.
Het is een ruimte van 4 bij 4 meter met 40 centimeter dik gewapend beton. Met pneumatische hamers is een deel van het beton inmiddels verwijderd, waarna het ijzer kan worden doorgezaagd en de wanden er met een enorme kraan uitgetild kunnen worden. Ook de 35 centimeter dikke kluisdeur is een gigantisch gevaarte.

Koningin-Julianastraat - Koningin-Julianastraat-2.jpg

Koningin Julianastraat 37-39