Plaquette Geurtzen (Joop Puntman)

Plaquette Geurtzen (Joop Puntman)

 

  • Titel: Plaquette Geurtzen
  • Kunstenaar: Joop Puntman
  • Materiaal: Chamotte
  • Plaats: Beursstraat – Lange Nering
  • Geplaatst: 1973

 

Plaquette Geurtzen 

Het is een eerbetoon aan Bernard Geurtzen, zeer actief voorzitter van de ondernemersvereniging Emmeloord.

Geurtzen was ook de initiator van Parijs in Emmeloord

 

Chamotte is een gebakken product van klei dat voor de meest uiteenlopende doeleinden wordt gebruikt en wordt gebruikt vanaf fijn gemalen meel tot korrels van 2 mm of zelfs groter. De fijnere fracties tot het formaat van een grove zandkorrel worden vooral gebruikt als versterking in boetseerklei, door zachte klei te mengen met fijne korrels chamotte voor fijn boetseerwerk, of door zachte klei te mengen met grove chamotte korrels voor grover en sterker boetseerwerk. Ook wordt deze chamotte wel gebruikt bij het bronsgieten à Cire perdue, om de gipsvormen waarin gegoten wordt vuurvast te maken. (bron wikipedia)

 

Over de kunstenaar

Joop Puntman

Nijmegen_Dukenburg_Meijhorst_11e_straat_De_Horizon_Relief_Willem_Barentz_door_Joop_Puntman_1970.jpgJosephus Theodorus (Joop) Puntman (Bemmel, 20 maart 1934 – Nijmegen, 12 december 2013) was een Nederlandse keramist en beeldhouwer.
Puntman studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij ging vervolgens aan het werk bij Het Ambacht Haalderen. In het atelier werden vanaf de oprichting in 1947 vazen, schalen en koppen en schotels gedraaid. Later kwamen daar muurplastieken bij; Puntman maakte diverse reliëfs, die veelal werden geplaatst bij scholen.[2] Volgens de database van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie was hij actief tussen ca. 1949 en 1969, maar hij is ook daarna actief werk blijven produceren tot ongeveer 2005, soms in opdracht, soms persoonlijk werk.

Rechts: Nijmegen Dukenburg, Meijhorst 11e straat De Horizon, Relief Willem Barentz

Bron: Wikipedia

2519796