Polderhuisje (langs de N50 Zwolle - Kampen - Emmeloord)

Polderhuisje – N50 tussen Ramspol en Ens

  • Titel: Polderhuisje
  • Kunstenaar: kunstenaarsduo  Koopman & Bolink
  • Plaats: N50 nabij brug Ramspol
  • Materiaal: RVS
  • Geplaatst: 2012

Over het Kunstwerk

Het derde ‘huisje’ van Koopman & Bolink is vanuit dezelfde gedachte gemaakt als de twee andere befaamde werken langs de A6; het ‘Ketelhuis’ bij de Ketelbrug en het ‘Boothuis’, bij Lemmer.
Het plaatsen van dit derde kunstwerk in eenzelfde stijl -maar toch net weer even iets anders- draagt bij aan de herkenbaarheid van de Noordoostpolder in het algemeen.
De passant ziet daardoor dat hij Noordoostpolder binnenkomt of uitgaat

De verwarring wordt veroorzaakt door het niet haaks staan van de wanden. Dit verstoord het perspectief.
Het grondoppervlak is geen rechthoek maar een trapezium.

Kritiek (bron De Noordoostpolder):

De gemeente investeert 85.000 euro in een kunstwerk langs de N50 bij Ramspol. Rijkswaterstaat draagt een ton bij. Het is het derde ‘polderhuis’ in rij van het duo Koopman & Bolink.
De Politieke Unie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over het nut en de noodzaak van de investering. ‘Waarom kiest het college er niet voor om te volstaan met het kunstwerk dat al zeer lang de invalsweg bij Ramspol siert, namelijk ‘Welkom op de zeebodem’? vraagt de fractie. De PU wil dat het college de machtiging tot aankoop uitstelt tot na de besluitvorming door de raad.
D66 liet in de commissie samenlevingszaken bij monde van burgerraadslid Wim van Wegen weten de bijdrage in een tijd van bezuinigingen ‘weggegooid geld’ te vinden. De wethouder deelde die mening niet.

Over de kunstenaars

Koopman & Bolink is een samenwerkingsverband van de beeldend kunstenaars G.F. Koopman en F.E. Bolink, die sinds 1985 in Nederland werken in de openbare ruimte creëert op het raakvlak van architectuur en beeldende kunst.

Polderhuisje - kunstenaars-ramspol-kunstwerk.jpgFrans Bolink, geboren in 1943
en Gerard Koopman geboren in 1938
voeren sinds 1985 samen projecten uit in de openbare ruimte.
Beiden zijn van oorsprong binnenhuisarchitect.
Een groot deel van hun gezamenlijke werken staat in Twente, waar ze allebei wonen.
Hun ontwerpen zijn veelal speels en kinderlijk eenvoudig, bijvoorbeeld een glazen bos in Haaksbergen en zoals nu  in de polder
het Ketelhuisje – A6 richting Lelystad (nabij Nagele)
het ‘Boothuis’ aan de A6 richting Lemmer (nabij Rutten)
en dit Polderhuisje aan de N50 bij Ramspol – (nabij Ens)

Omroep Flevoland heeft een mooi filmpje gemaakt waarin de drie kunstwerken van Koopman en Bolink besproken worden.


Portal Emmeloord - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,