Stolpersteine.jpg

  • naam: Stolpersteine
  • plaats: Wijk 8-30
  • kunstenaar: Gunter Demnig
  • geplaatst: 4 mei 2011

Stolpersteine (Struikelstenen) is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
Kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin een tekst gegraveerd.
De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn.

In Duitsland zijn duizenden van deze stenen geplaatst. Ook buiten Duitsland, zoals in Oostenrijk, Hongarije en in Nederland zijn ze te vinden.

Deze Stolpersteine  herdenken:

  • Israël Samuel Kropveld (geb. 1892, vermoord in Sobibor op 9-4-1943)
  • Hendrika Kropveld de la Penha (geb. 1895, vermoord in Sobibor op 9-4-1943)
  • Lea Kropveld (geb. 1924, vermoord in Sobibor op 9-4-1943)

Op Urk woonde tijdens de oorlog één joodse familie: vader, moeder en dochter Kropveld. Het gezin woonde van 1940 tot 1942 in Wijk 8. Vader Israël Samuël Kropveld verdiende de kost als koopman. Op 9 april 1943 werd het gezin in Sobibor vergast.

Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die overal in Europa Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) legt op plekken waar joodse Holocaustslachtoffers hebben gewoond.
De messing stenen van tien bij tien centimeter worden in het trottoir gelegd en bevatten een tekst, die leesbaar is als men bukt. Op die manier vormen de Stolpersteine een tastbare herinnering aan de joodse slachtoffers die nooit terugkeerden uit de concentratie- en vernietigingskampen.  foto en bron Flevopost.nl 

huis.jpg

Bron: weblog Wayne Dieleman

URK – Achtenzestig jaar geleden woonde op Urk in Wijk 8-30 een Joods gezien, de familie Kropveld. Vader Israël Samuël (de Urkers noemden hem Japien de Joode), moeder Hendrika en dochter Lea kwamen uit Amsterdam en woonden vanaf 1940 op Urk. Japien is een graag geziene gast op het toen nog eiland Urk. Met enige regelmaat kwam hij naar het vissersdorp om daar zijn waren te verkopen. De band met de Urkers was op een gegeven moment zo sterk dat hij samen met zijn gezin op ‘de Bult’ kwam wonen. Israël, Ies voor vrienden, en Hendrika hadden in totaal vijf kinderen. In mei 1940 kwam het drietal naar Urk. De oudse zoon David Hartog was getrouwd met Sipora Segal, zij gingen niet mee naar Urk. Ook dochter Margaretha ging aanvankelijk niet mee, zij komt op 13 januari 1941 pas op Urk. Ruim een maand nadat Margaretha zich op Urk heeft gevestigd bij haar ouders, vindt op 22 en 23 februari de eerste razzia van de Nazi’s plaats in de Amsterdamse Jodenbuurt. David Hartog wordt opgepakt. Hij is op dat moment met neef David in het Tip Top Theater aan de Jodenbreestraat. Na een stop in Schoorl, worden de mannen, waaronder David Hartog, overgebracht naar Westerbork. Vanuit dat kamp zijn ze getransporteerd naar Mauthausen in Oostenrijk. Daar vinden ze allemaal de dood. Na het bericht dat David Hartog was opgepakt, is Margaretha teruggegaan naar Amsterdam. Daar trouwt ze met Gideon de Hond (in de verte nog familie van mij). Het echtpaar was slechts 62 dagen getrouwd toen ze beide op transport werden gezet. Op 23 oktober 1942 werden ze in Auschwitz-Birkenau vergast. Ook de familie Kropveld op Urk moest op last van de bezetter weer terugkeren naar Amsterdam. Op 9 april 1943 werden Israël Samuël, Hendrika en Lea vergast in het vernietigingskamp Sobibor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een initiatief van Evert de Graaff – Emmeloord