Zicht - Zicht-op-Schokland.jpg

Zicht op Schokland

  • Titel: Zicht op Schokland
  • unstenaar: Eugène Terwindt
  • Plaats: Ens Waterkant
  • Materiaal: brons, hout en staal
  • Geplaatst: 2000

Over het kunstwerk 

Ens is vernoemd naar de gemeenschap Ens, op Schokland.
Daarom heeft Ens, net als Nagele, een speciale band met dit voormalige eiland.
Het kunstwerk verbeeldt de strijd van Schokland met de Zuiderzee.
Op de roestvrijstalen palen staan de jaartallen die verwijzen naar jaren waarin zware stormvloeden het Zuiderzeegebied teisterden.
Ook de financiering van dit kunstwerk dankt Noordoostpolder aan het A.D. van Eckfonds

Zicht-op-Schokland-2018.jpg

Over de kunstenaar

Eugene Terwindt 05 – 07 – 1941
Berg en Dal
Beeldend kunstenaar – monumentaal ontwerper

zicht - Eugene-Terwindt.jpgEugène Francois Emile Terwindt (Berg en Dal, 5 juli 1941) is een Nederlands beeldhouwer, schilder, conceptueel kunstenaar en monumentaal ontwerper.

Terwindt is een lid van de familie Terwindt en een zoon van Leonard Albert Terwindt en Angélique Petronelle Marie Estourgie.
Zijn broer Robert Terwindt is eveneens kunstenaar.
Terwindt trouwde in 1968 met Marguérite Hélène Francis Lagaay; zij is ontwerper en illustratrice.

Hij werd opgeleid aan de HTS-Bouwkunde (architectuur) en studeerde vervolgens aan de Arnhemse academie (monumentale kunst) als leerling van Peter Struycken. In 1969 kreeg Terwindt de academieprijs toegekend en kort daarop werd hij zelf docent aan de academie (1969-1975). Hij was lid van diverse adviescommissies, gastdocent en publiceert artikelen op het gebied van beeldende kunst.

In zijn monumentaal werk laat Terwindt zich zien als omgevingskunstenaar, waarbij hij incidenteel samenwerkt met andere kunstenaars. Terwindt schildert en aquarelleert ook. Hij maakt zijn werken in series, met om de paar jaar een ander thema, zoals ‘toeval en wetmatigheid’, ‘de veelzijdigheid van relaties’, ‘stapelingen – de steen als drager’, ‘werkelijkheid en illusie’. Hij maakt daarnaast werken in glas. Hij exposeerde onder meer in de Prinsentuin, Pulchri Studio en het Glasmuseum Schiedam.

bron: wikipedia

Portal Emmeloord - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie.

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,