ZT - ZT-Oud-Emmeloord-001.jpg

Zonder titel – Naast de lichtwachterswoning Schokland

  • Titel: Zonder titel
  • Kunstenaars: Hans Blank
  • Plaats: Oud Emmeloord
  • Materiaal: Brons op klei
  • Geplaatst: 2008

De Koninklijke Schuttevaer wilde voor hun 160 jarig jubileum een kunstwerk plaatsen op de punt van Scholland.
Hans Blank had daarvoor twee ontwerpen aangeleverd die uiteindelijk beiden niet gekozen zijn.
De twee werken zijn aangekocht door het  A.D. van Eckfonds.

Eén staat er dus hier op Schokland, naast de lichtwachterswoning.
De ander staat in Emmeloord.

Dit bronzen werk verbeeld een schipper, zijn vrouw en de knecht.

Gezamenlijk tillen zij het zware houten scheepsluik van hun binnenvaartschip.

ZT - ZT-Oud-Emmeloord-002.jpg

Over de kunstenaar

Horizon - Hans-Blank.jpgHans Blank (1952 in de Zaanstreek) studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, onder leiding van o.a. Professor Piet Esser. Na zijn studie volgde al snel een succesvolle carrière met exposities in binnen- en buitenland, onder meer in Amerika, Frankrijk, Ierland en Denemarken.

Hans Blank heeft een voorliefde voor maritieme onderwerpen zoals wij die kennen uit oude mythen en sagen, niet vanuit een cultureel heimwee, maar naar de huidige tijd in eigen beeldtaal vertaald. Dodenschepen, arken van Noach, Keltische boten, Vikingschepen, dolende schepen in de mist zijn onderwerpen waar hij zich mee bezig houdt. Wat zijn beelden gemeen hebben, is een geheimzinnige, onheilspellende sfeer.

Hans Blank voert zijn werk uit in brons, soms in combinatie met steen. De stijl is robuust en krachtig.

Sinds 1989 woont en werkt de kunstenaar een groot deel van het jaar aan de zuidwestkust van Ierland. Keltische invloeden zijn sindsdien in veel van zijn werken terug te vinden. Naast zijn vrije werk voert hij regelmatig beelden in opdracht uit voor particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen.

Bron hansblank.nl

Portal Emmeloord - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,