25-weetjesjpg.jpg

25 weetjes Noordoostpolder

Omroep Flevoland heeft medio 2019 een erg mooi item gemaakt.
Natuurlijk herken ik een aantal pareltjes van deze website emmeloord.info
Maar er zaten ook wat verassingen bij.

Het is te jammer dat zo’n item, na uitzending, weer verdwijnt.
Daarom toon ik ze hier. En geniet.

De grenzen van de Noordoostpolder

Een verkenning van de grenzen van de Noordoostpolder: de grens tussen het oude en het nieuwe land niet ligt waar je hem zou verwachten.

Kees Bolle. Hij noemt zich amateur-historicus, maar hij is dé grote kenner.
Veel informatie op deze website, speciaal over de boerderijen en landbouw, komt van hem.


Een delicatesse uit Marknesse

In Marknesse, het oudste dorp van de Noordoostpolder, was tussen 1958 en 1977 de ZIM gevestigd, de Zuurkool Industrie Marknesse.


Noordoostpolder: het dorp van Nix

Tollebeek is ontworpen door dr. ir. Charles Thomas Nix, architect uit Rotterdam. Het dorp wordt daarom ook wel ‘dorp van niks’ genoemd.


de eerste file voor de Ketelbrug

Tegenwoordig staat het verkeer regelmatig in de file als de Ketelbrug open staat, de eerste file stond er op 15 juli 1970. Ter gelegenheid van de opening van de brug kon je op De Deel in Emmeloord gratis een kippetje eten. De 7.000 gebraden kippen waren niet genoeg voor de toegestroomde dagjesmensen.

Hans VeenhuisHans Veenhuis heeft duizenden foto’s gemaakt in en rond de Noordoostpolder. Zijn naam staat bijna nooit op zijn foto’s (Hij doet ook nooit moeilijk.)  En hij was er altijd en overal bij !


Het dorp van Nix

In onze zomerserie met 25 weetjes over iedere Flevolandse gemeente staat vandaag één van de tien groendorpen centraal: Tollebeek, ‘Het dorp van Nix’.


Schokland

Schokland neemt een bijzondere plek in binnen de gemeente. Het voormalig eiland is werelderfgoed van de UNESCO. In de studio Marleen Lam van Museum Schokland


Wist je dat er veel vliegtuigwrakken liggen in de bodem van Noordoostpolder?

Astrid Doppert en Wolter Schaap van de stichting Ongeland weten er alles van en waren te gast.

Tsja….. wat moet ik hiervan zeggen ….. 🙁


recordpogingen in Emmeloord

Het is inmiddels een begrip in Emmeloord en omstreken: de Nacht van Oranje, voorafgaand aan Koningsdag. Eén van de publiekstrekkers: de recordpogingen. Het begon in 1997 met de langste oranjekoek ter wereld. Ook werd bijvoorbeeld de grootste pan soep gemaakt. Jan Vroom stond aan de wieg van de Nacht van Oranje.


U moet de groenten van HAK hebben

U moet de groenten van HAK hebben’. Eén van de beroemde commercials met Martine Bijl is opgenomen in Emmeloord.


 1. Urkerland, Schokkerwaard, Urkerwaard en Nieuw Schokland werden genoemd als namen voor de Noordoostelijke Polder. In 1948 werd Noordoostpolder de officiële naam.
 2. Op De Deel in Emmeloord wordt jaarlijks de grootste Nederlandse vlag gehesen.
 3. De 65 meter hoge Poldertoren is bedacht als baken in de wijde omgeving en als symbool van de eenheid van de polder.
 4. De Poldertoren heeft een carillon dat bestaat uit 48 klokken. De grootste weegt bijna 2,5 ton, de kleinste 13 kilogram
 5. ‘U moet de groenten van HAK hebben’; één van de beroemde commercials met Martine Bijl is opgenomen in Emmeloord.
 6. Bij de inrichting van de polder ging men uit van één centrale plaats (Emmeloord) en tien dorpen, onderling op fietsafstand van elkaar.
 7. De eerste vier straten in Dorp A, het latere Emmeloord, waren de Ooststraat, de Weststraat, de Middenstraat en de Zuiderstraat.
 8. De Noordoostpolder is opgebouwd uit kavels van 300 bij 800 meter.
 9. Er liggen 120 miljoen terracotta drainagebuizen in de grond van de Noordoostpolder: de totale lengte van deze buizen is 40.000 kilometer.
 10. Tollebeek is ontworpen door dr. ir. Nix, architect uit Rotterdam. Het dorp wordt daarom ook wel ‘dorp van niks’ genoemd.
 11. Emmeloord ontleent zijn naam aan het dorpje op de noordpunt van het voormalige eiland Schokland, Emelwerth.
 12. Schokland staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
 13. Op Schokland was vroeger sprake van ‘gespikkelde huwelijken’ (tussen protestanten en katholieken).
 14. Wat in de volksmond ‘Zeeuwse boerderijtjes’ genoemd worden, zijn helemaal geen boerderijen uit Zeeland. Het zijn Brabantse Langgevelboerderijen.
 15. In Marknesse, het oudste dorp van Noordoostpolder, was tussen 1958 en 1977 de ZIM gevestigd, de Zuurkool Industrie Marknesse.
 16. In Japan staat een replica van de Poldertoren.
 17. Zo’n twintigduizend onderduikers vonden in de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord in de Noordoostpolder. De afkorting NOP kreeg in die tijd ook wel de betekenis ‘Nederlands Onderduikers Paradijs
 18. In de Tweede Wereldoorlog zijn 29 vliegtuigen neergestort in de Noordoostpolder.
 19. Na de Tweede Wereldoorlog is tegen de IJsselmeerdijk bij Creil puin uit het door het bombardement verwoeste centrum van Rotterdam gestort. Polderwerkers bedachten daarom de naam Rotterdamse Hoek.
 20. Op 15 juli 1970 stond de eerste file voor de Ketelbrug. De oorzaak: 7.000 kippen.
 21. Noordoostpolder heeft op één gemeente na de meeste bloembollenveldenvan Nederland.
 22. De havens van Rotterdam, Lagos, Istanbul en Bangkok liggen in Noordoostpolder, als schaalmodel in het Waterloopbos.
 23. Website marktplaats.nl ontstond in 1999 in Emmeloord als klein initiatief om tweedehands spullen aan te bieden.
 24. Carnavalsvereniging De Droogpieren organiseert al 41 jaar het NK Mens Erger Je Niet.
 25. De in 1942 drooggevallen Noordoostpolder is verdeeld over vier gemeenten (Noordoostpolder, Urk, De Friese Meren en Steenwijkerland) en drie provincies (Flevoland, Friesland en Overijssel).

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek