Belgische Barak

De tijdelijke houten Barakken waarvan er een honderdtal in België zijn aangekocht kwamen van een voormalig Krijgsgevangenkamp.
Eerst heeft men nog geprobeerd om gegalvaniseerde stalen loodsen (Romny hutten?)te kopen in Engeland.

Bijgaande foto is de enige nog authentieke barak aan het einde van de Sportlaan in Emmeloord.
Deze is geplaatst door de directie en is in het begin gebruikt van waaruit men de beplanting van de polder heeft gerealiseerd.
Later is Staatsbosbeheer er in getrokken en nu is het nog in gebruik bij het I.V.N en Scouting.
De “Vrienden van Schokland” vinden het behoud van deze enige Barak zeer waardevol en zijn derhalve bezig om deze Barak op de Monumentenlijst te krijgen.

Oostenrijkse woning met dubbele “Belgische barak” aan de Zwartemeerweg (fam. Klaver), eerste uitgifte 1947

 

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord – ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts ambassadeur zijn van de Noordoostpolder - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. - toont ook graag bestaand onderzoek duidelijk en mooier