Albino-Urk

Gevelsteen

  • Opschrift :  ALBINO
    De N.V. Albino Maatschappij was van 1900-1946 een kruideniersbedrijf in voornamelijk Noord-Nederland
  • Voorstelling : kruideniersgerei: schep, gewicht, trechter
  • Plaats : Wijk 5-89 8321GP Reepsteeg (hoek)
  • Datering : 2008
  • Reepsteeg.jpg

Een ontploffing op Wijk 5-89a heeft op 22 november 2006 voor een enorme ravage gezorgd. Het huis stortte in en woningen in de buurt liepen grote materiële schade op. Drie mensen raakten lichtgewond.

De ontploffing deed zich voor rond kwart voor twaalf.  Het pand is eigendom van de familie Ten Napel, die in de woning ervoor wonen: de ‘Albino’.
De huurders zijn drie Polen, die voor Piet Brouwer aan de slag waren op de Deo Volente in de Urker haven.

bron :  Het Urkerland algemeen - urk.png

ravage

In 2008 is de woning herbouwd.
Deze gevelsteen, gemaakt door de Urker kunstenaar Geert Weerstand houd de herinnering warm naar de vorige functie van de woning.
De Albino Maatschappij was van 1900-1946 een kruideniersbedrijf in voornamelijk Noord-Nederland

Gevelstenen

ontstonden in de tweede helft van de 16e eeuw en werden tot de 18e eeuw gebruikt als “huisteken”, omdat er nog geen huisnummering bestond.
Van oorsprong zijn gevelstenen gepolychromeerd (in verschillende kleuren beschilderd).
Veel gevelstenen hebben ook een kleuraanduiding in het op- of onderschrift (bijvoorbeeld De Rode Leeuw, De Witte Olifant,Het Zwarte Paard, De Groene Bok, De vergulde Kater etc.) en familie- en andere wapens waren voorzien van de vereiste heraldische kleuren.

Veel gevelstenen hadden betrekking op het beroep van de oorspronkelijke bewoner van het pand. Zo kon bijvoorbeeld een kuiper een botervat laten afbeelden, of een schrijver een veer. Wilde men zich onderscheiden van een collega die een gevelsteen had met vrijwel dezelfde afbeelding dan voegde men iets toe, bijvoorbeeld een kroon. We spreken dan van een concurrerende gevelsteen. Zo vinden we nu nog in het hele land gekroonde stenen zoals De Gekroonde Waterhont, ‘t Gekroond Kalf, De Gekroonde Laars en ga maar door. Er zijn echter nog andere variaties mogelijk op het begrip ‘concurrerende gevelsteen’. Bij bakkers in dezelfde buurt kon men bijvoorbeeld zo De Grauwe Olifant, De Jonge Grauwe Olifant, en De Witte Vette Olifant tegenkomen.

Bronnen:  Wikipedia, FlevolanderfgoedUrkerland     

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.