anker.jpeg

Anker – Voor Talma haven

  • Titel:: Anker
  • Geplaatst: 2006
  • Locatie: de Ankerplaats
  • Ontwerp: De Amsterdamse Binnenvaart Sociëteit (L. M. Pietersen)

Naast het beroemde anker bij de vuurtoren, in het oude dorp, heeft Urk ook een anker in de nieuwbouw.
Dit 3,5 meter hoge anker is aangeboden door de Amsterdamse Binnenvaartsociëteit en is geplaatst aan de Ankerplaats in de tuin van het verzorgingshuis Talma-Haven.
Urk kreeg deze bijzondere schenking aangezien Urk vroeger tot Amsterdam behoorde.


Uit het Reformatorisch Dagblad:

Urk is weer een anker rijker. Zaterdag onthulden wethouder P. Jonker van Amsterdam en zijn Urker collega mevrouw S. Kramer-Brouwer een groot anker, vervaardigd uit originele Amsterdammertjes, aan de Ankerplaats.

„Urk aanvaardt dit anker met zekere trots”, zo zei een stralende, in Urker klederdracht gestoken wethouder Kramer-Brouwer.
De Amsterdamse Binnenvaart Sociëteit, die het anker schonk, ontving van de wethouder een bronzen Urker jongetje. „Symbool van moed, durf en dynamiek”.

Wethouder P, Jonker zag gouden tijden voor de binnenvaart aanbreken, „We kunnen niet doorgaan alle goederen over de weg te vervoeren. De binnenvaart biedt een goed alternatief. Dat moet worden uitgebuit”.
Jonker voelde zich vereerd „als eerste PvdA wethouder in de raadszaal van Urk het woord te hebben gevoerd”.

De Urker historicus A, van Urk riep op een straat naar de Amsterdamse burgemeester Nicolaas Witsen te (ver)noemen, „Deze man kan, menselijkerwijs gesproken, de redder van Urk worden genoemd. Hij zorgde voor een nieuwe zeewering toen Urk in het water dreigde onder te gaan”,

In het verleden heeft Amsterdam veel geld in Urk gestoken, „Amsterdam hield Urk drijvende”.

Volgens de voorzitter van de Amsterdamse Binnenvaart Sociëteit, L, M, Pietersen, voldoende reden om het nu andersom te doen.
Dat Urk de armste gemeente van Nederland is, wilde bij hem er niet in, „Urk is een welvarende gemeente, met karaktervolle mensen, in de luwte van Amsterdam”,

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.