Balans.jpg

balans – Pieter Kooistra

  • Titel: Balans
  • Kunstenaar: Pieter Kooistra
  • Plaats: Amsterdamweg
  • Materiaal: Aluminium
  • Geplaatst: 1984

Over het kunstwerk

In het gras, aan de rand van de Amsterdamweg, staat dit puur abstracte aluminium kunstwerk.
Pieter Kooistra had een serie van 12 soortgelijke kunstwerken gemaakt. Ze vormden een beeldenroute in Tiel

In 1978 onthulde de gemeente Tiel zijn beeldenroute, de Collectie Straatbeeld. Pieter Kooistra had opdracht gekregen om bij de schouwburg Agnietenhof een kunstwerk te plaatsen. Kooistra berekende echter dat hij door middel van een leaseplan voor bedrijven wel twaalf beelden kon maken. Hij vervaardigde twaalf monumentale geometrisch-abstracte beelden van messing en aluminium.

Al snel werd duidelijk dat het realiseren van twaalf beelden voor de prijs van één technisch nadelig uitpakte: een beeld werd van zijn sokkel gereden, een ander viel om tijdens een storm.
In 1980 waren er nog maar vier beelden intact.
In 2006 is een van de vier overgebleven beelden gerestaureerd en herplaatst bij de Waalkade.

Het A.D. van Eckfonds  heeft dit werk in 1984 aangekocht.

Blokken van aluminium balanceren op hoogte. Het doet zijn naam eer aan.

Balans-model.jpg

Een model van het werk ‘Balans’.

Over de kunstenaar

Pieter Kooistra (Leeuwarden, 24 juni 1922 – Tiel, 5 mei 1998),
was een Nederlandse schilder, graficus, fotograaf, beeldhouwer en schrijver.

Kooistra was autodidact. Hij werkte voornamelijk expressionistisch-fauvistisch, in Leeuwarden, Bergen, Terschelling, Amsterdam en vanaf 1974 in Varik. Zijn voornaamste onderwerpen waren landschappen, naaktfiguren en non-figuratief werk. In Nederland is hij bekend geworden als de geestelijk vader van de kunstuitleen/artotheek. Hij vond dat een kunstwerk een middel is tot bewustwording van eenheid in verscheidenheid, zoals het leven zelf, en wilde dit ideaal dichter bij de gewone mensen brengen.

Pieter Kooistra was zeer sociaal betrokken. Hij was oprichter van de stichting “Uno-inkomen”, waarschijnlijk de allereerste organisatie die pleitte voor een wereldwijd basisinkomen.

Kooistra organiseerde beeldenroutes van zijn werken in steden als Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Ridderkerk en Tiel. In 1978 onthulde de gemeente Tiel zijn beeldenroute, de Collectie Straatbeeld. Hij had opdracht gekregen om bij de schouwburg Agnietenhof een kunstwerk te plaatsen. Kooistra berekende echter dat hij door middel van een leaseplan voor bedrijven wel twaalf beelden kon maken. Hij vervaardigde twaalf monumentale geometrisch-abstracte beelden van messing en aluminium. Al snel werd duidelijk dat het realiseren van twaalf beelden voor de prijs van één technisch nadelig uitpakte: een beeld werd van zijn sokkel gereden, een ander viel om tijdens een storm. In 1980 waren er nog maar vier beelden intact. In 2006 is een van de vier overgebleven beelden gerestaureerd en herplaatst bij de Waalkade. Samen met een ander beeld bij de Sint Maartenskerk geeft het een deel van de historie weer van een bijzonder project van een markante kunstenaar.

Pieter Kooistra heeft een ruime hoeveelheid kunst nagelaten aan de stichting Uno-inkomen, om te ruilen tegen noodzakelijke aankopen. Een groot aantal schilderijen is te zien in het Veerhuis in Varik (zie een presentatie van schilderijen  en bewegend grafiek  op de website van stichting Uno-inkomen).

Balans - 131px-Innerlijke_evenwichtsoefening_1_Pieter_Kooistra.jpg Balans - lossy-page1-117px-Zt_Veerhuis_Varik.tif.jpg Balans - 131px-Innerlijke_evenwichtsoefening_2_Pieter_Kooistra.jpg

Innerlijke evenwichtsoefening in Tiel en Varik

Bron wikipedia

Uitgebreide biografie : http://www.veerhuis.nl/pieter-kooistra/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.