Algemene Begraafplaats Emmeloord

theehuis.png

Het theehuis biedt de bezoekers van de begraafplaats een sfeervolle omgeving. Een plaats waar men iets kan drinken, kan praten met lotgenoten, lezen, gewoon stil kan zijn of een luisterend oor kan vinden bij een van de vrijwilligers die er werken.

Erehof-Emmeloord.jpg

Erehof – begraafplaats – Emmeloord

Plaats: Algemene Begraafplaats Emmeloord Espelerlaan

Geplaatst: 1948

Erehof Emmeloord is onderdeel van de algemene begraafplaats aan de Espelerlaan in Emmeloord.
Deze Gemenebestoorlogsgraven hebben een plaats op de algemene begraafplaats.


Er zijn 4 stenen met daarop de namen van de gevallenen:

Canada :  WILLIAM HAROLD STANLEY BYERS
Nieuw Zeeland : PERCY FREDERICK MEADOWS COOKE
UK : ARTHUR WILLIAM JEFFRIES
UK : WILLIAM CHRISTOPHER WOOD

Erehof-Emmeloord-001.jpg


Op 12 oktober 1941 werd een Wellingtonbommenwerper, de R 1757 van het 57e Squadron, aangevallen door een nachtjager. Als gevolg hiervan stortte het toestel neer op ongeveer 3 km afstand van Blankenham aan de rand van de Noordoostpolder. Bij de crash kwamen vijf bemanningsleden om het leven. Eén lid van de bemanning, H.L. Myers, ligt begraven op de algemene begraafplaats te Kuinre (Erehof Kuinre). De overige vier bemanningsleden werden pas na de oorlog geborgen en zijn op 5 maart 1948 begraven op het erehof Emmeloord. Het enige overlevende bemanningslid, de boordschutter L. Rickard, werd in Blokzijl krijgsgevangen gemaakt.

Online Begraafplaatsen

Het project ‘Online Begraafplaatsen’ heeft als doel het GRATIS beschikbaar stellen van begraafplaatsinformatie.
De doelgroep is enerzijds de genealogisch onderzoeker en anderzijds de geïnteresseerde familieleden.
Op deze site worden de gegevens op een objectieve wijze weergegeven met inachtneming van de gevoelens van de nabestaande

  • Gravenlijst :  https://www.online-begraafplaatsen.nl

Wat is Graftombe.nl?
Het doel van graftombe is zoveel mogelijk begraafplaatsen en kerkhoven in Nederland te digitaliseren en dit op internet GRATIS beschikbaar te stellen voor genealogen en andere belangstellenden.


Erespeld voor onderhoud oorlogsgraven in de Noordoostpolder

destentor.jpg20 juni 2018

Bij zijn afscheid van de gemeente Noordoostpolder heeft Tjerk van der Wal de gouden erespeld gekregen van de Oorlogsgravenstichting.
Van der Wal was 28 jaar consul van de stichting die in elke gemeente met een geallieerd oorlogsgraf een vertegenwoordiger heeft. In de Noordoostpolder liggen vier geallieerde slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven.
Vrijwel elke gemeente heeft een oorlogsgraf. In Nederland helpen 355 consuls bij onderhoud en beheer daarvan. Meestal gaat het om mensen die in dienst zijn van een gemeente die ze ook officieel benoemt.
De waarnemend directeur van de Oorlogsgravenstichting, Roel Broer, kwam vandaag naar Emmeloord voor de erespeld. De stichting wil herinnering aan oorlogsslachtoffers levend houden door de verhalen te vertellen van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven in de hele wereld.

Kunst op de begraafplaats

Cyril-Lixenberg-vlakje.jpg

Touch-stone-vlakje.jpg

Erehof-Emmeloord-vlakje.jpgMaria-Emmeloord-vlakje.jpg