De-Wonderbaarlijke-Visvangst-Geert-Weerstand.jpg

Bethelkerk – Urk

Sinds 1998 staat dit kunstwerk ‘De Wonderbaarlijke Visvangst’ op het kerkplein. Gemaakt door G. Van der Leeden.
Sinds 2005 is het grote ronde raam van de Bethelkerk vernieuwt en is inmiddels een bijzondere blikvanger geworden. Het raam is gemaakt door de dorpskunstenaar Geert Weerstand.  (bron: www.touristinfourk.nl)


De Bethelkerk is met 1.052 zitplaatsen lange tijd het grootste kerkgebouw op Urk geweest. Het kerkgebouw is in gebruik door de plaatselijke Gereformeerde Kerk.

De naam van de kerk verwijst naar de Bijbelse plaats Bethel.
Tijdens de restauratie van 1951 zijn de drie boogramen in de noordmuur vervangen door een groot glas-in-loodraam.
Dit raam bevatte zes symbolen: bijbel en kruis, een brandend hart, een anker, een toren, een blaasinstrument (een soort hoorn) en een snaarinstrument (harp).
In 2005 is dit raam vanwege de slechte staat vervangen door een raam dat gemaakt is door Geert Weerstand uit Urk.
Het stelt Jezus voor, die na Zijn opstanding zit bij het meer, terwijl Petrus naar hem toeloopt

Uit: HetUrkerland.nl 1-9-2005

De Bethelkerk heeft haar ronde raam terug. Dinsdag werd de creatie van kunstenaar Geert Weerstand geplaatst.

Geert Weerstand kreeg van de Commissie van Beheer van de Gereformeerde Kerk de vrije hand. Hij presenteerde een ontwerp en was de afgelopen maanden in zijn atelier bezig met de vervaardiging ervan. Hendrik Hagedoorn Weerstand hielp de kunstenaar namens de commissie en de laatste dagen schoot ook een groep vrienden en familie te hulp. Bouwbedrijf Kaptein maakte het frame voor het raam, dat een diameter van vier meter heeft.
Het kunstwerk bestaat uit 32 panelen van elk 64 bij 64 centimeter. Weerstand gebruikte getrokken glas dat aan beide kanten gekleurd is. Dat lijmde hij op stukken doorzichtig glas. Dinsdag werden de panelen met behulp van een verreiker op hun plaats gezet en woensdagavond vond de officiële onthulling plaats door wethouder Klaas Kramer en Heleen Geluk van de provincie. De gemeente en de provincie steunden dit project met subsidie.

Symboliek
De voorstelling van de Wonderbare Visvangst zit vol symboliek, legt Weerstand uit: “Zo zie je linksboven een haan uit beeld lopen. Dat wijst op het verraad van Petrus dat nu uit beeld raakt. Daaronder komen schapen aanlopen. Dat duidt op de uitspraak van de Here Jezus: ‘Hoed mijn schapen, wijd mijn lammeren.’ Verder is de positie van de Here Jezus duidelijk hoger dan die van de vragende Petrus en schijnt het licht van de zon op zijn hoofd. Het basisidee van deze afbeelding is van een Amerikaanse kunstenaar. Daar heb ik op voortgeborduurd.”

Weerstand verklapt verder dat er heel wat geheimen in de afbeelding zitten: “Voor alle personen heb ik namelijk Urkers als model genomen. Wie dat zijn, zeg ik niet. Dat moeten de mensen zelf maar uitmaken, maar zelfs de man in het bootje in de verte is een bekende.”


Drie gevelstenen vertellen iets over de bouwgeschiedenis van de kerk. In de oostmuur bevindt zich een steen uit 1867. In de noordmuur twee stenen uit 1885, waarvan er één herinnert aan het gebouw van 1851.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek