De-Wonderbaarlijke-Visvangst-Geert-Weerstand.jpg

Kunstwerk

  • Titel: De Wonderbaarlijke Visvangst
  • Plaats: Wilhelminaplein
  • Materiaal: Brons
  • Kunstenaar: Gerard van der Leeden
  • Geplaatst: 1998

Over het kunstwerk:

Twee vissers op een vissersboot die een grote vangst binnenhalen.
Een religieuze verwijzing naar het Bijbelverhaal uit het Evangelie volgens Lucas 5, 1-6

Ronde raam

Uit: HetUrkerland.nl 1-9-2005

De Bethelkerk heeft haar ronde raam terug. Dinsdag werd de creatie van kunstenaar Geert Weerstand geplaatst.

Geert Weerstand kreeg van de Commissie van Beheer van de Gereformeerde Kerk de vrije hand. Hij presenteerde een ontwerp en was de afgelopen maanden in zijn atelier bezig met de vervaardiging ervan. Hendrik Hagedoorn Weerstand hielp de kunstenaar namens de commissie en de laatste dagen schoot ook een groep vrienden en familie te hulp. Bouwbedrijf Kaptein maakte het frame voor het raam, dat een diameter van vier meter heeft.
Het kunstwerk bestaat uit 32 panelen van elk 64 bij 64 centimeter. Weerstand gebruikte getrokken glas dat aan beide kanten gekleurd is. Dat lijmde hij op stukken doorzichtig glas. Dinsdag werden de panelen met behulp van een verreiker op hun plaats gezet en woensdagavond vond de officiële onthulling plaats door wethouder Klaas Kramer en Heleen Geluk van de provincie. De gemeente en de provincie steunden dit project met subsidie.

Symboliek
De voorstelling van de Wonderbare Visvangst zit vol symboliek, legt Weerstand uit: “Zo zie je linksboven een haan uit beeld lopen. Dat wijst op het verraad van Petrus dat nu uit beeld raakt. Daaronder komen schapen aanlopen. Dat duidt op de uitspraak van de Here Jezus: ‘Hoed mijn schapen, wijd mijn lammeren.’ Verder is de positie van de Here Jezus duidelijk hoger dan die van de vragende Petrus en schijnt het licht van de zon op zijn hoofd. Het basisidee van deze afbeelding is van een Amerikaanse kunstenaar. Daar heb ik op voortgeborduurd.”

Weerstand verklapt verder dat er heel wat geheimen in de afbeelding zitten: “Voor alle personen heb ik namelijk Urkers als model genomen. Wie dat zijn, zeg ik niet. Dat moeten de mensen zelf maar uitmaken, maar zelfs de man in het bootje in de verte is een bekende.”

Gerard van der Leeden

Gerard van der Leeden (Hengelo, 1935) is een Nederlandse beeldhouwer.
Van der Leeden kwam uit een muzikale familie en was goed in tekenen en handenarbeid. Als tienjarig bleekneusje werd hij na de oorlog naar de R.K. Pastorie te Tegna, Zwitserland gestuurd om aan te sterken. Van 1951-1954 studeerde hij beeldhouwen bij Henk Zweerus aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede.

Daarna verhuisde hij naar Amsterdam en vervolgde zijn studie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten bij Piet Esser. In zijn Amsterdamse tijd maakte hij kunstreizen naar Italië; hij bezocht veel musea en ontmoette de Zwitserse schilderes Charlotte Kruymel, die zijn vrouw werd. Hij studeerde af met een scriptie over Italiaanse beeldhouwkunst.

Om wat te verdienen tekende hij een stripverhaal over Pinkie Pienter, dat uitgegeven werd. Ondertussen fietste hij rond om een atelier te vinden en kwam terecht in het kunstenaarsdorp Bergen (NH), waar o.a. Henk Zweerus en John Rädecker woonden. Zijn vader hielp hem een daglonershuisje te kopen en op te knappen, waar hij sinds 1959 woont en werkt aan de Kerkedijk 152. Sindsdien werkt hij onder de naam ‘Deukalioon’.

In 1960 dong hij mee naar de Prix de Rome en ontving de Geraert ter Borgch-prijs van de provincie Overijssel.

Bron: wikipedia

Geert Weerstand

Mooie film over Geert Weerstand en het ronde raam.

De Bethelkerk is met 1.052 zitplaatsen lange tijd het grootste kerkgebouw op Urk geweest. Het kerkgebouw is in gebruik door de plaatselijke Gereformeerde Kerk.

De naam van de kerk verwijst naar de Bijbelse plaats Bethel.
Tijdens de restauratie van 1951 zijn de drie boogramen in de noordmuur vervangen door een groot glas-in-loodraam.
Dit raam bevatte zes symbolen: bijbel en kruis, een brandend hart, een anker, een toren, een blaasinstrument (een soort hoorn) en een snaarinstrument (harp).
In 2005 is dit raam vanwege de slechte staat vervangen door een raam dat gemaakt is door Geert Weerstand uit Urk.
Het stelt Jezus voor, die na Zijn opstanding zit bij het meer, terwijl Petrus naar hem toeloopt

Bethelkerk-binnen

Drie gevelstenen vertellen iets over de bouwgeschiedenis van de kerk. In de oostmuur bevindt zich een steen uit 1867. In de noordmuur twee stenen uit 1885, waarvan er één herinnert aan het gebouw van 1851.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.