Bruggen

Een nieuw onderwerp op deze website. Geduld. Het vult zich vanzelf.
Bruggen in Emmeloord en Noordoostpolder. Stopt bij de Ketelbrug 🙂

Brug Europalaan

Is het Europabrug of Bietenbrug ?

europanaan.jpg

De brug is van 1969. Er ging een hoop gezeur aan vooraf. Moet het een beweegbare brug worden of niet.
Binnenvaartschepen vanaf Espel moesten de Urkervaart kunnen bereiken, al liep dat bietentransport over water snel terug. Maar de polder was er voor de landbouw. Toch …. ?

En dus werd De Europabrug in de volksmond genoemd:  de bietenbrug.

noordoostpolder-vaarwegen-espelervaart.jpg

10 oktober 1969.  Alarm op het politiebureau in Emmeloord afkomstig van de Algemene Bank Nederland in de Lange Nering.
De politie rukte met man en macht gewapend uit. Niks aan de hand. Loos alarm. Een dragline bij de bietenbrug had de telefoonkabels stuk getrokken.

De Stadspoort

Opknappen of vernieuwen ?

De VVD blies de vergadering op en stemde voor opknappen. En dat wilde ze laten weten ook :  ‘Wij hebben 3 miljoen overbrugd’. Maar uiteindelijk kwam er toch een meerderheid voor een nieuwe brug.

Door al het gesteggel en tijdverlies werd de brug nog 6 ton duurder ook. Oorzaak:  het economisch tij. Grote vraag stuwt de prijzen van de bouwers op en helemaal in een nichemarkt als voor bruggen, constateren burgemeester en wethouders.

De VVD moest zich knarsetandend neerleggen bij het feit dat uiteindelijk is afgezien van renovatie van de bestaande brug. ”Deze slag heeft de VVD verloren. Sinterklaas is dit jaar vroeg gekomen en strooit met geld van onze burgers. Dat moeten we accepteren”, zei VVD-raadslid Willem Keur. ”Maar het is verspilling van gemeenschapsgeld. En het is bestuurlijk ver onder de maat.”

Bruggen over de gracht

Kent u ze alle vier bij naam ?

Geuzenbrug-front.jpg

  • PIONIERSBRUG – De meest westelijke brug  ligt in het oude gedeelte van Emmeloord waar destijds de pioniers in het kamp woonden.
  • LEEUWENBRUG  – bij de hervormde kerk is genoemd naar de stenen leeuwen die hier vroeger te vinden waren.
  • GEUZENBRUG  – tussen Lange Dreef en Cornelis Dirkszplein. Cornelis Dirksz voerde de geuzen aan in de Slag op de Zuiderzee.
  • SPAANSEBRUG – Bossu, zijn tegenstander was aanvoerder van de Spaanse vloot. Om die reden heet de brug tegenover de Bossulaan .

Zuilengalerij

En wist u dat op de Leeuwenbrug een loggia gepland was. Een overdekte zuilengalerij.
Tot 2018 bleef in de bestrating van de Leeuwenbrug de contouren zichtbaar.
Jammer, nu is het weg. De stratenmakers zeiden al ‘waarom zitten er van die vreemde gaten in de fundering ?’

Ramspolbrug

Ramspol - De-oude-Ramspolbrug.jpg

De brug naar de Noordoostpolder met de oudste geschiedenis.

  • eerst een pont
  • toen een Baily-brug
  • in 1948 de eerste permanente brug (zie foto)
  • in 1990 is deze brug gerenoveerd
  • vanaf 2012 een moderne nieuwe brug

En weet u waar die Ramspol-toren voor diende ?


Fietsbruggen

Emmeloord heeft zes nieuwe namen voor zijn zes nieuwe fietsbruggen. “Het zal even wennen zijn, maar ik hoop dat de mensen snel een goed gevoel hebben bij die namen”, zei wethouder Andries Poppe bij het bekend maken van de namen van de bruggen en de prijswinnaars.

Mensen uit de Noordoostpolder mochten suggesties aandragen en daar maakten honderd inwoners gebruik van.

De fietsbrug tussen Muzisch Centrum en politiebureau heet voortaan Muzebrug. De naam komt van Jan Sterk, sinds vier jaar woonachtig in Emmeloord en herinnert aan de nabijheid van het Muzisch Centrum. De andere namen: Torenbrug (bij het ziekenhuis, uitkijkend op de torens van de Prestige en de Poldertoren) ), de Welpenbrug (niet ver van de leeuwen in de Meldestraat), de Trimparkbrug (bij de Fjord waar vroeger een trimpark was), de Witte Zeebrug (herinnerend aan de gesloopte Witte Zeestraat) en de Wadloperbrug (bij het Pinkewad).

bruggenkaart-001.jpg

Ketelbrug

De Ketelbrug is op 15 juni 1970 in gebruik genomen en dat was een zegen voor de bewoners van Emmeloord.
Voorheen ging de reis van Emmeloord naar Amsterdam over Kampen – Harderwijk – Nijkerk – Amersfoort – Amsterdam.
Het was zelfs een optie om over de Afsluitdijk te gaan. (Heenweg onderlangs, terugreis bovenlangs).

Toen Oostelijk Flevoland (1957) en daarna Zuidelijk Flevoland (1968) aangelegd was, ging de reis via Kampen en daarna weer de nieuwe polder in.

naar-Amsterdam.jpg

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek