De Golfslag

Het verzorgingshuis ‘De Golfslag’ (Smedingplein 2) , gebouwd in 1971 naar ontwerp van Abe Bonnema, is een op betonnen pijlers geplaatst gebouw met zes woonlagen en een opbouw.
Het heeft (had) 76 appartementen.  Tussen de pijlers bevinden zich de gezamenlijke ruimten.

Architect.

Abe Bonnema (Stiens, 6 september 1926 – Groningen, 9 augustus 2001) was een Nederlandse architect die in de laatste twee decennia van de twintigste eeuw een aantal markante kantoorgebouwen heeft ontworpen.

Bonnema was de zoon van een bouwkundige. Hij studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Na afronding van zijn studie begon hij een bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening. Bonnema begon zijn bedrijf in eerste instantie in Leeuwarden en verplaatste het later naar later in Hardegarijp, waar hij ook woonde.

Aan het begin van zijn loopbaan hield Bonnema zich vooral met woningbouwprojecten bezig. In de laatste twintig jaar voor zijn dood bouwde hij vooral grote kantoorgebouwen. Bonnema was een functionalist. In zijn optiek waren gebouwen gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen die de gebruiker stelt. Daarbij volgt de vorm vanzelf uit de functie.


Golfslag - golfslag1b.jpgDe Golfslag staat opnieuw te koop

algemeen - omroep-flevoland.png

Donderdag 24 oktober 2019

Voormalig verzorgingshuis De Golfslag in Emmeloord gaat opnieuw in de verkoop. De huidige eigenaren hebben een makelaar in de arm genomen. Die moet zoeken naar beleggers of investeerders die het gestripte pand willen herontwikkelen.

Omdat het om een erg specifiek gebouw gaat, heeft de makelaar het pand niet in een advertentie aangeboden. In plaats daarvan heeft hij bedrijven benaderd die vaker zulke grote gebouwen kopen en herontwikkelen.

Volgens de makelaar hebben al verschillende partijen interesse in het pand getoond.

Plan voor betaalbare appartementen
Twee Flevolandse ondernemers kochten het gebouw in 2016, met het plan om er 60 betaalbare appartementen voor jongeren en starters in te maken. Het pand werd daarna van binnen grotendeels gesloopt. Zo zijn er veel tussenmuren weggehaald, om de oorspronkelijke 120 bejaardenwoningen te veranderen naar grotere appartementen.

Sinds begin vorig jaar liggen die werkzaamheden stil. Dit tot verwondering en ergernis van veel inwoners van Emmeloord. De Golfslag staat op een redelijk prominente plek aan de rand van het centrum.

Rechtszaak
De werkzaamheden stagneerden aanvankelijk omdat de nieuwe eigenaren de vergunning voor de nieuwe woonbestemming niet rond kregen. Uiteindelijk wilden zij het pand daarom weer van de hand doen, maar dat eindigde in een rechtszaak. Twee partijen stelden allebei dat zij een koopovereenkomst met de eigenaren hadden. Dit leidde ertoe dat er beslag op het pand kwam te liggen.

In februari van dit jaar werd dat beslag opgeheven. Maar een maand later overleed een van de eigenaren van de Golfslag. Zijn nabestaanden en de tweede eigenaar hebben geen vertrouwen meer in de herontwikkeling. Daarom gaat De Golfslag opnieuw in de verkoop.

Verkocht. november 2016 destentor-logo

Roel Hindriks uit Urk is de koper van de Golfslag in Emmeloord. Hij wil het pand verbouwen. Het idee is er zestig appartementen in onder te brengen.
Hindriks (67)) betaalde ruim een miljoen euro voor de Golfslag aan de Zorggroep Oude en Nieuwe Land. “De verbouwing is waarschijnlijk twee tot drie keer zo duur”, denkt Hindriks.

De bedoeling met de verbouwing is van twee of drie appartementen er één te maken. Hindriks denkt aan een huurprijs van 500 tot 600 euro, ruim onder de grens voor huursubsidie. Hij richt zich op mensen met een bescheiden inkomen. “Maar het zijn geen appartementen voor arbeidsmigranten of vluchtelingen. Absoluut niet”, zegt Hindriks.

De Urker is eigenaar van een groot aantal panden in onder andere Emmeloord, Nagele en op Urk. “Maar de Golfslag is het meest bijzondere pand dat ik ooit heb gekocht. Het is de eerste keer en zal waarschijnlijk ook de laatste keer zijn.”

Brand

Brand-in-de-Golfslag.jpg

Op 18 april 1971 heeft er een felle brand gewoed in de benedenverdieping.

EMMELOORD — Een felle brand in het bejaardencentrum „De Golfslag” in Emmeloord heeft zondagmorgen de van de bovenbouw los staande keuken, administratieruimten, liften, recreatiezaal en dienstvertrekken verwoest. Alle 130 aanwezige bejaarden konden tijdig in veiligheid worden gebracht. De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting in de recreatiezaal.

De schade wordt geschat op ongeveer één miljoen gulden. „De Golfslag” is tegen brandschade verzekerd.

De brand moet om tien over vijf zondagmorgen al hebben gewoed. Op dit tijdstip bleven de elektrische klokken van het centrum staan. De brand werd om ongeveer half zes ontdekt door mevr. Straat uit een tegenover het centrum liggende straat. Zij sloeg alarm bij de brandweer en politie. Haar echtgenoot, de 33-jarige vertegenwoordiger B. Straat, is gaan helpen bij het redden van bejaarden en raakte daarbij gewond, toen een raam naar beneden klapte. Na in het ziekenhuis zijn wonden te hebben laten hechten kon de heer Straat huiswaarts gaan.

In het centrum, dat plaats biedt aan 138 bejaarden, waren 130 personen aanwezig, van wie acht bedlegerig waren. Dezen zijn in een ziekenhuis opgenomen. De overigen zijn bij familieleden en kennissen ondergebracht. Niemand van de bewoners raakte gewond. Wel moesten enkelen van hen in pyjama het tehuis verlaten. Hun bezittingen bleven achter. Daar de liften niet meer werkten, werden de bewoners aan de achterzijde van het centrum via trappen afgevoerd.

De evacuatie verliep zeer vlot en was om zeven uur voltooid.

Slopen mocht niet

De Stichting Bouw Bejaardenhuizen in Emmeloord wilde verzorgingshuis De Golfslag in Emmeloord al eerder slopen.
Het in 1970 voltooide gebouw van Bonnema voldeed niet meer, er moest een nieuw tehuis komen. Daartoe had de stichting begin 1997 al toestemming gekregen van de Leeuwarder rechtbank. Slopen mocht.

En daar had de andere partij hoger beroep tegen aangetekend. Die partij was, jawel, de in Hurdegaryp wonende en daar ook werkende architect Abe Bonnema (1926). Hij deed als ontwerper van De Golfslag via zijn advocaat een beroep op artikel 25 van de Auteurswet. En met succes: het Hof stond de sloop niet toe.
De Auteurswet lijkt een nieuw wondermiddel dat verder reikt dan de Monumentenwet en machtiger is dan welke pressiegroep dan ook.

Rond 2002, na het overlijden van de architect, werd er opnieuw een balletje opgegooid om het ‘ouderwetse’ verzorgingshuis te doen verdwijnen. ‘Ook daar verzetten de partners van Bonnema Architecten zich met succes tegen.

Een 2e Golfslag

In Goor (nabij Almelo) staat een tweede exemplaar van de Golfslag.
Eigenaar is Verzorgingshuis De Stoevelaar.
Hetzelfde ontwerp van Abe Bonnema, maar dan in spiegelbeeld.

Wel gesloopt

Dit verzorgingshuis wordt in 2020 gesloopt en maakt plaats voor nieuwbouw. link

Kunst in de Golfslag

Golfslag-2

Nadat De Golfslag was hersteld van de brand in 1971  is het een kunstwerk geschonken door de Vereniging Lange Nering.
Bernard Geurtzen was voorzitter.

Dit wandplastiek van beeldhouwer/keramist Joop Puntman is weer een typisch Noordoostpolder-drooglegging tafereel.
Een pionier met laarzen in de klei, vogels, vissen, korenaren en een koggeschip.

foto-van-Wiepe-Haagsma

Het kunstwerk ligt nog in de Golfslag. Ik hoop dat ze er zuinig op zijn.

De familie Geurtzen had warme contacten met ‘Ambacht Haalderen’ en kochten hier vaker kunst en curiosa. Ook dit kunstwerk kwam hier vandaan.

AMGA-Geurtzen.jpg

Nog in familiebezit is dit muurplastiek uit 1964. Ook hier herkennen we onmiddellijk de Poldertoren, een Schokbetonschuur, de Schouwburg met het kunstwerk Drie Muzen en de entree van de winkel van Geurtzen. Dit muurplastiek is gesigneerd met  “AMHA”  (Het Ambacht Haalderen)


Ook bekend in Emmeloord is de plaquette die hangt aan de voormalige winkel van Geurtzen, hoek Beursstraat – Lange Nering.
Het is een eerbetoon aan Bernard Geurtzen, zeer actief voorzitter van de ondernemersvereniging Emmeloord en ook de initiator van Parijs in Emmeloord

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord – ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts ambassadeur zijn van de Noordoostpolder - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. - toont ook graag bestaand onderzoek duidelijk en mooier