De Kroon

Op de plek van het oude arbeidsbureau

Het oorspronkelijke plan is losgelaten. Sinke is nu voorlopig verhuisd naar het oude pand van de Rabo Bank aan het kruispunt Lange dreef – Nagelerstraat. Een tussenstation. Zodra De Kroon klaar is, kunnen ze daar naar toe verhuizen.
De sloop van het oude pand van Sinke aan de Deel kan beginnen.

de-kroon.jpg

Domeinkantoor-en-Arbeidsburo.jpg

De plannen bestaan uit deze 16 appartementen en kantoorruimtes onder de naam De Kroon. De locatie CWI van Sinke staat op de plek van het voormalig arbeidsbureau. Dit oude arbeidsbureau was m.i. een fantasieloos rechthoekig volume. De enige spannende frasering was het hekje op het dak. Dus ook dit maakt Emmeloord absoluut veel mooier, al maakt het de bewoners aan de overkant van de nieuwe rotonde ‘Onder de Toren‘ niet blij.  En ook de bewoners van de Residence De Deel (domeinenkantoor) vinden het veel te groot en veel te dichtbij. Het gebouw wordt ook nog eens 17,05 m hoog.
Daarom is er veel protest. Begrijpelijk.

Foto’s met dank aan Dirk Gerbens

Protest :

Gemeenteraad geeft groen licht bouwplannen Koningin Julianastraat

Maandag 7 juni 2021

logo-FlevolandEen flinke meerderheid van de gemeenteraad van Noordoostpolder heeft maandagavond tijdens de raadsvergadering ingestemd met de bouwplannen voor een appartementencomplex en kantoor. Deze moeten bij de rotonde van de Koningin Julianastraat komen. De kwestie of de ruimtes er wel of niet mogen komen, speelt al zo’n dertien jaar in Emmeloord. Er is veel kritiek van omwonenden op het proces.

De rechter zette vorig jaar een streep door de bouwvergunning van het appartementencomplex van makelaar Sinke. De reden was dat de gemeente een verkeerde procedure had gevolgd. Maar het college van Noordoostpolder besloot eerder dit jaar toch de plannen door te zetten. Daarvoor was wel een ‘verklaring van geen bedenkingen’ (VVGB) nodig van de raad. Die verklaring is er nu.

Niet genoeg samenspel tussen partijen
Tijdens de raadsvergadering kwamen er negentien stemmen voor en zes tegen het afgeven van een VVGB. Linda Verduin van de VVD stemde niet mee omdat ze zelf in de omgeving woont. De PvdA, ONS en SP stemden tegen. Rien van der Velde (PvdA): “Het is vooral de worsteling met de manier waarop het is gegaan. Is er de afgelopen dertien jaar genoeg samenspel geweest tussen alle partijen? Nee, het is niet goed gegaan.”

In de raadsvergadering van eind mei benoemde advocaat Agnes Daan namens omwonenden de bezwaren tegen de plannen. “Er is veel weerstand tegen omdat omwonenden buitenspel zijn gezet”, betoogde zij. “Er is nooit overleg met hen geweest.” Volgens Daan hebben bewoners het gevoel dat de raad het plan er door wil drukken. Wethouder Wiemer Haagsma sprak dit tegen.

Nieuwe kans voor inspraak
Ook tijdens de raadsvergadering van maandag zei Haagsma dat er in het hele proces mogelijkheden voor omwonenden zijn geweest om te reageren. “Er zijn vijf inspraakmomenten geweest dus ik denk dat we recht doen aan de beleidskaders.” Hij pleitte tijdens de raadsvergadering voor het accepteren van de VVGB: “Als u akkoord gaat met deze VVGB dan gaan we het proces in. Dan kunnen de partijen elkaar opnieuw ontmoeten.” Hij doelde daarmee op het ontwerpbesluit dat na het aannemen van de VVGB zes weken ter inzage ligt. Daar kunnen dan weer zienswijzen op worden ingediend.

Eén van de redenen om de VVGB aan te nemen was dat het proces al zo lang duurt. Bouke Wielenga (VVD): “We hebben te maken met een plan dat de raad al meerdere keren is gepasseerd sinds 2008. We kunnen wel inspreekmomenten blijven organiseren maar het houdt een keer op.” Wim van Wegen (D66) voegde toe: “Met de houding van een aantal fracties hier ben ik bang dat er straks niemand meer iets wil ontwikkelen hier.”

ONS Noordoostpolder diende nog een motie in om de partijen opnieuw met elkaar om de tafel te laten gaan, omdat nog niet goed duidelijk is wat de dertig omwonenden precies willen. Deze motie werd na stemming door een meerderheid verworpen.

Bron: Omroep Flevoland

De Kroon

logo-deNoordoostpolder

vechten2