De Vis - Oscar Mendlik

De Vis – Oscar Mendlik

  • Titel: de vis
  • Kunstenaar: Oscar Mendlik
  • Plaats: Medemblikpad
  • Materiaal: Cortenstaal
  • Geplaats: 2016

De Zuidert in Emmeloord heeft er even op moeten wachten, maar sinds 24 juni 2016 staat er een nieuw kunstwerk op de sokkel bij de fietsbrug over de Urkervaart.
Het is de Vis van kunstenaar Oscar Mendlik.
De Vis vervangt Het Paard van Arthur Spronken, dat de gemeente in februari 2013 naar de Paardenmark heeft verplaatst. De wijk spreekt nog steeds over ”het gestolen paard”.

Het kunstwerk, dat in het donker verlicht is, is een initiatief van wijkplatform De Zuidert, dat zich flink stoorde aan de al geruime tijd lege sokkel.
Met het verplaatsen van het kunstwerk ‘Spelend kind‘ van het Muzisch Centrum naar het grasveld bij de loopbrug De Oversteek in de Zuidert was het wijkplatform nog niet tevreden
Het bedrag dat de gemeente had uitgetrokken voor de sloop van deze sokkel mocht het wijkplatform besteden aan een nieuw kunstwerk. (€ 2395,-)

Het Vakcollege Noordoostpolder heeft de Vis in elkaar gelast. Verschillende bedrijven leverden een bijdrage.
Scholieren uit de wijk zijn betrokken bij de totstandkoming van de Vis, waaraan onder andere een gedichtenwedstrijd was verbonden.

De-vis-007.jpg De-vis-003.jpg


Op de sokkel is een plaquette geschroefd met het winnende gedicht in de vorm van een haiku van Ping Mei Sietsma.

haiku: is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. (bron wikipedia)
De haiku drukt, in de klassieke vorm, een ogenblikervaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door zen.
De haiku is een vingerhoed vol emotie, waarin weinig ruimte is voor ontledingen en benaderende omschrijvingen.

Diep als de vis zwemt. 
Diep als mijn vriendschap voor jou. 
Echt oneindig diep.’


Oscar Mendlik

Van zijn website http://oscarmendlik.nl

vormgeven aan wat het onbewuste ziet
een moment vangen in een ruimtelijk beeld
beleef verandering door spelen met invalshoeken

Organische vormen staan centraal in mijn werk, al dan niet in combinatie met geometrische lijnen. Ik maak veel fragmenten en portretten. Juist door een deel uit te lichten toon ik andere dingen. Zelf kijk ik ook zo: eerst zie ik het geheel, daarna blijft mijn oog rusten op een deel. Dat intrigeert me en werk ik uit. Ik maak wat me ontroert en vorm een stilistisch geheel. Met aandacht, rust en volharding.

Oscar.jpgOok de ambachtelijk kant van het vak is telkens weer een zoekproces: hoe kan ik realiseren wat ik voor ogen heb. Als autodidact verken graag nieuwe dingen en zoek ik waar nodig samenwerking met specialisten.

Enige jaren geleden heb ik me volledig toegelegd op beeldhouwen. Voor mijn plastieken werk ik met klei, was en gips. Het resultaat laat ik dan veelal in brons gieten. Daarnaast construeer ik met staal. Voor mijn sculpturen gebruik ik zachte en harde steensoorten.

Meer info op de website van Oscar Mendlik