De Wonderbaarlijke Visvangst - Urk

De Wonderbaarlijke Visvangst – Urk

  • Titel: De Wonderbaarlijke Visvangst
  • Plaats: Wilhelminaplein
  • Materiaal: Brons
  • Kunstenaar: Gerard van der Leeden
  • Geplaatst: 1999

Over het kunstwerk:

Twee vissers op een vissersboot die een grote vangst binnenhalen.
Een religieuze verwijzing naar het Bijbelverhaal uit het Evangelie volgens Lucas 5, 1-6

Sinds 1998 staat dit kunstwerk ‘De Wonderbaarlijke Visvangst’ op het kerkplein. Gemaakt door dezelfde kunstenaar van het ‘De Urker Vrouw’ bij het vissersmonument: G. Van der Leeden.
Sinds 2005 is het grote ronde raam van de Bethelkerk vernieuwt en is inmiddels een bijzondere blikvanger geworden. Het raam is gemaakt door de dorpskunstenaar Geert Weerstand.  (bron: www.touristinfourk.nl)

De-Wonderbaarlijke-Visvangst-006.jpg  De-Wonderbaarlijke-Visvangst-Geert-Weerstand.jpg


Over de kunstenaar:

Gerard van der Leeden (Hengelo, 1935) is een Nederlandse beeldhouwer.
Van der Leeden kwam uit een muzikale familie en was goed in tekenen en handenarbeid. Als tienjarig bleekneusje werd hij na de oorlog naar de R.K. Pastorie te Tegna, Zwitserland gestuurd om aan te sterken. Van 1951-1954 studeerde hij beeldhouwen bij Henk Zweerus aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede.

Daarna verhuisde hij naar Amsterdam en vervolgde zijn studie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten bij Piet Esser. In zijn Amsterdamse tijd maakte hij kunstreizen naar Italië; hij bezocht veel musea en ontmoette de Zwitserse schilderes Charlotte Kruymel, die zijn vrouw werd. Hij studeerde af met een scriptie over Italiaanse beeldhouwkunst.

Om wat te verdienen tekende hij een stripverhaal over Pinkie Pienter, dat uitgegeven werd. Ondertussen fietste hij rond om een atelier te vinden en kwam terecht in het kunstenaarsdorp Bergen (NH), waar o.a. Henk Zweerus en John Rädecker woonden. Zijn vader hielp hem een daglonershuisje te kopen en op te knappen, waar hij sinds 1959 woont en werkt aan de Kerkedijk 152. Sindsdien werkt hij onder de naam ‘Deukalioon’.

In 1960 dong hij mee naar de Prix de Rome en ontving de Geraert ter Borgch-prijs van de provincie Overijssel.

Bron: wikipedia

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.