De Deel

Over het centrumplein De Deel valt een complete website te maken. Al sinds zijn ontwerp staat plein het ter discussie. Ir. Pouderoyen had bij het ontwerp van ons plein (niet lachen) het San Marcoplein in Venetië voor ogen. Toch is dit plein in al die jaren niet meer dan een mistroostig bakstenen parkeerterrein gebleven. Er wordt ook al jaren over gesteggeld. “Het Centrumplan”.
Toch zouden vele plaatsen in Nederland jaloers zijn op de mogelijkheden van zo’n groot centrumplein. Het is inderdaad gratis parkeren in Emmeloord. Ruimte genoeg voor een kermis of aardappel-manifestatie. En Emmeloord heeft het ruimste busstation van Nederland.
In maart 2019 start de reconstructie van De Deel. Ik ben soms ook de draad een beetje kwijt. Volgens mij schets ik hieronder een beetje de huidige status en plannen. Maar ik weet het ook niet allemaal. Hang mij er niet aan op. We zullen zien. ’t Wordt vast mooi !

Laurens-de-Graaff_20181225_DJI_0579-1440px.jpg

Verkoop is gestart

Op de plek van het gesloopte NAK gebouw

Het AanDeel

links van ’t Voorhuys

Er wordt weer gebouwd op De Deel. En alles wat hier gebouwd wordt, maakt het aanzien van dit plein al snel mooier. Ik ga er wonen.

De nieuwbouw staat ‘in the picture’, maar is niet echt omstreden. Het oude NAK gebouw wat hier ooit stond is al lang weg en vergeten. Het nieuwe gebouw wordt een prachtige aanwinst.
Beneden zijn commerciële ruimtes gepland, met horeca en daarboven 15 luxe appartementen.

Horeca

Er is horeca op de benedenverdieping gepland.  Dat is de reden dat exploitanten voor het horecapaviljoen Noest afhaakten.
Horeca in Het Aandeel, misschien ook nog horeca in het nog te bouwen nieuwe Sinke gebouw.

Helder Financiële Diensten’ is een van de kantoren die zich in deze ruimte gaat vestigen. Ook heeft Foto Jan laten weten te willen verhuizen naar het nieuwe pand.  Het idee is ontwikkeld door PBV architecten en het pand wordt gebouwd door Oost en Van Tilburg Ontwikkeling uit Urk.  Aannemer is  Mateboer uit kampen.

Brochure : link

3D view : link

HERINRICHTING VAN DE DEEL

De Deel in oude tijden

De-Deel-toen-en-nu.jpg

En dit zijn de plannen

bouwplan De Deel Emmeloord

Een paar overzichtsfoto’s 25-12-2018 (Hogere resolutie hier)

Plek oude arbeidsbureau

Sinke : Inmiddels is de termijn voor het indienen van bezwaren verstreken. Er zijn drie bezwaren ingediend. Deze bezwaren worden nu door de Commissie bezwaarschriften van de Gemeente Noordoostpolder behandeld. Wij wachten de uitspraken van de bezwarencommissie af en zullen u daarna verder informeren.

de-kroon.jpg

Domeinkantoor-en-Arbeidsburo.jpg

Het bouwen op De Deel gaat beginnen. Ze rollen nu over elkaar heen. Nu binnenkort de verkoop start van ‘het AanDeel’, start begin 2019 ook Sinke met de verkoop van deze 16 appartementen en kantoorruimtes onder de naam De Kroon. De locatie CWI van Sinke staat op de plek van het voormalig arbeidsbureau. Het oude arbeidsbureau was m.i. een fantasieloos rechthoekig volume. De enige spannende frasering was het hekje op het dak. Dus ook dit maakt Emmeloord veel mooier, al maakt het de bewoners aan de overkant van de nieuwe rotonde ‘Onder de Toren‘ niet blij.  En ook de bewoners van de Residence De Deel (domeinenkantoor) vinden het veel te groot en veel te dichtbij. Snap ik.

Horecapaviljoen ‘Noest’

Noest-1.jpg

Noest even vastgeroest.

Het zit de gemeente even tegen met het realiseren van dit horecapaviljoen.

Na een prijsvraag werden ondernemers bereid gevonden om een paviljoen te bouwen en te exploiteren. Deze ondernemer haakte echter af toen hij merkte dat er wellicht meer horeca komt op De Deel (Het Aandeel) Ook ondernemer twee,  Da Enzo haakte af uit vrees voor teveel concurrentie en vanwege financiële eisen. Terug bij af dus. Wethouder Wiemer Haagsma heeft nu weer de handen vrij en gaat nu de regels wat versoepelen. Er mag ook een winkel in gerealiseerd worden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Nieuwe zoektocht naar ondernemer voor paviljoen De Deel gestart.

Gegadigden kunnen zich vanaf woensdag 27 feb 2019  melden.

De gemeente wil uiteindelijk met drie ondernemers om de tafel. Begin mei moet dan bekend worden met welke partij Noordoostpolder in zee gaat.

’t Voorhuys uitbreiding

Deze uitbreiding is gerealiseerd !

Dit deel van het centrumplan gaf het miste protest. Iedereen is blij met ’t Voorhuys en de bedrijfsvoering van Hellendoorn.
Hotel ’t Voorhuys vormt met zijn grandcafé het centrale punt van de Emmeloordse horeca. Het bestaande hotel had 25 kamers. Er is nu een volume toegevoegd van 12 kamers.

Eigenaren Twan Hakvoort en Renée van Hellendoorn hebben Korfker Architecten gevraagd te tekenen voor de uitbreiding.
Het ontwerp combineert de karakteristieke Delftse school architectuur van het bestaande pand met eigentijdse elementen waarmee stilistisch wordt aangesloten op het park waarin de uitbreiding komt te staan. De materialisatie en kleurstelling versterken het royale karakter van het hotel-grandcafé.
Op de zuidwesthoek wordt de Huyskamer (eet-/vergaderzaal) uitgebreid met een mooie tuinkamer met terras waarmee de multifunctionaliteit van deze ruimte exponentieel toeneemt.

Extra informatie : klik hier

Oude foto’s ’t Voorhuys :  Klik hier

Op de plek van het huidige Sinke
De Deelstaete

Nog niet echt concreet.

Het multifunctionele complex, ‘De Deelstaete’, maakt onderdeel uit van het Open Plan Proces voor de volledige transitie van het stadshart van Emmeloord. Bessels architekten & ingenieurs heeft een plan ontwikkeld waarin horeca-activiteiten historisch met elkaar worden verbonden, het plein een afspiegeling is van de 24-uurs economie en het complex kan acteren op de scheiding van plein en park.

Het 3.200 m2 tellende complex, verdeeld over 4 bouwlagen, bestaat op de begane grond uit horeca met daarboven kantoorunits, een atrium met een semiopenbare ontmoetingsplek en luxe appartementen. Op de bovenste verdieping kunnen nog 2 penthouses gerealiseerd worden. Het complex, het park en De Deel is als totaalconcept ontwikkeld. Hierdoor wordt bestaand en nieuw in elkaar verweven en wordt een onsamenhangend geheel vermeden.
De Deelstaete wordt circulair gebouwd met herbruikbare grondstoffen. Daarbij kent het geen gasaansluiting, beschikt het over een helofytenfilter voor het natuurlijk reinigen van afvalwater en wordt restwarmte uit het atrium gebruikt voor verwarming van de appartementen.

De Deelstaete is horizontaal geleed middels betonnen banden. Hiertussen zijn glasstroken en metselwerk accenten aangebracht.

Sgraffito
De scheiding tussen de horeca en appartementen wordt gemarkeerd door de sgraffito kunstbanden uit het huidige Sinke gebouw. Hiermee wordt op circulaire wijze de historie teruggebracht. De horeca beschikt over een groot winterterras. In de ontwerpvisie is uitgegaan van een ‘zebrapad-patroon’ in de bestrating om de economische activiteiten aan De Deel met elkaar te verbinden. Net zoals dit het geval was bij het voormalige -op deze locatie aanwezige- Landbouwhuis.

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,