Eend-met-kuikens - Eend-met-kuikens-003.jpg

Eend met kuikens

  • Titel: Eend met kuikens
  • Kunstenaar: Marie-Louise Kersbergen
  • Plaats: Tollebeek Loswal
  • Materiaal: Brons
  • Geplaatst: 1999

Over het kunstwerk

Eend-met-kuikens - Eend-met-kuikens-002.jpgDit kunstwerk bestaat uit bronzen beeldjes en is gemaakt door Marie-Louise Kersbergen.(1951)

Moedereend met haar kuikens. Dat was de bedoeling.

De kunstenares had eigenlijk alleen een eend bedacht, maar op verzoek van de inwoners van Tollebeek kwamen er vijf kuikens bij. Bij de voltooiing van het wandelpad op De Loswal is het in 1999 onthuld

In 2008 hebben kwajongens een aantal kuikentjes los getrapt en in de Urkervaart gegooid.
Gelukkig kon een duikteam ze terughalen. (zie bericht onder)
>>  Maar nu mist moedereend.   <<    Alleen vijf kuikens. Tollebeek is het dorp van de jacht, maar dit is wel een dierenleed.


Eend-met-kuikens - Eend-met-kuikens-001.jpg

Eend-met-kuikens - duikers.jpegEend-met-kuikens - duikers2.jpeg

Waar zijn de Tollebeker eendjes?

Bron duikcluburk.nl

Enkele weken terug (2008) bleken op zondagmorgen 2 kuikens op De Loswal verdwenen te zijn. Moedereend had nog maar 3 i.p.v. 5 kuikens achter haar aan lopen.
Dorpsbelang Tollebeek was zeer ontstemd over de verdwijning van de kuikens. Was het roof of vandalisme. In dat tweede geval zouden de eendjes heel misschien op de bodem van de naastgelegen Urkervaart kunnen liggen. Het was maar een kleine kans dat ze gevonden zouden kunnen worden, maar als je niets onderneemt komen ze zeker niet boven water.
Er werd contact gezocht met een duiker en donderdag in de namiddag lagen er 3 duikers van DuikClub Urk; Bert Ras, Riekelt Brands en Fokke Loosman in de Urkervaart.

Het zicht onder water was bovenin ongeveer 20-30 cm. Onder was het niet verder dan de buitenkant van de duikbril. 0,0 dus. Als eerste kwamen er de nodige fietsen en accu’s naar boven.
De bodem bestond uit drap en het feit dat er geen zicht was maakte de klus erg moeilijk. De aangereikte hooivorken kwamen dan ook goed van pas. Deze werden gebruikt om rond te prikken en als men wat hards trof was het hopen op geluk. Het bleken echter vaak straatstenen of klinkers te zijn. Maar gelukkig! Men vond na een half uur een basaltsteen met het eerste eendje.
De verbazing en blijdschap was groot. Dus toch! Ohh als er één is moet die ander ook in het water liggen. Het duurde echter nog een uur voordat het tweede eendje boven water kwam.
Grootse complimenten voor de duikers die vrijwillig zoveel tijd en energie in deze zoekactie hebben gestoken.
Het kunstwerk zal hersteld worden en hopelijk de mentaliteit van de vandalen ook


Eend-met-kuikens - Marie-Louise-Kersbergen-.jpgMarie-Louise Kersbergen is in 1951 geboren.
Zij en haar man hadden in Almelo tot 2016 een galerie en sculturenpark.


Eend-met-kuikens - Eend-met-kuikens.jpg