Rotonde Muntweg

Noodzaak

De huidige kruising Muntweg/Kuinderweg is een t-splitsing. Door het groeiende verkeer zorgt deze kruising voor steeds meer oponthoud. De provincie heeft daarom besloten om de kruising om te bouwen tot een rotonde. Met een rotonde verbetert de doorstroming aanzienlijk tussen de A6 en bedrijventerrein De Munt en verkeer voor Steenwijkerland / Weststellingwerf. Ook is het een zeer verkeersveilige oplossing.

Ontwerp

De rotonde wordt naast de locatie van de huidige t-splitsing gelegd. Door de rotonde niet exact op dezelfde locatie te leggen, creëren we voldoende ruimte tussen de verschillende aansluitende wegen en daarmee een goede, veilige aanrijroute voor het verkeer. In het ontwerp is rekening gehouden met een ontsluiting voor de toekomstige uitbreiding van bedrijventerrein De Munt. Het fietspad loopt langs de westzijde van de rotonde. Een middenrustpunt zorgt er voor dat (brom)fietsers straks in twee keer de weg kunnen oversteken.

Afmetingen

De rotonde is qua afmetingen een standaard provinciale rotonde, met een ruime overrijdbare binnenring. De rotonde is dan ook geschikt voor alle soorten verkeer, inclusief groot en speciaal transport. De rotonde wordt in beton uitgevoerd. Beton is sterker en onderhoudsvriendelijker dan asfalt.

Planning

Op dit moment staan de werkzaamheden ingepland voor de maanden mei en juni in 2019. Deze periode is tot stand gekomen na overleg met diverse stakeholders (zoals de gemeente, vertegenwoordigers van de landbouwsector en bedrijven in de buurt met veel vervoersbewegingen). De definitieve planning wordt in kwartaal één van 2019 verwacht. De aanleg van de rotonde neemt zes tot acht weken in beslag. Tijdens deze periode gaat de kruising naar verwachting één nacht compleet dicht. De Kuinderweg van en naar richting Kuinre gaat naar verwachting één week dicht. Omleidingsroutes worden dan ingesteld.


AMSTERDAMWEG – NAGELERWEG

bij de Gamma

Dit kruispunt verandert in een rotonde. De werkzaamheden starten op 14 mei en duren naar verwachting tot 20 juli. De rotonde wordt in één keer geheel opgebroken. Daarom is het kruispunt voor alle verkeer afgesloten. Dat geeft hinder, maar levert straks een betere doorstroming van het verkeer op. Via een motie heeft de gemeenteraad gekozen voor een rotonde in plaats van renovatie en vervanging van de verkeerslichten.


Nieuwe rotonde taboe voor zwaar verkeer zolang warme weer aanhoudt

algemeen - DeNoordoostpolder.png  31 juli 2018

EMMELOORD De nieuwe rotonde aan de Amsterdamweg-Nagelerweg-Randweg in Emmeloord kan nog niet open voor het zwaar verkeer.
‘Spelbreker is nog steeds het warme weer’, meldt de gemeente dinsdag.
Alleen fietsverkeer is toegestaan
Door de hoge temperaturen kan het asfalt niet uitharden. Zwaar verkeer zal het asfalt kapot rijden en mag er daarom nog niet overheen. Voorlopig is alleen fietsverkeer toegestaan. ‘Het wachten is op lagere temperaturen voordat de weg voor alle verkeer open kan’.

Koelen is geen optie
Het koelen van de rotonde met water heeft niet voldoende effect op nieuw aangelegd asfalt. Ook het strooien van zout om de hitte er uit te halen is in deze situatie geen optie. Het enige wat er op zit is wachten tot het wat kouder wordt.

Rotonde-Nagelerweg-Amsterdamweg-2018.jpg

Omwonenden blij met aanpak Europalaan

Inwoners van Emmeloord West zijn overwegend positief over de plannen om de Europalaan veiliger te maken. Veel omwonenden vinden de huidige situatie onoverzichtelijk en onveilig. Het gaat dan vooral om de kruising van de Europalaan met de Scandinaviëlaan en de uitrit van Supermarkt Jumbo.

De eerste plannen die de gemeente Noordoostpolder had gemaakt werden door de omwonenden van tafel geveegd. Met name het idee om van het gebied een ‘Shared Space’ te maken werd niet goed ontvangen. Bij Shared Space worden verkeerssituaties gereguleerd op basis van de eigen verantwoordelijkheid van mensen en niet met verkeersborden.

Dat concept sloeg niet aan en dus werd een werkgroep met omwonenden en het bedrijfsleven in het leven geroepen. Zij hebben met de gemeente het nieuwe plan van aanpak gemaakt. Zo mag er straks rond de supermarkt maar 30 kilometer per uur gereden worden en komen er verkeersremmende maatregelen.

Brug - Brug-Marknesserweg-09-juli-2017-b.jpg
DeNoordoostpolder.png

Gemeenteraad akkoord met extra geld voor Marknesserbrug

EMMELOORD De gemeenteraad heeft maandagavond groen licht gegeven voor de bouw van de Marknesserbrug. Die valt 595.000 euro duurder uit dan eerder gedacht.
Alleen de SP en VVD’er Van Os zijn tegen die extra uitgave. In april 2017 trok de raad al ruim 3,5 miljoen euro voor de brug.

Na de aanbesteding bleek dat de marktsituatie zo is veranderd dat het bedrag niet meer toereikend is. Dat komt onder meer door gestegen kosten voor bouwmaterialen. Vermoedelijk was het project nog duurder uitgevallen als de gemeenteraad nu tegen het krediet had gestemd. De bouw begint in oktober en is dan voor de opening van het volgende vaarseizoen afgerond.

KLIK FOTO VOOR MEER INFO

(Omstreden) rotondes en kruispunten

Deze foto’s zijn door mij genomen. Samen met mijn ‘zoon, planoloog  met een drone’.
Vrij van rechten. U mag ze gewoon kopiëren en gebruiken.
Wilt u ook een foto/filmpje ? Vraag mijn zoon maar eens, vindt hij leuk :  www.flyingflevoland.nl

Link naar dezelfde foto’s met een hogere resolutie )