Four Rectangles

Carlo Kroon

Four-Rectangles-001.jpg

  • titel: Four Rectangles
  • Kunstenaar: Carlo Kroon
  • Materiaal: Roestvrij Staal
  • Plaats: Pallasstraat
  • Geplaatst: 1981

Over de Four Rectangles

Rectangles staat voor rechthoeken en die zijn duidelijk herkenbaar in dit werk.
In gesprek met de kunstenaar is duidelijk dat hij zich dit object nog goed weet te herinneren.
Hij verbaast zich erover dat het al zo lang geleden is als hij het jaartal 1981 hoort.
Op deze plaats aan de Pallasstraat was ruimte voor een beeld. Uit een aantal ontwerpen viel het oog op deze plastiek.
Carlo Kroon heeft gekozen voor een ruimtelijke open structuur, omdat de Polder ook een open landschap is waar de wind vrijelijk doorheen waait.
De vier rechthoeken vormen de richtingen, noord, oost, zuid en west. In de top komen ze bij elkaar, wat verbinding en evenwicht aangeeft. Verder zijn ze juist uit elkaar geplaatst om een zekere spanning te bewerkstelligen. Kroon dacht zich te herinneren dat in de top een vierkant gevormd wordt. Ik kon dit niet ontdekken, maar misschien u wel.
Het profiel is op een speciale manier geslepen, zodat het licht dat er op valt de stemming van de dag weergeeft. Truc is dat het staal de sfeer van het licht vangt.
Het is de moeite waard om bij verschillende weersomstandigheden dit kunstwerk te bekijken.

Over de kunstenaar

Carlo Kroon (Hilversum, 30 oktober 1946) is een Nederlandse beeldend kunstenaar.

Kroon volgde de opleiding aan Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort. Na zijn opleiding vestigde hij zich als beeldend kunstenaar in het Drentse Ruinerwold. Kroon is een beeldend kunstenaar, die in meerdere disciplines werkzaam is. Hij maakt schilderijen, foto’s, performances, installaties, objecten en projecten. Samen met Loes Heebink uit Kolderveen maakte hij een serie kunstwerken voor de plaats Roden in de gemeente Noordenveld.


Op  zwartewaterland .nl  is te lezen:

Naam kunstwerk: Four Rectangeles
Kunstenaar: Carlo Kroon (Hilversum 30 oktober 1946)
Plaatsing: 1984
Locatie: De Meent (Woonwijk De Nadorst), Hasselt
Materiaal: RVS

Toelichting: Het beeld is gemaakt van roestvrijstalen buizen en stelt vier rechthoeken voor, zoals de Engelse naam al laat vermoeden. Het beeld werd aangeschaft om de realisatie van de nieuwbouwwijk De Nadorst te markeren. In de gemeenteraad riepen de kunstwerken destijds wat vragen op. Het budget waarmee ze werden aangeschaft was eigenlijk bedoeld voor het plaatsen van speeltoestellen. In Emmeloord staat een kunstwerk uit 1981 van Carlo Kroon met dezelfde naam, maar een andere vormgeving.

Zilveren_bloem_Brink_Gieten.jpg

De zilveren Bloem in ruimtelijkheid op de Brink te Gieten (1992)

Dat is al even geleden. Mijn vrouw, Maayolein bij Omroep Flevoland.
Mijn vrouw Maayolein, die geïnteresseerd is in beeldende kunst, begon een inventarisatie van alle kunstwerken binnen de gemeente Noordoostpolder.
Na een intensive speurtocht aan de hand van een zeer summier kaartenbakje van de gemeente begon zij in 2001 met de website nopkunst.nl
Zij had veel contact met diverse kunstenaars, maar de technische realisatie van de website werd hoofdzakelijk door mij gedaan.
Later hebben wij de inhoud van die website opgenomen in deze website emmeloord.info