Four-Rectangles-001.jpg

 

  • titel: Four Rectangles
  • Kunstenaar: Carlo Kroon
  • Materiaal: Roestvrij Staal
  • Plaats: Pallasstraat
  • Geplaatst: 1981

 

 

Over de Four Rectangles

Rectangles staat voor rechthoeken en die zijn duidelijk herkenbaar in dit werk.
In gesprek met de kunstenaar is duidelijk dat hij zich dit object nog goed weet te herinneren.
Hij verbaast zich erover dat het al zo lang geleden is als hij het jaartal 1981 hoort.
Op deze plaats aan de Pallasstraat was ruimte voor een beeld. Uit een aantal ontwerpen viel het oog op deze plastiek.
Carlo Kroon heeft gekozen voor een ruimtelijke open structuur, omdat de Polder ook een open landschap is waar de wind vrijelijk doorheen waait.
De vier rechthoeken vormen de richtingen, noord, oost, zuid en west. In de top komen ze bij elkaar, wat verbinding en evenwicht aangeeft. Verder zijn ze juist uit elkaar geplaatst om een zekere spanning te bewerkstelligen. Kroon dacht zich te herinneren dat in de top een vierkant gevormd wordt. Ik kon dit niet ontdekken, maar misschien u wel.
Het profiel is op een speciale manier geslepen, zodat het licht dat er op valt de stemming van de dag weergeeft. Truc is dat het staal de sfeer van het licht vangt.
Het is de moeite waard om bij verschillende weersomstandigheden dit kunstwerk te bekijken.

 

Over de kunstenaar

Carlo Kroon (Hilversum, 30 oktober 1946) is een Nederlandse beeldend kunstenaar.

Kroon volgde de opleiding aan Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort. Na zijn opleiding vestigde hij zich als beeldend kunstenaar in het Drentse Ruinerwold. Kroon is een beeldend kunstenaar, die in meerdere disciplines werkzaam is. Hij maakt schilderijen, foto’s, performances, installaties, objecten en projecten. Samen met Loes Heebink uit Kolderveen maakte hij een serie kunstwerken voor de plaats Roden in de gemeente Noordenveld.

 

Zilveren_bloem_Brink_Gieten.jpg

De zilveren Bloem in ruimtelijkheid o
p de Brink te Gieten (1992)

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord – ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts ambassadeur zijn van de Noordoostpolder - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. - toont ook graag bestaand onderzoek duidelijk en mooier