GeenWegTerug - Geen-weg-terug.jpg

22 – ‘Geen weg terug’ van Kiny Copinga uit 2004

Verbeelding van de ontruiming van Schokland in 1859

Over het kunstwerk

De opdracht aan beeldend kunstenaar Kiny Copinga was het maken van een monumentaal kunstwerk met een herkenbare relatie tot de historische omgeving.
Het doel:  de bezoekers van het voormalige eiland de dramatiek van de gedwongen ontruiming op een andere wijze te laten ervaren.
Het bronzen beeld ‘Geen Weg Terug’ stelt een Schokkervrouw voor die in de deuropening staat.
Ze staat daar met het gezicht naar het eiland gericht, een treffend beeld van een vrouw die lang geleden haar eiland moest verlaten.
Een tas met haar spullen in de hand.

Bron Schokkervereniging.nl

Over de kunstenaar.

Kiny Copinga is geboren in 1943 (Odoorn)

Kiny Copinga heeft nooit hoeven nadenken wat ze later wilde worden. Sinds haar eerste kennismaking met klei wist ze het al: ze wilde naar de kunstacademie. Onlangs zei ze eens: “Wat zou ik toch hebben moeten worden als ik geen beeldhouwer was geworden. Ik kan niets anders.”
Kiny heeft haar hele leven beelden gemaakt. Na de kunstacademie heeft ze een tijdje handenarbeidles gegeven aan een opleiding voor ziekenverzorgsters. Daarnaast bleef ze ook eigen werk maken. Ze kreeg bekendheid door dat werk af en toe te exposeren.
Later, toen ze als kunstenaar geregistreerd stond, werd ze regelmatig uitgenodigd om mee te dingen naar opdrachten, die door gemeenten en bedrijven werden uitgeschreven. Werk van Kiny Copinga is te zien in veel gemeenten