GeenWegTerug - Geen-weg-terug.jpg

Geen weg terug – Kiny Copinga

  • Titel: Geen weg terug (No way back)
  • Kunstenaar: Kiny Copinga
  • Materiaal: Brons
  • Geplaatst : 2004

Over het kunstwerk

De opdracht aan beeldend kunstenaar Kiny Copinga was het maken van een monumentaal kunstwerk met een herkenbare relatie tot de historische omgeving.
Het doel:  de bezoekers van het voormalige eiland de dramatiek van de gedwongen ontruiming op een andere wijze te laten ervaren.
Het bronzen beeld ‘Geen Weg Terug’ stelt een Schokkervrouw voor die in de deuropening staat.
Ze staat daar met het gezicht naar het eiland gericht, een treffend beeld van een vrouw die lang geleden haar eiland moest verlaten. Een tas met haar spullen in de hand.

Kiny Copinga heeft het 2,5 meter hoge kunstwerk in was gemaakt, waarna het in brons gegoten is.
Het werk zou eerst in Ketelhaven geplaatst worden, maar er is uiteindelijk toch gekozen voor een plek op de rand van het eiland Schokland.

Het werk heeft ca. € 40.00,- gekost

Bron Schokkervereniging.nl

Bruidspaar

Als museumgids op Schokland tref ik soms een bruidspaar die Schokland hebben gekozen voor de huwelijksvoltrekking en/of een mooie bruidsreportage.
Als ik zie dat ze zich laten fotograferen naast dit kunstwerk kan ik niet nalaten om ze te vragen of ze ook weten hoe dit beeld heet ….. ?
‘Geen weg terug ….. ‘

Over de kunstenaar.

Kiny Copinga is geboren in 1943 (Odoorn)

Kiny Copinga heeft nooit hoeven nadenken wat ze later wilde worden. Sinds haar eerste kennismaking met klei wist ze het al: ze wilde naar de kunstacademie. Onlangs zei ze eens: “Wat zou ik toch hebben moeten worden als ik geen beeldhouwer was geworden. Ik kan niets anders.”
Kiny heeft haar hele leven beelden gemaakt. Na de kunstacademie heeft ze een tijdje handenarbeidles gegeven aan een opleiding voor ziekenverzorgsters. Daarnaast bleef ze ook eigen werk maken. Ze kreeg bekendheid door dat werk af en toe te exposeren.
Later, toen ze als kunstenaar geregistreerd stond, werd ze regelmatig uitgenodigd om mee te dingen naar opdrachten, die door gemeenten en bedrijven werden uitgeschreven. Werk van Kiny Copinga is te zien in veel gemeenten

Beeldstpraak, van algemeen - omroep-flevoland.png