Gevelsteen Leegwater Emmeloordgevelsteen Overvloed Emmeloord

  • Titel: gevelstenen
  • Kunstenaar: Hans ’t Mannetje
  • Materiaal:  Kalksteen
  • Geplaatst: 1992

Gevelstenen ontstonden in de tweede helft van de 16e eeuw en werden tot de 18e eeuw gebruikt als “huisteken”, omdat er nog geen huisnummering bestond.

Je kan nog twee van deze gevelstenen vinden bij bedrijfspanden aan de bedrijfsweg in Emmeloord. De gevelsteen heeft natuurlijk in eerste instantie een relatie met het bedrijf. Als het pand overgaat naar een nieuwe eigenaar, blijft de gevelsteen vaak zitten en verliest zijn unieke relatie.

Van oorsprong zijn gevelstenen gepolychromeerd (in verschillende kleuren beschilderd). Veel gevelstenen hebben ook een kleuraanduiding in het op- of onderschrift (bijvoorbeeldDe Rode Leeuw, De Witte Olifant, Het Zwarte Paard, De Groene Bok, De vergulde Kater etc.) en familie- en andere wapens waren voorzien van de vereiste heraldische kleuren.

Leegwater:

Bedrijfsweg 42-44
Notie 1992. Afmeting: 80 x 78 cm

Op heuphoogte op de scheiding van beide panden een naar links leeggegooide emmer.
Op de onderrand staat LEEGWATER. De gevelsteen verwijst naar Jan Adriaensz. Leeghwater (1575-1650), waterbouwkundige molenmaker en inpolderaar ondernemer van de Beemster, de Purmer, de Wormer en de Heer Hugowaard.
Door de lettergreepopvolgorde te veranderen krijgen we LEER-ER-WAT.
Polychromie: rand en fond crèmekleurig, de emmer zwart met zilveren hengsel, de letters zwart.

Overvloed

Emmeloord, Bedrijfsweg 66 t/m 88
Notie 1993. Afmeting: 105 x 78,5

In een trapeziumvormig muurtje in een perkje midden inhet hof, een staande steen met een op een akker met aardappelruggen staande, van meld overlopende emmer.
Op de onderrand staat OVERVLOED.
Het opschrift heeft de tweedelige betekenis van watervloed en weelde en is een metafoor voor de vruchtbare polder.
Polychromie: rand en fond crèmekleurig, de voorstelling in natuurlijke kleuren, de letters zwart.

Bron: Gevelstenen van Hans ’t Mannetje
Een compleet overzicht van de bijna 200 gevelstenen, door Wilbrink & ’t Mannetje
Een geweldig mooi boek wat ook nog steeds te koop is.
In Dronten zijn veel meer gevelsten van Hans ’t Mannetje te vinden.
Misschien wordt het tijd voor deze website om eens over de Ketelbrug te gaan.

20180429_215250.jpg20180429_215234.jpg


Leegwater

Leeuwarder Courant, 1-4-1992:

Als de gevel het gezicht is, dan is de gevelsteen de stem’
„Ik ben bezig met een ontwerp voor een groot complex in de polder, dat men Leegwater wil noemen.
Daar komt een afbeelding van een emmer op, net voor die leeg is.
De Schermer is destijds emmer voor emmer drooggelegd, daar denk je aan, maar ook aan Jan Leeghwater (de waterbouwkundige die Noordholland inpolderde) en aan een groot waterrak dat door wind of tij een enorme lege vlakte is gewin Het spel met dat soort betekenissen maakt gevelstenen zo fascine rend.
Als de steen goed doordacht is, kom je altijd op het juiste spoor terecht’

„Gevelstenen zijn de stem van een huis”, vindt steenhouwer Hans ’t Mannetje.

Leegwater-gevelsteenjpg.jpg overvloed-gevelsteen.jpg

De kunstenaar

Hans ’t Mannetje

(1944, Hillegom – 2 mei 2016) was een Nederlands beeldhouwer, vooral bekend om zijn gevelstenen.

hans.jpgHij volgde enige jaren de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en was uitvoerder bij Stadsbeeldhouwer Hildo Krop.

’t Mannetje richtte eind jaren zestig in Amsterdam het Restauratieatelier Uilenburg op met als doelstelling het restaureren en vervaardigen van gebeeldhouwde onderdelen voor monumenten. Ook de kroonluchters in de Trêveszaal zijn hier vervaardigd.[1] In de twintig jaar van zijn bestaan ontwikkelde het atelier zich tot een leerschool op het gebied van bouwbeeldhouwwerk en heeft het een aantal beeldhouwers en vaklieden voortgebracht.

’t Mannetje hield zich ook bezig met moderne gevelstenen. Tientallen stenen van zijn hand zijn in de Amsterdamse binnenstad te vinden. Ook maakte hij enkele vrijstaande monumentale beelden zoals de gevleugelde marmeren sfinxen aan de ingang van het Wertheimpark en de zuildragende schildpad in marmer en hardsteen op de Sint Antoniesluis.

Hij had een atelier in het Gelderse plaatsje Gorssel.

20171111_133010.jpg

HET EISCHT GESTAGE KRACHT – 1952

20171111_132842.jpg

Coop. Boerenleenbank ‘De N.O.Polder WA’

Deze gevelsteen, met symbolen van verleden en heden was opgenomen in de gevel van de Coop. Boerenleenbank ‘De N.O.Polder WA’.

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord – ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts ambassadeur zijn van de Noordoostpolder - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. - toont ook graag bestaand onderzoek duidelijk en mooier