Glas in lood kunstwerk – Beurszaal

Over het kunstwerk

Het werk van ontwerper Jan Meine Jansen (1908-1994) was oorspronkelijk als raam geplaatst in het vroegere arbeidsbureau in Emmeloord en is voor de sloop gered door het aan Theater ’t Voorhuys te geven.

Na een tien jaar lang verblijf in de kelder is het werk gerenoveerd en heeft het een fraaie plek gekregen in de beurszaal.
Het Emmeloordse bedrijf Glasextra heeft het voormalige raam in nieuwe panelen verwerkt.
De technici van Theater ’t Voorhuys, Rob Bredewout en Jan Passies, hebben een constructie bedacht om het kunstwerk aan de muur te bevestigen.
Het kunstwerk hangt sinds 6 oktober 1995 in de beurszaal van Theater ‘t Voorhuys.

De acht panelen van het glas-in-loodkunstwerk beelden de Noordoostpolder in wording uit: vissen, landerijen en scheepswrakken.

Update:
Het theater heeft een nieuwe verbouwing ondergaan waardoor er opnieuw geen plaats was voor dit raam.
Begin november 2017 is het opgeslagen door de Gemeente Noordoostpolder.

Over de kunstenaar

Jan Menno (Jan) Meine Jansen (Meppel, 17 februari 1908 – Driebergen, 13 oktober 1994) was een Nederlandse schilder, tekenaar en monumentaal kunstenaar.

Meine Jansen was een zoon van Wolter Jansen, kelner in Meppel, en Jentje Meinen. Hij bezocht de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers (1928-1933), waar hij de MO-aktes A en B voor tekenen haalde. Hij was vervolgens een leerling van Heinrich Campendonk aan de Rijksacademie (1934-1938), beide in Amsterdam. Hij was getrouwd met Johanna Helène Frederika Nengerman (1912-2004).

Hij schilderde en maakte gouaches, met name figuurstudies, (Drentse) landschappen, portretten en stillevens. Als monumentaal kunstenaar maakte hij ook muurschilderingen en ontwierp glas-in-lood- en glas-in-betonramen. Vanaf de jaren zestig werd het werk abstracter en vanaf de jaren zeventig maakte hij glasappliqués, waarmee andere kleuren en vormen mogelijk werden. Met uitzondering van Berend Hendriks, lieten de leerlingen van Campendonk hun glaswerk uitvoeren in grote ateliers. Het werk Meine Jansen werd uitgevoerd in het Atelier Bogtman in Haarlem.

Meine Jansen was lid van Arti et Amicitiae, de Vereeniging Sint Lucas en het Drents Schildersgenootschap.
Hij exposeerde meerdere malen en zijn werk werd opgenomen in de collecties van onder meer het Centraal Museum, Rijksmuseum Amsterdam en het Drents Museum. In 1987 en 2015 was in het Drents Museum een tentoonstelling van zijn werk te zien.

Meine Jansen overleed op in 1994, op 86-jarige leeftijd, en werd begraven in Doorn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.