Glas in Lood gebrandschilderd glas raam Gorter Emmeloord

Glas in Lood gebrandschilderd glasraam Gorter Emmeloord

  • Titel: geen
  • Kunstenaar: t h
  • Plaats: Museum Nagele, voorheen garage Gorter in Emmeloord
  • Materiaal: Glas in Lood raam
  • Geplaatst: 1953

1953 was voor Emmeloord het jaar van de vestiging van de grote drie, zoals dat in de krant ‘De Noordoostpolder’ werd genoemd.
In dat jaar vestigde zich Greve (landbouwmechanisatie), Kuiken (grondwerkmachines) en Garage en Landbouwsmederij Gorter aan de Kampwal 50 in Emmeloord. Het bedrijf Gorter was al gevestigd in Roodeschool. Telefoonnummer 8.
Het personeel van ‘Gorter’ uit Roodeschool bood dit glas in lood raam aan bij de opening van hun nieuwe vestiging Noordoostpolder.

Centrum - Garage-Gorter-1952.png

Garage Gorter 1952

Het pand van Gorter is eind jaren ’80 gesloopt.
Het glas in loodraam is bewaard gebleven in museum Nagele.


Glas-in-Lood-Raam-Garage-Gorter-Emmeloord.jpg20190126_132435.jpg

Onderstaande tekst komt van  www.flevolandsgeheugen.nl: van Delfzijl naar Emmeloord

Van Delfzijl naar Emmeloord

Trijn Lourens-Luymes ging in 1952 met haar werk van Delfzijl naar Emmeloord:

Fragment uit interview met mevrouw Trijn Lourens-Luymes, 14 januari 2008

Ik ben geboren en ik ben opgegroeid in Delfzijl. Ik werkte daar op de boekhouding van garagebedrijf Gorter. Ik was toen 21. De firma Gorter vestigde toen ook een garagebedrijf in de Noordoostpolder. Gorter kwam oorspronkelijk uit Roodeschool. En omdat hij het nieuwe bedrijf hier opzette, haalde hij zijn mensen van de andere bedrijven die hij al had. Dus hij had al iemand uit Rodeschool, die hij hier op de boekhouding had, een meisje, maar de zaken breidden zich uit en toen moest er nog iemand komen. En hij vroeg mij: ‘Wil jij daar naar toe.’ Het avontuur lokte en dus ging ik naar Emmeloord. Ik had geen benul wat Emmeloord was. Er was al iemand uit Delfzijl die het hoofd van het magazijn was en die was wel enthousiast. Hij zei: ‘Ja, het is leuk. Het is echt pionieren.’

Het was allemaal een kale boel. We zaten in een houten gebouw aan de Bouwerskamp-Nijverheidsstraat naast het kamp van Tholen. Emmeloord had, geloof ik, toen maar tien straten. Het was ook niet de bedoeling dat je daar de hele week was. In de weekeinden ging je weer naar Delfzijl. We kwamen ’s maandagsmorgens. Iemand uit Roodeschool kwam mij met de auto oppikken in Delfzijl en we haalden ook nog iemand uit Ten Boer. Wij kwamen zo rond half twaalf, want we moesten helemaal over Smilde. De weg via Groningen en Heerenveen was er nog niet. We kwamen om half twaalf hier aan en op zaterdag om een uur of één gingen we weer terug. Er werd nog gewerkt op de zaterdagmorgen. Dat was nog geen vrije morgen.

Dat andere meisje was er al en had een kosthuis aan de Espelerlaan. De Espelerlaan was aan één kant bebouwd. Dus daar moest ik ook maar bij, want zo snel een kosthuis vinden dat ging niet. Er waren nog geen appartementen of zo. Iedereen had in die tijd kostgangers. Dus ik kwam daar ook in de kost. Met z’n tweeën, dat was voordeliger. We hadden met zijn tweeën een kamer. Het was geen best kosthuis. Enfin. We waren daar de hele dag en werkten ook ‘s avonds, want er was zo veel werk te doen. En er kwam toen op kantoor nog een jongen uit Kampen bij.
Er was ook al een meisje voor het typen van de rekeningen. Zij kwam uit Rutten en was een jaar of zeventien. Haar vader en moeder woonden daar nog in het kamp van Rutten en wilden graag een boerderij. Maar die mensen kregen een boerderij aan de Kuinderweg. En toen moest zij thuis helpen, want er was zo veel te doen. Er moest toen een nieuwe typiste komen. Dat was wel een probleem, want er waren natuurlijk nog geen meisjes in de Noordoostpolder die oud genoeg waren om op kantoor te werken. Dus er werd een advertentie gezet in een krant die ook in Kampen uitkwam en daarop kwam zeggen en schrijven één sollicitatie binnen. Dat was van een meisje van 33, ze had tot nu toe thuis gewerkt in een kruidenierswinkeltje en had nog een keer een typediploma gehaald. En die kwam toen bij ons typen. Dat was in het begin wel problematisch, want ze had wel tien jaar geen typmachine onder haar vingers gehad. Het was wel een kind wat wel wilde doen. Ze kon ook niks anders, maar was wel een positief persoon.

Bron: Landschapsbeheer Flevoland, Interview van Willy Heukers met Trijn Lourens-Luymes, 14 januari 2008.

    

Nieuw garage- en landbouwwerktuigenbedrijf Gorter in Emmeloord
Gistermiddag is te Emmeloord een nieuw garage- en landbouwwerktuigenbedrijf van de N.V. Gorter geopend.
De opening van dit bedrijf werd verricht door ir A. P. Minderhoud, plaatsvervangend directeur van de Dienst van de Noordoostpolderwerken en hoofd van de sociaal-economische afdeling van deze dienst, die voor een duizendtal genodigden een openingsrede hield.
Het gebouwencomplex dat circa een half milioen heeft gekost, heeft een oppervlakte van 48 bij 28 meter, waarbij nog twee complexen komen.
De eigenaar van dit nieuwe bedrijf vestigde zich 53 jaar geleden als zelfstandig smid in Roodeschool. Dit bedrijf breidde zich uit tot een landbouwsmederij, een garage en machinefabriek. Later kwam hier nog een garage in Delfzijl bij.
Alleen het bedrijf in Emmeloord geeft thans reeds werkgelegenheid aan 45 personen. Namens het perso-
neel werd een fraai raam aangeboden met zinvolle voorstellingen, betrekking hebbend op de Noordoostpolder en de plaats van het bedrijf daarin.
Na de opening volgde een druk bezochte receptie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.