WakendOog.jpg

Het wakend oog

Het oudste gebouw van Urk, het Wakend Oog, werd in 1736 gebouwd als pastorie voor de dominee. Deze voormalig pastorie heeft lange tijd als lichtbaken voor de Urker vissers gefunctioneerd; de twee ovale ramen, waar ‘s avonds licht, d.m.v. kaarsen, door naar buiten scheen, leken vanaf zee net twee ogen.

Het Wakend Oog, het oudste pand van Urk, dat in de volksmond Het Wakend Oog genoemd werd in 1736 gebouwd als pastorie voor de Hervormde dominee. Dusver bewoonde de toenmalige dominee, Ds. Weerman een ander huisje dat door de golven werd bedreigd en werd weggespoeld. In 1736 zo vermeld de geschiedenisschrijver Dhr. C. de Vries: werd er een pastorie “van nieuws opgetimmert”. Het huis was een zeer eenvoudig gebouw met twee schoorstenen. De WC was buitenshuis, maar de zolder kreeg tenminste licht door een glasraam. Bovendien had het huis twee kleine ronde raampjes beneden naar de zeezijde. De dominee had de gewoonte twee lampjes te branden achter deze ramen. Het leken twee ogen. De schepen die vanuit het Noorden naar het eiland toe zeilden, noemden het huis daarom: Het Wakend Oog.

In de voorgevel, naar de kerkkant, was een steen ingemetseld met dit inschrift:

ANTHONY VAN DOMPZELAAR, SCHOUT
EN BURGEMEESTEREN
HENDRIK CLAASSEN
JELLE MEINDERSZ
WILLEM PIETERSZ
ALBERT PIETSZ
ANNO
MDCCXXXVI

De steen is meerdere malen verplaatst, doordat aan weerszijden huizen werden gebouwd en verbouwd maar prijkt uiteindelijk langs de straatzijde in het pand.

gevelsteen-het-wakend-ooggevelsteen-het-wakend-oog-2

bron: www.marijoost.nl/geschiedenis-urk en www.touristinfourk.nl

vuurboet-bordNiet het Kerkje aan de Zee is het oudste gebouw op Urk, maar deze vroegere pastorie herbouwd in 1736.

In de volksmond heet dit gebouw ‘Het Wakend Oog’ De pastorie had in de noordgevel twee ovale raampjes, waardoor de herder en leraar kon uitzien over het werkterrein van zijn schapen: de Zuiderzee. Het verhaal gaat dat s nachts in deze raampjes kaarsen werden gebrand om passerende zeelieden te waarschuwen tegen de nabije droogte ‘De Vormt’.

Urk had echter al sinds 1617 een vuurboet, door de stad Amsterdam op het eiland geplaatst. op luttele afstand van de pastorie.

Wel is waarschijnlijk dat de predikant die uitzicht had over het lage land van Urk, bij stormtij en hoogwater de stormklok kon luiden in het nabijgelegen kerkgebouw.

Wakend00g

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.