Historische steiger, ook wel plankier genoemd.

In het verleden lag er een houten steiger langs de westelijke havendam met op de kop van de dam een havenvuur.

plankier

Tijdens de opening van de historische steiger onthulden gedeputeerde Michiel Rijsberman en wethouder Freek Brouwer van Urk het zogenaamde ‘vuurtje’ waarmee de  opening van het plankier een feit was.

Met de realisatie van deze steiger en het havenvuur wordt een stukje geschiedenis teruggebracht in aansluiting op de historische inrichting van de Westhaven, de haven en het oude dorp om zo de sfeer van vroeger te laten herleven.

nieuwe-plankierjpg

In maart 2015 is gestart met de bouw van de steiger in het kader van het project ‘De Parel oppoetsen’. Dit project versterkt het historisch, economisch en toeristisch karakter van het oude dorp en de haven van Urk. Hierdoor kwam de aanleg van het plankier in aanmerking voor een bijdrage uit de Zuiderzeelijngelden. Dit is een bijdrage van het Rijk, Provincie Flevoland en de gemeenten Urk en Noordoostpolder om samen met private middelen bij te dragen aan een economische ‘boost’ in Noordelijk Flevoland.

Vuurtje

Voor de steiger heeft Wijma aan Heuvelman Ibis uit Delfzijl het Azobé constructiehout en 220 stuks  Basralocuspalen geleverd.

Bron en inspiratie : lokale kranten de Stentor, Omroep Flevoland, De Noordoostpolder en Flevolanderfgoed.nl Met dank.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.