HorizHorizon - Hans Blank - Schokland

Horizon – Hans Blank – Schokland

  • Titel: Horizon
  • Kunstenaar: Hans Blank
  • Materiaal: Brons
  • Geplaatst : 2007

Over het kunstwerk

Een bronzen beeld van twee mannen. De één zit bij de ander bovenop de schouders en kan zo net over de houten zeewering kijken richting ‘voormalige Zuiderzee’.

Schokland was een eiland in de Zuiderzee, in 1859 ontruimd en in 1942 weer opgedoken in de Noordoostpolder.
Achter de houten zeewering turen deze  twee mannen gespannen naar de horizon. Is er enig teken van het schip dat gisteren had moeten binnenlopen? Er zijn er al zoveel ‘op zee gebleven’.

Het beeld slaat groen uit. Dat komt omdat het is gepatineerd.
‘Koud patineren’ is een methode waarbij je met een kwast een chemisch zuur (kopernitraat) aanbrengt waarna het reageert met het brons.

Over de kunstenaar

Horizon - Hans-Blank.jpgHans Blank is geboren in 1952 in de Zaanstreek en op 67-jarige leeftijd op 29 januari 2019  overleden in zijn woonplaats Den Oever.

Hans Blank studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, onder leiding van o.a. Professor Piet Esser. Na zijn studie volgde al snel een succesvolle carrière met exposities in binnen- en buitenland, onder meer in Amerika, Frankrijk, Ierland en Denemarken.

Hans Blank heeft een voorliefde voor maritieme onderwerpen zoals wij die kennen uit oude mythen en sagen, niet vanuit een cultureel heimwee, maar naar de huidige tijd in eigen beeldtaal vertaald. Dodenschepen, arken van Noach, Keltische boten, Vikingschepen, dolende schepen in de mist zijn onderwerpen waar hij zich mee bezig houdt. Wat zijn beelden gemeen hebben, is een geheimzinnige, onheilspellende sfeer.

Hans Blank voert zijn werk uit in brons, soms in combinatie met steen. De stijl is robuust en krachtig.

Sinds 1989 woont en werkt de kunstenaar een groot deel van het jaar aan de zuidwestkust van Ierland. Keltische invloeden zijn sindsdien in veel van zijn werken terug te vinden. Naast zijn vrije werk voert hij regelmatig beelden in opdracht uit voor particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen.

Opleiding: Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam van 1969 t/m 1975, onder leiding van o.a. de professoren Gregoire, Esser en Hund

Werken in verschillende kunstuitleencentra: Amsterdam, Haarlem, Zaandam, Gouda, Leeuwarden, Enschede, Bergen, Hoorn, Lelystad, Den Helder en Raamsdonkveer.
Bron hansblank.nl