De IJsloper ook wel bekend als de IJsvlet

Een ijsvlet met tien mannen eromheen. Het beeld staat op een plateau van flagstones, dat ijsschotsen symboliseert

  • Titel: De IJsloper
  • Plaats: Klifweg / Urkerweg
  • Kunstenaar: Piet Brouwer
  • Geplaatst: 1994

Over het kunstwerk:

Beeld van een ijsvlet met tien mannen eromheen. Het beeld staat op een plateau van flagstones, dat ijsschotsen symboliseert

Beschrijving Kunstwerk ‘De IJsloper’

De-IJsloper.jpg

Het kunstwerk ‘De IJsloper’ is een eerbetoon aan de bemanningen van deze vlet, die in de dagen dat Urk een eiland was en in strenge winters, als Urk was geïsoleerd door ijsgang op de Zuiderzee, de verbinding onderhielden met ‘de vaste wal’ Kampen en het eiland Schokland.

Het was toen de enige verbinding die zorg droeg voor het vervoer van post, het wegbrengen van zieken, het ophalen van overleden plaatsgenoten, het mondjesmaat aanvoeren van proviand en het redden van mensen van in het ijs beknelde schepen.
Bovendien zorgen de ijslopertochten vóór de komst van telegraaf en telefoon voor het enige contact tussen Urk en de rest van de wereld.
Bij behouden thuiskomst van de ijsloperbemanning hoorde de bevolking pas wat er buiten Urk bij familie, op de vissersvloot en in het land de laatste weken was gebeurd.

Het kunstwerk werd ontworpen en vervaardigd door de Urker kunstenaar Piet Brouwer en op 21 april 1994 onthuld door De Minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw J.R.H. Maij-Weggen en de weduwen van de laatste bemanningsleden mevrouw K. Bakker-Koffeman en mevrouw E. Wakker-Pasterkamp.


De-IJsloper-001.jpg

Een raadselachtig fenomeen:
tien mannen, die welhaast verloren
in dichte nevels om zich heen,
hun hakken in de schotsen boren.

Ze zijn nu gans en al alleen:
er is geen mistsein meer te horen,
en ’t licht dat van de vuren scheen
ging in de grauwe nacht verloren.

Ze stonden met z’n allen klaar
voor wat een bloedreis werd geheten,
en hebben huis en haard vergeten
om in een tocht zo bang en zwaar,
en menigmaal in doodsgevaar,
zich met ‘hun’ element te meten.

T. de Vries

Bemanning van de IJsloper
tijdens de laatste tocht in 1940

Albert van Veen (schipper)
Reijer Post (kopman)
Tiemen Weerstand (kopman)
Cornelis Bakker
Hessel van Urk
Jaap van Veen
Jan Bakker
Jan Wakker
Teunis Pasterkamp
Johannes van Veen

Flevopost : De Urker ijsvlet is een stuk lokale geschiedenis, verbeeld in de door Piet Brouwer gemaakte ijsvlet aan de dorpsingang van Urk.

‘Een stukje lokale geschiedenis dat we levend moeten houden’, aldus Meindert Bakker van de ChristenUnie Urk.

Volgens Bakker weten veel mensen niet dat de originele Urker ijsvlet er nog steeds is. De ijsvlet staat in het Noord-Hollandse Enkhuizen, in het bezit van het Zuidzeemuseum. ChristenUnie Urk vindt dat de originele ijsvlet op Urk tentoongesteld moet worden. ‘De gemeente Urk dient wat ons betreft dan ook constructief met het Zuiderzeemuseum in gesprek te gaan om dit stukje cultureel erfgoed naar Urk te halen, zodat alle onze inwoners hiervan kunnen genieten.’


Beeldspraak
Di 20-10-2009  Een programma van Omroep Flevoland waarin verschillende kunstwerken in de openbare ruimte worden bezocht. De opdrachtgever, kunstenaar, maar ook voorbijgangers, omschrijven het kunstwerk en geven hun mening.

Over de kunstenaar

piet_brouwer_1961.jpgPiet Brouwer (geboren 21 mei 1933) woont op Urk en was van 1961 tot 1992 werkzaam als directeur van Piet Brouwer Elektrotechniek.
Vanaf 1994 tot op heden is hij actief als amateur-kunstenaar.
Hij heeft diverse kunstwerken gemaakt, waaronder de IJsvlet en de Vroemoer.
Die kunstwerken zijn beeldbepalende monumenten op Urk geworden.

Andere werken van Piet Brouwer  in de Noordoostpolder:

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Evert de Graaff :  bronnen, cookies  & privacy  ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Emmeloord, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk, monumenten,