Kroningsdeksel.jpg

Een putdeksel als Kunst ?

  • Titel: Kroningsdeksel
  • Producent: Firma Aquafix Milieu
  • Plaats: Harmen Visserplein
  • Materiaal: gietijzer
  • Geplaatst: 2013

Aquafix Milieu (Mijdrecht) heeft dit kroningsdeksel speciaal ontwikkeld ter gelegenheid van onze troonswisseling van 30 april 2013.
Willem-Alexander, actief op het gebied van watermanagement, moest afscheid nemen van deze branche toen hij koning werd.

putdeksel2.jpgAlle gemeenten in heel Nederland, zo ook Noordoostpolder, kregen kosteloos een exemplaar met goudkleurig kroontje.
De bedoeling was dat dit deksel op het dorps- of stadsplein geplaatst wordt als aandenken aan deze unieke belevenis.
Gemeente Noordoostpolder heeft gehoor gegeven aan de actie en het exemplaar geplaatst vlak voor het gemeentehuis.
Het speciale kroningsdeksel (met kroontje) is geplaatst door Prins Carnaval. En daarmee gaat het deksel op een mooie carnavalstijd!

Aquafix putafdekking met een dagmaat van Ø 520 mm, van gietijzer/beton met massief gietijzeren ‘kroningsdeksel’ is voorzien van een SBR rubber voor een rammelvrije oplegging.


zie ook link facebook  facebook Noordoostpolder  fabrikant

Koningsdeksel.jpg

Is een putdeksel  ‘ Kunst ‘  ?

Andere websites doen er schamper over. Zoiets is natuurlijk altijd diskutabel.

Voor zover bekend was Amersfoort de eerste Nederlandse stad die in 1995 door een kunstenaar putdeksels liet ontwerpen.
Door de hele wijk Kattenbroek zijn putdeksels van Albert Goederond te zien.

In 2001 volgde Leeuwarden met het project Sint Jacobstraat waar enkele dagen putdeksels met bijzondere afbeeldingen te zien waren. De kunstwerken zijn van Gerard Groenewoud en Tilly Buij.
De gietijzeren putdeksels wijzen de weg langs een deel van de oude pelgrimsroute van Sint Jacobiparochie tot Santiago de Compostela in Spanje.

In 2007 volgde Amsterdam. Kunstenaar Alex Fisher was te zien in zijn tentoonstelling ‘Manhole covers’ en in het Diemerpark van IJburg werden 103 gietijzeren putdeksels aangebracht van kunstenares Maria Barnas.
Elk putdeksel bevat een aantal dichtregels die over de liefde gaan, maar ook verwijzen naar de oorspronkelijke functie van de Diemerzeedijk.
De putdeksels liggen niet in een vaste volgorde. Er is geen vaste structuur waardoor de dichtregels in willekeurige volgorde gelezen kunnen worden.

Eind 2010 werd in Groningen het voetgangersgebied in en rond de binnenstad verfraaid met nieuwe putdeksels met daarop een afbeelding van de Martinitoren. bron

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,