Kunst in Dronten

De gemeente Dronten telt 40.815 inwoners op een oppervlakte van 334 km². De plaats Dronten telt zelf 28.125 inwoners.
Hofleverancier wat betreft de kunst in de openbare ruimte in Dronten is Cyril Lixenberg.
Heeft de Noordoostpolder slechts 2, Dronten telt 26 werken van Cyril Lixenberg.

Vierkantela-Cyril-Lixenberg-14.jpg 1176-image3.jpegIn zijn werken herken je vaak tegenstellingen, zoals ‘goed en kwaad‘ en ‘positief en negatief‘, maar ook veel ‘tegenvormen
Zo staat in Emmeloord de Vierkantela en in Biddinghuizen de Cirkantela, al heeft het werk op de website van cyrillixenberg.com de naam Driekantela
Natuurlijk reden voor emmeloord.info om eens over de Ketelbrug te kijken.

Kunst in Dronten

incl. Swifterbant – Biddinghuizen en het buitengebied van Oostelijk Flevoland

Een compleet overzicht met beknopte toelichting van kunstwerken, erfgoed, cultuur en monumenten van Dronten op alfabetische volgorde.

Iris Hagel maakt kunstwerk voor gemeentehuis

Kunstenares Iris Hagel gaat het kunstwerk maken dat in het gerenoveerde gemeentehuis van Dronten komt te staan. Ze is uitverkoren door een speciaal ingestelde commissie van inwoners. In totaal meldden zich 52 kunstenaars, waarvan er medio mei zes een presentatie mochten geven.

De gemeente wil dat in het kunstwerk ruimte, saamhorigheid en trots centraal staan. Hagel verbindt ook het verleden en de toekomst, met de ideeën en symbolen die eerder door Drontenaren zijn aangedragen. Het kunstwerk komt in het midden van de publiekshal en wordt 13 meter hoog.

Geboren Drontense
Iris Hagel is geboren en getogen in Dronten. “Opgroeien in Dronten betekende voor mij opgroeien in een hechte gemeenschap, waarin veel zelf georganiseerd en gedaan werd. Dat zorgde ervoor dat er waardevolle vriendschappen ontstonden”, aldus Hagel. “De saamhorigheid in onze gemeenschap en de ruimte om jezelf te kunnen zijn horen wat mij betreft typisch bij Dronten.”

Het kunstwerk wordt gemaakt van gerecyclede PETG platen. Ze laat Polderpioniers, de Swifterbant Cultuur en het Vliegersmonument terugkomen in het kunstwerk. Het heden is terug te vinden als Lowlands, windmolens en de Aeres Hogeschool. De toekomst wordt een weerspiegeling aan het plafond. “Omdat wij, de inwoners van Dronten, de toekomst zijn”, aldus Hagel.

Het is de bedoeling dat het kunstwerk in de tweede helft van dit jaar wordt gebouwd. Het wordt onthuld bij de heropening van het gemeentehuis.

bron: algemeen - omroep-flevoland.png