Kunst in Dronten

De gemeente Dronten telt 40.815 inwoners op een oppervlakte van 334 km². De plaats Dronten telt zelf 28.125 inwoners.
Hofleverancier wat betreft de kunst in Dronten in de openbare ruimte  is Cyril Lixenberg.
Heeft de Noordoostpolder slechts 2, Dronten telt 26 werken van Cyril Lixenberg.

Vierkantela-Cyril-Lixenberg-14.jpg 1176-image3.jpegIn zijn werken herken je vaak tegenstellingen, zoals ‘goed en kwaad‘ en ‘positief en negatief‘, maar ook veel ‘tegenvormen
Zo staat in Emmeloord de Vierkantela en in Biddinghuizen de Cirkantela, al heeft het werk op de website van cyrillixenberg.com de naam Driekantela
Natuurlijk reden voor emmeloord.info om eens over de Ketelbrug te kijken.

Kunst in Dronten

incl. Swifterbant – Biddinghuizen en het buitengebied van Oostelijk Flevoland

Een compleet overzicht met beknopte toelichting van kunstwerken, erfgoed, cultuur en monumenten van Dronten op alfabetische volgorde.

Wethouder erkent foute aanpak rond beeld ‘De Polderpioniers’

logo-FlevolandWethouder Ton van Amerongen van Dronten erkent dat het besluit over de nieuwe plek van het beeld ‘De Polderpioniers’ geen schoonheidsprijs verdient. Het college had voor het besluit beter zijn oor te luister moeten leggen bij betrokkenen. Dat zei de wethouder donderdagavond in een commissievergadering.

In Dronten is commotie ontstaan over de plek van het beeld. Dat stond sinds 1977 aan De Noord, maar werd weggehaald toen daar een appartementencomplex werd gebouwd. Afgelopen voorjaar werd het in het Heuvelpark bij De Helling geplaatst op verzoek van de bewoners. Daarop begonnen omwonenden van De Noord een campagne om het beeld nabij de oorspronkelijke plek terug te krijgen. Het college stemde daar in november mee in, tot ergernis van de bewoners van De Helling.

“Te veel laten leiden door bewoners Heuvelpark”
Van Amerongen erkende dat hij zich afgelopen voorjaar bij de plaatsing in het Heuvelpark heeft laten leiden door wat de bewoners van De Helling wilden. Ook liet hij meewegen dat in een enquête op website De Drontenaar 56 procent aangaf het beeld in het Heuvelpark te willen zien.

Het college heeft te weinig rekening gehouden met de wensen van de bewoners aan De Noord, aldus Van Amerongen. “Ik heb als wethouder Kunst en Cultuur voor mijn beurt een besluit genomen, dat had ik niet moeten doen. Ik had het volgens een collegebesluit moeten doen”, aldus Van Amerongen.

Het terugplaatsen aan De Noord kost circa duizend euro, plus tweeduizend euro voor een fundering. Als daar geen budget voor is, wil de wethouder het desnoods uit eigen zak betalen, zei hij. De gemeente gaat nog kijken om een ander beeld bij het Heuvelpark neer te zetten.

Raad betreurt discussie
De raad betreurt de discussie over de “gevoelige zaak” die is ontstaan, maar waardeerde de excuses van de wethouder. “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”, aldus de VVD. De SP sprak over “zwabberbeleid” van het college. “We spreken ons verdriet uit over iets wat eenheid zou moeten brengen nu verdeeldheid brengt”, aldus de ChristenUnie. De PvdA plaatste die discussie wel in een actuele context: “Ik denk toch niet dat we hiervoor de trappen van het gemeentehuis gaan bestormen, zoals in Amerika.” Het maakt de ChristenUnie op zich niet uit waar het beeld staat, want ‘De Polderpioniers’ is van alle Drontenaren. D66 zei dat het misschien een nog wel mooiere plek verdient dan De Noord.

Het beeld van kunstenaar Kees Jansen beeldt een man uit, die de weidse polder aan zijn vrouw laat zien. De PvdA merkte op dat dat weidse landschap sindsdien al lang is omarmd door bebouwing.