Kunst in Lelystad

Kunst cultuur en erfgoed in de openbare ruimte
Kunst op straat

Een compleet door de gemeente Lelystad aangereikt overzicht met beknopte toelichting van kunstwerken, erfgoed, cultuur en monumenten van Lelystad op alfabetische volgorde.

Beeldende kunst heeft in Lelystad een belangrijke functie bij het bevorderen van een aantrekkelijk leefklimaat. De plaatsing van bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte draagt allereerst bij aan de visuele kwaliteit van de openbare ruimte, maar is tevens van belang voor de herkenbaarheid en identiteit van de stad.

‘Lelijke eend’ Lelystad opgenomen in reisgids ‘Treurtrips’

Flevopost  16 januari 2020

‘Uitgegroeid van lelijk eendje tot lelijke eend’. Dat staat over Lelystad in het boek ‘Treurtrips. (Her)ontdek Nederland!’ dat komende maandag verschijnt. Journalist Mark van Wonderen schreef het boek, dat is bedoeld als reisgids. Lelystad-fan Ger Koreman denkt er het zijne van.

Mark van Wonderen reisde het hele land af om wegkwijnende gebouwen, verloederde winkelcentra en andere ‘aandoenlijke treurnis’ vast te leggen. Ook in Lelystad maakte hij een tussenstop. Hij bezocht onder andere het Lelycentre en het Stadshart

Lelystad,  een mislukt project.

Bij het 50-jarig bestaan van Lelystad was Joris van Casteren, schrijver van het boek ‘Lelystad’ er ook duidelijk over.

Een mislukte experiment, waar volgens hem veel mis mee was.

Lelystad trok op een bepaald moment ook verkeerde mensen aan. Van Casteren: ‘Na de sanering in Amsterdam konden moeilijke gevallen makkelijk naar Lelystad verhuizen. Er stond letterlijk een loket “Lelystad” op het stadhuis. Daar werd gezegd: “Nou, als u een woning wilt met een tuin, dan gaat u toch lekker naar Lelystad”.’ De mensen kwamen in kansloze situaties terecht,’  ‘De sterke groei van Almere nam Lelystad de wind uit de zeilen.

Meerjarig onderhoudsprogramma

In de auteurswet van 1912 is vastgelegd dat een eigenaar van een kunstwerk de verplichting heeft dit werk naar behoren te beheren, te onderhouden en waar nodig te restaureren. Als eigenaar van een groot aantal kunstwerken heeft ook de gemeente Lelystad deze verantwoordelijkheid. Daarom heeft de gemeente Lelystad een systematisch meerjarig onderhoudsprogramma opgesteld dat er voor zorgt dat alle gemeentelijke kunstwerken in de openbare ruimte in een goede conditie blijven.

Kunst van Lelystad

De hoofdstad van de provincie Flevoland. Oostelijk Flevoland – Lelystad.