Kunst in Lelystad

Kunst cultuur en erfgoed in de openbare ruimte
Kunst op straat

Een compleet door de gemeente Lelystad aangereikt overzicht met beknopte toelichting van kunstwerken, erfgoed, cultuur en monumenten van Lelystad op alfabetische volgorde.

Beeldende kunst heeft in Lelystad een belangrijke functie bij het bevorderen van een aantrekkelijk leefklimaat. De plaatsing van bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte draagt allereerst bij aan de visuele kwaliteit van de openbare ruimte, maar is tevens van belang voor de herkenbaarheid en identiteit van de stad.

Coronamonument bij St Jansdal ziekenhuizen in Lelystad en Harderwijk

logo-FlevolandBij het ziekenhuis van St Jansdal in Lelystad wordt woensdag 7 okt een monument geplaatst dat herinnert aan de coronacrisis. Hoewel er inmiddels sprake is van een tweede golf, vindt het ziekenhuis het belangrijk om ook stil te staan bij alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd.

“Voor iedereen betekent het iets anders. Al die emoties kunnen mensen bij dit kunstwerk kwijt en het gebruiken voor een moment van bezinning”, zo vertelt bestuurslid Leonie Boven.

Aandacht voor elkaar
Het monument staat sinds dinsdag ook bij de vestiging in Harderwijk. De onthulling viel samen met de aftrap van de landelijke campagne ‘Aandacht voor elkaar’. Nederlanders worden daarin opgeroepen om naar elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid te luisteren.

Hoewel er in de Lelystadse vestiging van het St Jansdal geen coronapatiënten hebben gelegen, vindt het ziekenhuis het van belang om ook daar de ruimte te bieden voor een moment van bezinning.

Duiven met wapperende handjes
De twee kunstwerken zijn ontworpen door beeldmaker Gerrit van Emous uit Putten. Het monument bevat silhouetten van gezichten en duiven. De duif is het symbool van het St Jansdal. De vleugels van de vogels bestaan uit handen. “Hier wordt met handjes gewerkt. Daarom staan die duiven met de handjes te wapperen”, zo legt Emous uit.

“Het is hard werken in een ziekenhuis. Dat hebben we het afgelopen half jaar gezien. De tweede golf is onderweg, dus het is keihard nodig dat die zorg weer voor ons klaarstaat. We vinden het vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is een mirakel wat die mensen allemaal presteren.”

Voorbijgangers kunnen bij het monument bloemen neerleggen, maar kunnen ook een boodschap achterlaten door een steen te beschrijven. De eerste stenen werden dinsdag gelegd door de burgemeesters van Harderwijk en Lelystad.

Meerjarig onderhoudsprogramma

In de auteurswet van 1912 is vastgelegd dat een eigenaar van een kunstwerk de verplichting heeft dit werk naar behoren te beheren, te onderhouden en waar nodig te restaureren. Als eigenaar van een groot aantal kunstwerken heeft ook de gemeente Lelystad deze verantwoordelijkheid. Daarom heeft de gemeente Lelystad een systematisch meerjarig onderhoudsprogramma opgesteld dat er voor zorgt dat alle gemeentelijke kunstwerken in de openbare ruimte in een goede conditie blijven.

Kunst van Lelystad

De hoofdstad van de provincie Flevoland. Oostelijk Flevoland – Lelystad.