Kunst in Emmeloord, Noordoostpolder en Urk

Gedenkplaat familie Hartman

Bij de sluis van Lemmer is vrijdagochtend 6 sept 2019 een gedenkplaat onthuld als herinnering aan de dood van vijf leden uit het gezin van schipper Hendrik Hartman. Ze kwamen op 6 september 1944 om het leven bij een aanval van een bommenwerper.

Een afgeworpen bom van een bommenwerper van de RAF, die op de terugweg was naar zijn thuisbasis, raakte het schip vol in de roef.
Vader, moeder en drie kinderen verloren in één klap het leven.
Drie kinderen, die op dat moment bij hun oma waren, overleefden dit drama.
De oudste dochter , Tini Westerhof-Hartman, heeft 75 jaar na het drama deze gedenkplaat onthuld.

Woning te koop

Een prachtige woning.
Alles gelijkvloers, 4 slaapkamers en ook nog een mooie tuin met volledige privacy.
Aan de rand van Emmeloord, gelegen aan het park West.

Mariabeeld geschonken

De rooms-katholieke Sint Josephkerk in Zandberg bestaat 175 jaar. De parochianen luisteren dat jubileum op door zichzelf een Mariakapel in het voormalige baarhuis cadeau te geven. Bij de entree van het rooms-katholieke kerkhof in Zandberg staat een gebouw waar ooit lichamen werden opgebaard. Binnenkort doet het dienst als Mariakapel.
In de aanloop naar die viering overlegden de bestuurders over de wijze hoe dat feest op te luisteren. Toen kwam een langgekoesterde wens naar voren: een eigen Mariakapel. ,,Zo’n kapel hadden we hier nooit”, aldus Mensen-Wilkens. ,,We besloten dat we zouden proberen er eentje te krijgen.”

Een plek was snel gevonden: het oude stenen baarhuis. ,,Dat heeft al lang geleden zijn oorspronkelijke functie verloren en is nu een opslagplaats. We besloten dat gebouw op te knappen. Dat is inmiddels grotendeels gebeurd.’’

Vervolgens moest een Mariabeeld worden gevonden. ,,Zulke beelden zijn erg duur. Maar in Emmeloord is een kerk afgebroken en daarin stond een groot Mariabeeld. Onze pastoor Jos Deuling heeft contacten met de pastoor daar en we kunnen dat beeld krijgen. Daar zijn we heel blij mee.’’

Bron: Dagblad van het Noorden

emmeloord.info : Navraag bij pastoor Victor A.H.Maagd van de rooms-katholieke ST. Michaelkerk in Emmeloord  leerde mij dat het om de St. Jan de Doper kerk van Kraggenburg gaat. Deze kerk is niet afgebroken, maar is sinds 2014 niet meer in gebruik. Het gebouw is door ‘Oost en van Tilburg’ omgevormd tot 5 woningen. Presentatrice Dolores Leeuwin van Omroep Flevoland heeft er een mooi beeldverslag  van gemaakt.

Muurschildering in Bosbad

bron: denoordoostpolder.nl

Hanneke van Middelaar bij haar kunstwerk in het Bosbad (© Marcel Jagersma)

De Emmeloorder kunstenares Hanneke van Middelaar heeft in zwembad Bosbad een muurschildering gemaakt. Het thema is ‘Zwembad op de bodem van de Zuyderzee’. De muurschildering is te vinden in de speelhoek van de koffiecorner.
Zwembaddirecteur Marcel Jagersma is heel blij met het eindresultaat. ‘Als Bosbad willen we de beleving voor onze gasten continu zo optimaal mogelijk maken en dat geldt natuurlijk ook voor onze jongste bezoekers. Het werk van Hanneke past daar fantastisch bij. Bovendien vertelt de schildering op een voor iedereen toegankelijke manier ons verhaal, namelijk dat we als Bosbad trots zijn om dagelijks een bijdrage te mogen leveren aan de veiligheid, gezondheid en het plezier van de polderinwoners.’

Hanneke vindt dat ze een mooie opdracht heeft gekregen. ‘Ik kon een persoonlijke draai aan het ontwerp geven en vind het leuk dat de schildering in een openbare ruimte hangt.’

Sluitgat-monument

Met de aanleg van de Noordoostpolder zijn twee dijken aangelegd.

  • Een dijk van Lemmer naar Urk (Noordermeerdijk)
  • en een dijk van Urk naar Vollenhove (Zuidermeerdijk).

Beide dijken hadden een spannend moment: het dichten van het laatste stuk.

  • Het deel Noordermeerdijk  is gesloten op 3 oktober 1939
  • Het deel Zuidermeerdijk  is gesloten op 13 december 1940

Bij beide sluitgaten is een mooi monument te vinden.

Expositie over tuinarchitect Mien Ruys

In Museum Nagele is van 29 augustus tot en met 24 november een expositie ingericht over tuinarchitect Mien Ruys en werk van Joke Vingerhoed.
Wie kent haar niet? Mien Ruys (1904 – 1999), de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20e eeuw. Mien Ruys en haar groenontwerp zijn een onlosmakelijk deel van het verhaal over het ontwerp en de realisatie van Nagele én van de Noordoostpolder.

Beplantingsplan Nagele
Het beplantingsplan van Nagele is één van de grootste ontwerpen uit haar carrière. Wat Gerrit Rietveld voor de architectuur betekende en Piet Mondriaan voor de Stijlbeweging, was zij voor de groene buitenruimten.

De expositie over Mien Ruys bestaat uit een groot aantal panelen/banieren, aangevuld met objecten als bielzen, gewassen grindtegels en kleding. In interviews op beeld met onder anderen Piet Oudolf, Pieter Buijs, Anet Scholma en Koos Postema wordt het leven en werk van Mien Ruys aanschouwelijk gemaakt.

De expositie is toegespitst op de ontwikkeling van haar oeuvre dat uitgebreid wordt getoond door middel van plattegronden, tekeningen en kleurenfoto’s. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van haar oorspronkelijke dagboeken, waarin zij onverbloemd vermeldt voortdurend zoekende te zijn naar heldere lijnen.

Joke Vingerhoed
Het werk van Joke Vingerhoed vormt een prachtige aanvulling op de expositie over het werk en leven van Mien Ruys. Behalve kleurrijke bloemstillevens toont zij abstracte geometrische schilderijen.

Op donderdag 29 augustus om 14.00 uur geeft Joke Vingerhoed een inleiding bij haar werk. Bij de inleiding, die tevens een preview van de Mien Ruys expositie biedt, is een ieder van harte welkom. Er wordt entree gevraagd.

Deze expositie is in samenwerking met het ABC Architectuurcentrum Haarlem en het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder/Canon de Noordoostpolder tot stand gekomen en met een financiële bijdrage van gemeente Noordoostpolder.

Leo den Dulk, auteur van het boek ‘Mien Ruys, Tuinarchitect. Zoeken naar de heldere lijn. De complete biografie’, verzorgt tijdens de opening voor genodigden op 1 september om 15.00 uur een inleiding.

De expositie is te bezichtigen van donderdag 29 augustus tot en met zondag 24 november 2019. Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Prijsvraag voor kunstwerk onder Marknesserbrug

Gemeente Noordoostpolder nodigt haar inwoners uit om een kunstwerk te bedenken voor onder de Marknesserbrug. Het mooiste en origineelste ontwerp wordt beloond met uitvoering er van op een doek onder de Marknesserbrug. De winnaar krijgt daarnaast een cadeaubon. De inzending moet uiterlijk 17 september 2019 bij de gemeente binnen zijn.

Stadspoort verfraaiing

Dit voorjaar is de Marknesserbrug vervangen. Verkeersdeelnemers zijn tevreden over de mooie Stadspoort met breed fietspad. Het lijkt de gemeente een mooi idee om ook de onderkant van de brug te verfraaien. Wanneer de brug dan open staat, kunnen wachtenden genieten van een aantrekkelijk ontwerp als warm welkom.

Uw gedicht, foto of schilderij op een doek

Het idee is om het kunstwerk af te drukken op een groot doek van 7 bij 5 meter (liggend) en op te hangen onder de brug. Heeft u bijvoorbeeld een mooi gedicht, een prachtige foto of een bijzonder schilderwerk? Of een combinatie hiervan? Stuur dit naar de gemeente. Een jury buigt zich over de inzendingen. Wie weet komt uw kunstwerk het komende jaar onder de Marknesserbrug te hangen.

Jury beslist over de inzendingen

De jury bestaat uit de twee oud-wethouders Andries Poppe en Willem Keur, wethouder Anjo Simonse en een medewerker van de gemeente. Deelnemers kunnen hun inzending sturen naar Ilona Peeters. Dit kan via e-mail: i.peeters@noordoostpolder.nl. Zorg ervoor dat u het beeldmateriaal in hoge resolutie (minimaal 300 dpi) aanlevert. Anders kan het niet voldoende worden vergroot. Tekst mag maximaal 6 regels en 30 woorden zijn in verband met de leesbaarheid. Vermeld bij de inzending uw contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres). Stuur uw inzending uiterlijk 17 september in.

Bekijk het reglement voor deze prijsvraag. Hier staan de voorwaarden waar een inzending aan moet voldoen.

Array

Op het Harmen Visserplein zijn meerder monumenten die de herinnering hoog houden aan de Noordoostpolder in de Tweede Wereldoorlog:

  1. De Onderduikersbank
  2. Gedenksteen Veteranendag met daarnaast de
  3. Gedenksteen Bevrijding van de Noordoostpolder
  4. Gedenkplaat A.J. Knipmeijer
  5. Bevrijdingsboom

alle 14 Social Sofa’s in de Noordoostpolder

Alle 14 Social Sofa's in de Noordoostpolder

Verdwenen

verdwenen kunst Emmeloord en de Noordoostpolder

verdwenen kunst Noordoostpolder

PERCENTAGEREGELING ?

Kunst - procent.png

Landart

Landschapskunst

Flevoland Erfgoed

Huisje lands de snelweg (Kunst in Emmeloord Noordoostpolder Urk)

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek