Kunst, gebouwen en cultureel erfgoed in Emmeloord, Noordoostpolder en Urk

‘Gemeente moet monument voor razzia plaatsen’

De fracties van ChristenUnie/SGP en ONS hebben de handen niet op elkaar gekregen voor nog een razziamonument erbij in de Noordoostpolder.
Volgens wethouder Wiemer Haagsma zijn er al meerdere monumentjes opgericht.
 „Dat begint met de onderduikersbank op het Harmen Visserplein. Dan is er een plaquette in Kraggenburg uit november 1999 met het hele verhaal van de razzia. In november 2015 is het Razziapad in het Kuinderbos onthuld. Volgend voorjaar komt daar ook nog een onderduikershut. Als je er nu nog iets bij zet voegt het dan nog iets toe of gaat het juist afleiden”, aldus Haagsma.
Emmeloord.info heeft ook even gebundeld :
overzicht-monumenten-2e-wereldoorlog

Henk Bolt

In het Voorsterbos staat een informatiebord ter herinnering aan Henk Bolt, slachtoffer razzia 1944

Henk-Bolt-1

Landart

Landschapskunst

Landschapskunstwerken

De Cocon

cocon-vakje

Emmeloord is binnenkort een extra kunstwerk rijker.
In de nieuwste wijk, Emmelhage.

Huisje lands de snelweg (Kunst in Emmeloord Noordoostpolder Urk)

Gedenkplaat familie Hartman

Bij de sluis van Lemmer is een gedenkplaat onthuld als herinnering aan de dood van vijf leden uit het gezin van schipper Hendrik Hartman. Ze kwamen op 6 september 1944 om het leven bij een aanval van een bommenwerper.

Mariabeeld geschonken

De rooms-katholieke Sint Josephkerk in Zandberg bestaat 175 jaar. De parochianen luisteren dat jubileum op door zichzelf een Mariakapel in het voormalige baarhuis cadeau te geven. Bij de entree van het rooms-katholieke kerkhof in Zandberg staat een gebouw waar ooit lichamen werden opgebaard. Binnenkort doet het dienst als Mariakapel.
In de aanloop naar die viering overlegden de bestuurders over de wijze hoe dat feest op te luisteren. Toen kwam een langgekoesterde wens naar voren: een eigen Mariakapel. ,,Zo’n kapel hadden we hier nooit”, aldus Mensen-Wilkens. ,,We besloten dat we zouden proberen er eentje te krijgen.”

Een plek was snel gevonden: het oude stenen baarhuis. ,,Dat heeft al lang geleden zijn oorspronkelijke functie verloren en is nu een opslagplaats. We besloten dat gebouw op te knappen. Dat is inmiddels grotendeels gebeurd.’’

Vervolgens moest een Mariabeeld worden gevonden. ,,Zulke beelden zijn erg duur. Maar in Emmeloord is een kerk afgebroken en daarin stond een groot Mariabeeld. Onze pastoor Jos Deuling heeft contacten met de pastoor daar en we kunnen dat beeld krijgen. Daar zijn we heel blij mee.’’

Bron: Dagblad van het Noorden

emmeloord.info : Navraag bij pastoor Victor A.H.Maagd van de rooms-katholieke ST. Michaelkerk in Emmeloord  leerde mij dat het om de St. Jan de Doper kerk van Kraggenburg gaat. Deze kerk is niet afgebroken, maar is sinds 2014 niet meer in gebruik. Het gebouw is door ‘Oost en van Tilburg’ omgevormd tot 5 woningen. Presentatrice Dolores Leeuwin van Omroep Flevoland heeft er een mooi beeldverslag  van gemaakt.

Array

Op het Harmen Visserplein zijn meerder monumenten die de herinnering hoog houden aan de Noordoostpolder in de Tweede Wereldoorlog:

 1. De Onderduikersbank
 2. Gedenksteen Veteranendag met daarnaast de
 3. Gedenksteen Bevrijding van de Noordoostpolder
 4. Gedenkplaat A.J. Knipmeijer
 5. Bevrijdingsboom

Sluitgat-monument

Met de aanleg van de Noordoostpolder zijn twee dijken aangelegd.

 • Een dijk van Lemmer naar Urk (Noordermeerdijk)
 • en een dijk van Urk naar Vollenhove (Zuidermeerdijk).

Beide dijken hadden een spannend moment: het dichten van het laatste stuk.

 • Het deel Noordermeerdijk  is gesloten op 3 oktober 1939
 • Het deel Zuidermeerdijk  is gesloten op 13 december 1940

Bij beide sluitgaten is een mooi monument te vinden.

alle 14 Social Sofa’s in de Noordoostpolder

Alle 14 Social Sofa's in de Noordoostpolder

cat-kerken.jpgIeder dorp in de Noordoostpolder kreeg drie kerken en drie scholen.

 1. een Hervormde,
 2. een Gereformeerde
 3. en een Rooms-Katholieke kerk.
  In Emmeloord werd voor elk van deze gezindten twee kerken gebouwd.
  Dat maakt samen 36 kerken.

Wat is daar nog van over …. ?

Verdwenen

verdwenen kunst Emmeloord en de Noordoostpolder

verdwenen kunst Noordoostpolder

PERCENTAGEREGELING ?

Kunst - procent.png

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord – ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts ambassadeur zijn van de Noordoostpolder - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. - toont ook graag bestaand onderzoek duidelijk en mooier