Wie is Douwe van der Werff? 

Douwe van der Werff is 50 jaar geleden geboren in Wijtgaard, een dorpje tussen Leeuwarden en Sneek.
Hij woont met zijn vriendin op een hoek-arbeiderswoning aan de Drietorensweg.

Edelsmit?
Ja, dertig jaar geleden heb ik de Vakschool voor Edelsmeden gedaan in Schoonhoven, het Nederlandse mekka van de edelsmitkunst. Daarna ben ik in de praktijk als goudsmit gaan werken, veel bij een juwelier als reparateur. Daarnaast heb ik hier thuis mijn bedrijfje waar mensen iets kunnen laten maken.

De overstap naar Ens
Ik heb lang in Emmeloord gewoond, maar 12 jaar geleden hier een huis gekocht. We hebben er mazzel mee gehad, we hebben het voor een prikkie kunnen kopen. Het wonen hier is een groot genot. Als je houdt van het platteland… Dat uitzicht over de velden, dat verveelt nooit. Als ik xc2xb4s zomers wakker word, dan loopt ik eerst een rondje door de tuin en dan kan ik er weer helemaal tegen! Soms kijk ik uit op tulpen, gras, mais -ook leuk, dat geeft een heel beschermd gevoel…ieder jaar is het wat anders. Helaas heeft de boer van hiernaast zijn koeien niet buiten lopen.

Reparateur xc3xa9n ontwerper
Een vijftal jaren ben ik ook volledig zelfstandig edelsmit geweest. Maar ik heb gemerkt dat je daar een bepaalde bezetenheid voor moet hebben, ook zakelijk, die mij ontbreekt. Als reparateur herstel ik zaken, als edelsmit in opdracht ben ik ontwerper. Dat is de krent in de pap, een hersteller is vergelijkbaar met een schoenmaker die een nieuwe hak zet, maar zelf dingen creexc3xabren of in samenwerking met een klant, dat is veel leuker. Mensen die bij mij iets laten maken, bijvoorbeeld een trouwring, willen iets eigens, iets dat er nog niet is.

Eigen creaties… mooi, maar wel duur zeker?
Het is niet duurder want ik lever rechtstreeks, er zitten geen schakels tussen en dat houdt het betaalbaar.

Wat is je specialiteit?
Meestal werk ik met traditionele materialen als goud en zilver, titanium heeft me nooit zo geboeid. Ik houd ook wel van die eerlijke en goedkope materialen als messing. Voor mijn nieuwe CD heb ik een putdeksel hier van gemaakt. Daar laat ik een foto van nemen en dat wordt dan de voorkant van het CD-doosje.

De polder is overigens te klein om er een eigen stijl op na te houden. De mensen die hier komen hebben totaal verschillende smaken, van heel traditioneel tot strak en modern. Ik krijg bijvoorbeeld uit Urk wel eens de opdracht om een tandhangertje voor een bedelarmband te maken. Daarin laat men een tandje van een kind laat zetten. Ik neem alles aan, want ik vind het altijd een uitdaging, ik stuur niemand naar huis met: `Dat kan ik nietxc2xb4. Ik heb oorhangers gemaakt, halssierraden, dasspelden, armbanden, gespen en ook een plectrum voor Jan Akkerman. Kijk, deze armband met als motief de polderhorizon, die heb ik gemaakt voor een vrouw die lyrisch was over de polder hier.

Grootste passie?
Muziek is uiteindelijk toch een wat grotere passie voor me, zeker op dit moment. Ik doe de dingen die ik moet doen als edelsmit en ga dan weer snel mijn studio in. Ik bespeel de piano, het orgel en diverse gitaren. Ik heb me dit voornamelijk zelf aangeleerd, ik ben dus eigenlijk autodidact. Ik heb wel verwoedde pogingen gedaan om makkelijker muziek te leren lezen en heb daar ook les voor genomen, maar het gaat nog steeds niet vanzelf en in de praktijk doe je het dan niet. Als ik iets moeilijks op mijn gehoor zo na kan spelen dan denk ik: weg dat boek, ik doe dat zo wel even! Gitaar en basgitaar heb ik ook zelf geleerd, later heb ik wel nog een jaartje lesgehad van een jazzgitarist. Ik zing ook zelf. Maar de andere instrumenten laat ik wel door anderen doen, ik hoef niet alles zelf te kunnen..

.

Muzieksmaak?
Ik speel momenteel bij drie bandjes en een trio. ROKO, voorheen Rollercoaster is de belangrijkste daarvan. Dat is een populaire band hier in de omgeving. Ik ben daar toetsenist. Wij spelen op bruiloften, schuurfeesten, recepties e.d. We hebben een breed repertoire van Elvis Presley tot Robbie Williams. Mijn eigen favorieten zijn toch wel The Beatles, ik denk dat xc3xadedere muzikant dat wel goed vindt. Voor de rest is mijn smaak een stuk obscuurder: The Band, Little Feet, maar ook soul zoals Marvin Gaye en Otis Redding, blues en country.
Eigenlijk vooral Amerikaanse muziek. Die smeltkroes van stijlen, dat boeit me enorm. Ik maak zelf ook muziek, maar die voeren we niet uit. Maar klassieke musici spelen ook bijna nooit hun eigen stukken. Ik denk dan: pak een goed nummer, probeer je publiek te vermaken en je hebt een prachtige avond.

Djipper
In een schuur achter mijn huis heb ik een studio ingericht waar ik ook opnames maak. Ik ben nu met een nieuwe CD bezig die vlak voor of vlak na de zomer gaat verschijnen. Ik schrijf de muziek, Helmer Hettinga schrijft de teksten. De CD heet `Hert en frauxc2xb4. Djipper is mijn artiestennaam, het is Fries en betekent `dieperxc2xb4. Ik maak muziek omdat ik waardering wil, niet voor het geld. Dat interesseert me helemaal niet. Optredens zouden wel leuk zijn, dat heb ik ook wel geambieerd. Maar ik ben bang dat met eigen band en muziek optreden geen haalbare kaart is.

Een paar jaar geleden heb ik met een vriend een friestalige plaat gemaakt die door de lokale radio ontzettend goed werd opgepikt. De plaat werd meteen xc2xb4Plaat van de weekxc2xb4, volop gedraaid. Maar we werden niet voor optredens gevraagd en dat is nu net een uitstekende manier om CDxc2xb4s te promoten en te verkopen. De oplage van 300 CDxc2xb4s hebben we toen pas na een jaar verkocht. Dat is dus peanuts. Na dat jaar kwam er nog een bestelling van de radio voor 10 stuks en toen zeiden we tegen elkaar: `We zijn er doorheen, we moeten toch maar een tweede oplage laten maken.. Toen hebben we er weer 300 laten maken waarvan we er inmiddels 15 verkocht hebben, hahaha! Ik heb nog een bak vol op zolder staan!

Maar waarom in het Fries, je maakt het jezelf daarmee niet gemakkelijk…
Fries is een geweldig muzikale taal. Een geweldige taal qua klank en zo. Ik vind het een hele mooie taal en bovendien stond ik met vrienden zoxc2xb4n beetje aan de wieg van de friestalige popmuziek eind jaren 70, begin jaren 80. Ik heb nog steeds vrienden in Friesland die daar ontzettend groot mee zijn en daar ruim van kunnen leven. Neem Pieter Wilkes, een singersongwriter, dat is een grootheid in Friesland.

En een van mijn nummers is een tijd lang dagelijks op de radio gedraaid…dat gaf toch wel een kick. Ben je aan het afwassen, hoor je je eigen muziek op de radio, waarvan je behalve de drums ook nog eens alles zelf hebt ingespeeld! Ze hadden een paar jaar geleden een radio-hitlijst en op een gegeven moment stond ik daar op 1, boven Phil Collins en de Rolling Stones! Ik vond het helemaal fantastisch. Ik was altijd nogal een twijfelaar, zo van `ik weet niet of het wel wat is, wat ik allemaal doe`en toen, door die hitlijst, kreeg ik echt het idee van `het wordt gewaardeerd, dus het zal wel wat wezen…xc2xb4

Je hebt een eigen studio, Gumbo. Wil je ook muziek van anderen opnemen?
Eventueel wel, ja. Ik heb al eens dingen voor anderen gedaan en ik zou het leuk vinden als een zanger of zangeres hier zou komen om een plaat te maken. Dat we samen om de tafel zouden zitten en repertoire bedenken of zelfs nieuwe nummers schrijven…alles helemaal zelf opnemen met behulp van gastmuzikanten. En dan toewerken naar het eindresultaat, ja, dat zou ik heel mooi vinden.

Als ik mijn eigen CD af heb, komt er waarschijnlijk ook een CD-presentatie. Ik neem dan muzikanten die mijn partijen willen en kunnen spelen en dan gaan we aan promotie doen, dat hoort erbij. Mijn website http://www.djipper.nl moet ook een rol gaan spelen. Er staat nog niet zxc3xb3 veel op, maar wel bijvoorbeeld fragmenten van nummers van eerdere CDxc2xb4s.

Op zoek naar meer succes?
Ik heb er veel plezier in nu. En je moet je goed voelen in de dinge
n die je doet, vind ik, dxc3xa1xc3xa1r gaat het om. Zou ik me beter gaan voelen als ik bekender was? Nee, dat denk ik niet. Ik voel me zo prima, ik mis niets. Dat reparatiewerk bij de juwelier, dat ik al 30 jaar doe: het zou wel leuk zijn als ik dat niet meer zou hoeven doen. Maar dat doe ik ook maar twee dagen in de week en de rest van mijn tijd kan ik zelf invullen. Dus wat dat betreft ben ik een superrijk man, wie heeft dat? Ik mag dus helemaal niet klagen. Maar als je dan toch een beetje zit te dromen…ja, als ik zou kunnen leven van de muziek.

bron: Nopnieuws.  https://nopnieuws.wordpress.com/2005/09/16/ondernemer-in-ens/