Marknesse

Gereformeerde gemeente
Het Anker

in gebruik

Marknesse-Noordzoom-Oud-Ger-Kerk.jpg

Korte Voor 16 – Oud gereformeerd (ger. gemeente)

ALGEMENE GEGEVENS
Naam kerk:Het Anker
Genootschap:Gereformeerde Gemeente
Provincie:Flevoland
Gemeente:Noordoostpolder
Plaats:Marknesse
Adres:Korte Voor 16
Postcode:8316BR
Inventarisatienummer:001423
Jaar ingebruikname:1952
Architect:Grijpma, J.
Huidige bestemming:kerk
Monument status:

In gebruik genomen: 1952

Deze gemeente heeft nooit een predikant gehad.

Het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Marknesse is gebouwd in traditionele stijl.
De rechthoekige kerkzaal heft grote ramen en een zadeldak

Boven de ingang zit een luifeltje.
Op de voorgevel zit een trechtervormig uitsteeksel.
De gevels zijn  van bruingele handvorm waalsteen, de vensters van gebroken wit hout, de deuren van  staal en het dak bestaat uit pannen.

Architect P.van Loo ontwierp onder meer ook het kerkgebouw De Rank in Emnmeloord

Windvaan

Marknesse-gereformeerde-kerk

Een windvaantje

Gebouw

bron: https://ngkmarknesse.nl/over-ons/algemene-info/gebouw/

Het kerkgebouw “Het Anker” van de Nederlands Gereformeerde Kerk van Marknesse staat op de hoek van de Oudeweg en de Hoogzijde. In het dorp staat het ook wel bekend als het kerkje bij Weevers. De gemeente van de Nederlands Gereformeerde Kerk van Marknesse is één van de kleine kerken in het dorp.

Het gebouw is ontworpen door de groninger architect Ir. P. Van Loo, en is gebouwd in 1954. De kerkzaal heeft een capaciteit van ca. 100 zitplaatsen en is gemeubileerd met stoelen, waardoor meerdere indelingen mogelijk zijn. Hierdoor is de ruimte voor diverse doeleinden bruikbaar

De kerkzaal is vrijwel ongewijzigd gebleven. Wel is de oorspronkelijke elektrische verwarming in 1996 vervangen door centrale verwarming, waarbij de roosters van de voetverwarming zijn gehandhaafd, en voorzien van een warmwaterleiding.

Oorspronkelijk bevatte het gebouw naast de kerkzaal alleen een consistoriekamer en algemene ruimten als keuken, berging en toilet. In 1998 is het bijgebouw vergroot waardoor een extra vergaderzaal ontstond, een grotere keuken, garderoberuimte en een extra berging.

Het Orgel

In de kerkzaal op een galerij, staat een pneumatisch éénklaviers kerkorgel met zelfstandig pedaal met 1 stem. Het klavier bevat 7 stemmen.

Het orgel is oorspronkelijk gebouwd door de fa. de Olde uit Enschede voor de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Emmeloord. Toen deze kerk in 1967 een nieuw orgel aanschafte is het orgel door de fa. Verschueren uit Heijthuizen verplaatst naar Marknesse, en uitgebreid met de subbas.
In 1997 is het orgel door orgelbouwer M. Oranje uit Kampen grondig onderhanden genomen. Daarbij is de dispositie iets gewijzigd, zijn diverse kleine gebreken opgeheven, is de windvoorziening vernieuwd en is het orgel opnieuw geïntoneerd.

Naamgeving ‘Het Anker’

Tot 1998 had ons gebouw geen naam. De kerk kreeg toen een nieuw bijgebouw en de kerkenraad deed een oproep aan de gemeente om een naam te bedenken voor de kerk. Er kwamen eerst 10 namen binnen die werden bekend gemaakt. Later volgde nog een aanmelding van een zuster.

Deze naam heeft de voorkeur gekregen van de gemeente en de kerkenraad. Vanaf toen was de naam: Het Anker.

Het anker is in de Bijbel het teken van de hoop. “Die hoop is als een betrouwbaar en zeker anker voor onze ziel” (Hebreeën 6:19). “Het geloof legt de grondslag van alles waar we op hopen” (Hebreeën 11:1). Het anker is dus een teken van de zekerheid van ons geloof. Het past ook goed bij land uit de zeebodem.

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *