Gemeentelijke monumenten Noordoostpolder

bron : Gemeente Noordoostpolder en Wikipedia

Blokzijlerweg 1, Marknesse
Postcode: 8316 RB
Complexnr: FLV-R-88
Aantal onderd: 2
Nrs. Complexonderd:

Blokzijlerweg1

a FLV-R-88a

b FLV-R-88b

COMPLEXOMSCHRIJVING
Inleiding
In opdracht van de Directie van de Wieringermeer, op kavel S69c gebouwd TUINDERSBEDRIJF (fruitteelt) met vrijstaande woning. De woning is van het type S III (ontwerp 1960), de schuur is van type P (ontwerp 1958) . Beide zijn gebouwd in 1962 naar ontwerp van de Bouwkundige Afdeling  boerderijenbouw) van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken. Het complex is identiek aan dat aan Blokzijlerdwarsweg 11.

Omschrijving
Klein, op een hoekkavel gesitueerd tuindersbedrijf met een woonhuis en een schuur, die beide in baksteen zijn opgetrokken, voorzien zijn van rechtgesloten gevelopeningen en staan onder met pannen gedekte zadeldaken.

Redengevende omschrijving
Het tuindersbedrijf is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde.

  • Het tuindersbedrijf heeft cultuurhistorische waarde omdat het een bijzondere plaats inneemt in de ontwikkeling van de agrarische gebouwen in Nederland en behoort tot een type dat speciaal is ontworpen voor de Noordoostpolder.
  • Er is sprake van ensemblewaarde vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de complexonderdelen en vanwege de specifieke relatie met de Noordoostpolder en de karakteristieke polderbebouwing.
  • Het tuindersbedrijf is bovendien van belang vanwege de typologische zeldzaamheid.
  • Het complex is ook van belang vanwege de vrij grote mate van gaafheid van het exterieur en vanwege de herkenbaarheid van de samenstellende onderdelen.

A

Blokzijlerweg 1, Marknesse
Postcode: 8316 RB
Complexnr.: FLV-R-88
Nr. complexonderdeel: FLV-R-88a
OBJECTOMSCHRIJVING

Inleiding
In opdracht van de Directie van de Wieringermeer, op kavel S69c gebouwdtuindersbedrijf (fruitteelt) met vrijstaande PACHTERSWONING. De woning is van het type S III (ontwerp 1960), de schuur is van type P (ontwerp 1958). Beide zijn gebouwd in 1962 naar ontwerp van de Bouwkundige Afdeling (boerderijenbouw) van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken.

Omschrijving
Vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen opgetrokken hoofdvolume met een eveneens rechthoekige uitbouw (bijkeuken) aan de achterzijde. De woning heeft rechtgesloten gevelopeningen, waarvan de bewegende vensterdelen van staal zijn, en staat onder een met pannen gedekt zadeldak met op ijzeren schoren rustende dakgoten.
De bakstenen gevels hebben geteerde plinten.
De voorste (zuidoostelijke) kopgevel is een puntgevel met links op de begane grond een venster en rechts de onder rollaag en uit de gevel stekende “luifelsteunen” staande entree met niet meer oorspronkelijke deur en zijlicht. Op de verdieping bevindt zich een venster met dubbel raam onder een beschot van staande planken. De linker (zuidoostelijke) langsgevel bevat een groot venster, waarvan de kozijnen oorspronkelijk uitkraagden, en een klein, hoog in de gevel liggend venster. Uit het dakschild hierboven steekt een kleine rechthoekige dakkapel.
De achterste kopgevel heeft op de begane grond een venster met dubbel stalen raam als het verdiepingsvenster in de andere kopgevel. Het onder een houten beschot van staande planken staande venster is vergelijkbaar.
De uitbouw met bijkeuken aan deze zijde staat onder een plat dak een heeft een blinde, uit baksteen opgetrokken kopse zijde en twee uit liggende planken opgetrokken langszij den met aaneengesloten, vierdelige bovenlichten en een lattendeur in de noordwestzijde.
De noordwestelijke langsgevel bevat een laag in de gevel liggend venstertje voor de proviandruimte, een enkelruits-venster links in de gevel en rechts in de gevel twee vensters met bovenramen. De vensters staan onder rollagen. Uit het dakschild hierboven steken een rechthoekige dakkapel, een hoge, vanaf de dakvoet oprijzende, gemetselde schoorsteen en een minder hoge, vrijwel tegen de nok aanstaande, eveneens gemetselde schoorsteen. Het huis heeft nog de oorspronkelijke ruimteindeling.

Redengevende omschrijving
Het woonhuis is van algemeen belang als onderdeel van een complex met cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

  • Het woonhuis heeft waarde als onderdeel van een complex dat van cultuurhistorisch belang is vanwege de bijzondere plaats die het inneemt in de ontwikkeling van de agrarische gebouwen in Nederland en behoort tot een type dat speciaal is ontworpen voor de Noordoostpolder.
  • Er is sprake van ensemblewaarde vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de complexonderdelen en vanwege de specifieke relatie met de Noordoostpolder en de karakteristieke polderbebouwing.
  • Het woonhuis is bovendien van belang vanwege de typologische zeldzaamheid.
  • Het huis is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de vrij grote mate van gaafheid van het exterieur.

B

Blokzijlerweg 1, Marknesse
Postcode: 8316 RB
Complexnr: FLV-R-88
Nr. complexonderdeel: FLV-R-88b
OBJECTBESCHRIJVING

Inleiding
In opdracht van de Directie van de Wieringermeer, op kavel S69c gebouwd tuindersbedrijf (fruitteelt) met vrijstaande woning. De woning is van het type S III (ontwerp 1960), de SCHUUR is van type P (ontwerp 1958) . Beide zijn gebouwd in 1962 naar ontwerp van de Bouwkundige Afdeling (boerderijenbouw) van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen boven een donkere plint opgetrokken bedrijfsschuur onder een met pannen gedekt zadeldak. Beide kopgevels zijn puntgevels met dubbele, opgeklampte inrijdeuren aan kruisgehengen. Rechts in een van de langsgevels staat een enkele deur. De andere langsgevel bevat vier onder rollagen staande vensters. De langsgevels liggen iets terug, waardoor de hoeken van de kopgevels als hoeklisenen functioneren. Het inwendige van de schuur bevat drie gebogen, gelijkbenige kniespanten van gelamineerd hout.

Redengevende omschrijving
Het tuindersbedrijf is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde.

  • De schuur heeft waarde als onderdeel van een complex dat van cultuurhistorisch belang is vanwege de bijzondere plaats die het inneemt in de ontwikkeling van de agrarische gebouwen in Nederland en behoort tot een type dat speciaal is ontworpen voor de Noordoostpolder.
  • Er is sprake van ensemblewaarde vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de complexonderdelen en vanwege de specifieke relatie met de Noordoostpolder en de karakteristieke polderbebouwing.
  • De schuur is bovendien van belang vanwege de typologische zeldzaamheid.
  • De schuur is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de vrij grote mate van gaafheid van het exterieur.

0 antwoorden

Plaats een reactie (naam E-mail en Site niet verplicht)

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *