Monument voor Geallieerde Vliegers

Monument voor Geallieerde Vliegers

  • Titel: Monument voor Geallieerde Vliegers
  • Kunstenaar: promotiecommissie Marknesse en Esli Tapilatu
  • Materiaal: divers
  • Geplaatst : 2007

Het monument  –  Vorm en materiaal

Het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ is een houten kruis met vier bronzen plaquettes.
Aan de voet van het kruis is een propeller geplaatst van een Engelse bommenwerper die in de omgeving van Marknesse is gevonden.
Het gedenkteken wordt omgeven door een rond bakstenen muurtje.
Hierop is een informatieplaquette bevestigd.

Monument - monument-Marknesse-001.jpg

Monument - monument-Marknesse-004.jpg

Teksten
De teksten op de bronzen plaquettes luiden:

‘1940’.

‘1945.’

’12 OKTOBER 1941
SGT. A. W. JEFFRIES
P/O H.L. MEYERS
SGT. P.F.M. COOKE
SGT. W.C. WOOD
F/SGT. W.H.S. BYERS.’

’30 JANUARI 1944
P/O J.E. RULE
SGT. E.A. SHORTER
F/SGT. K.R. BALL
SGT. G.A. RACE
SGT. J.J. SLOAN.’

marknesse_monument_voor_geallieerde_vliegers

oude lokatie

Wijziging
Het oorspronkelijke gedenkteken, onthuld op 12 augustus 1941, was een houten kruis dat aan de Baarloseweg stond.
Dit kruis heeft als uitgangspunt gediend voor het huidige monument.
Het monument stond eerder op de plek van het huidige busstation (zie foto) en is in 2013 verplaatst naar de Breestraat.
Het ontwerp met de liggende propellor is toen enigzins aangepast.


De geschiedenis

Het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ in Marknesse (gemeente Noordoostpolder) is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf gesneuvelde bemanningsleden van een Wellington bommenwerper die op 12 oktober 1941 is neergestort en aan de vijf gesneuvelde bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper die op 30 januari 1944 is neergestort.

De namen van de tien omgekomen Britse vliegers luiden:

12 oktober 1941: navigator William Harold Stanley Byers, sergeant Percy Frederick Meadows Cooke (21 jaar), sergeant Arthur William Jeffries (29 jaar), piloot Hilyard Lowell Myers (23 jaar) en sergeant William Christopher Wood (22 jaar).
30 januari 1944: navigator Kenneth Richard Ball (30 jaar), piloot John Edward Rule (28 jaar), boordwerktuigkundige Edward Arthur Shorter (21 jaar), boordschutter John Johnstone Sloan (22 jaar) en boordschutter George Albert Race.
Op 12 oktober 1941 stortte een tweemotorige ‘Vickers’ Wellington bommenwerper van het 57e Squadron van de Britse Royal Air Force neer in de net droogvallende Noordoostpolder op een plek waar nu de Baarloseweg is. Vier van de omgekomen bemanningsleden zijn begraven op het geallieerd erehof op de Algemene Begraafplaats aan de Espelerlaan in Emmeloord. Het vijfde bemanningslid ligt begraven op de Algemene begraafplaats van Kuinre.

Op 30 januari 1944 vertrok een Lancaster bommenwerper – de JA 702 van het van het 156e Squadron van de Royal Air Force – voor een luchtaanval op Berlijn. Op de terugweg kwam het vliegtuig in problemen en stortte neer in het IJsselmeer op de plek waar nu Marknesse ligt, om precies te zijn op de Oosterringweg ter hoogte van huisnummer 3. In 1973 werden er nog brokstukken van het verongelukte toestel gevonden. Van de bemanning overleefden twee de crash. Zij werden in Blokzijl krijgsgevangen gemaakt. De overige vijf leden overleefden de crash niet. Zij werden begraven op het erehof van de Brits Gemenebest op de Algemene begraafplaats van het Overijsselse Vollenhove.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken maakte deel uit van het project Marknesser Erfgoed, gesubsidieerd door de Provincie Flevoland, de Gemeente Noordoostpolder en de Europese Gemeenschap. De herdenkingsplaats is aangelegd door vrijwilligers uit Marknesse.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 september 2007 door burgemeester Willem ridder van Rappard en Eileen Race, zus van de gesneuvelde boordschutter George Albert Race.

bron : www.4en5mei.nl

Evert de Graaff :  bronnen, cookies  & privacy  ,  Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Emmeloord, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk, monumenten,