Monument voor te vroeg geboren kinderen

Monument voor te vroeg geboren kinderen

  • Titel: Monument voor te vroeg geboren kinderen
  • Geplaatst: 2018
  • Locatie: Bloemknopveld
  • Ontwerp: Simon Gerssen van Weerstand Natuursteen

Monument voor te vroeg geboren kinderen

Kinderen die vóór de vierentwintigste week van de zwangerschap levenloos geboren worden, kunnen tegenwoordig een plekje krijgen op begraafplaats De Vormt. Het zogenaamde Bloemknopveld is voor hen ingericht.

Op het veldje staat een monument, bestaande uit drie ringen, een pilaar met daar bovenop een bloemknop.
Maarten Hakvoort van de gemeente was nauw betrokken bij de totstandkoming van het veld. ,,Almere heeft een vlinderveld, waar we gekeken hebben. Ons Bloemknopveld hebben we naar dat idee ingericht”, vertelt hij. Ouders die op het Bloemknopveld hun te vroeg geboren kinderen willen begraven, nemen contact op met Hakvoort. ,,Ik graaf een grafje voor hen en dan is het aan de familie zelf hoe ze de begrafenis willen doen”, zegt hij. ,,Eén familie koos er voor om een dominee te vragen, maar de meesten besluiten om alles zelf te doen. We horen dat het een bijzonder en troostend gevoel geeft dat ze op deze manier afscheid kunnen nemen en een plek hebben waar ze terug kunnen komen.”

Behoefte

Het veld is sinds een paar maanden in gebruik en er liggen nu zes kinderen begraven, waarvan één een herbegrafenis betreft. ,,We merken dat het voorziet in een behoefte. Voor de wet hoeven ouders deze kinderen niet bij een gemeente aan te melden en begraven is ook niet verplicht. Maar ouders voelen al wel een band met hun kind en we kregen daarom voorheen weleens de vraag of we het in een graf van een opa of oma wilden leggen. Nu hoeft dat niet meer en ook in eigen tuin begraven is niet meer nodig. Vaak krijgen ouders het dan toch weer moeilijk bij een verhuizing of bij een uitbouw.”

Het monument op het Bloemknopveld is een ontwerp van Simon Gerssen van Weerstand Natuursteen. De namen van de kinderen krijgen met een naamplaatje een plek op dit monument. ,,Er komen dus geen herkenbare graven op het veld, maar de families hebben wel een plek waar ze terug kunnen komen.

bron: het Urkerland

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.