Moria Kerk Emmeloord

Moria Kerk Emmeloord

  • Kerk: Moria Kerk (Gereformeerde Gemeente)
  • Adres:  Reestdal 25, 8302 JW, Emmeloord
  • website kerk: www.gergememmeloord.nl
  • Gebouwd:  1884
  • Orgelbouwer: Jan van Gelder

Gebouwd door: Jan van Gelder (1884)

Jaar Orgelbouwer Activiteit
1884 Jan van Gelder nieuwbouw
1901 Jacobus Johannus van den Bijlaardt uitbreiding
1913 firma A. Standaart uitbreiding
1960 Cornelis Verweys overplaatsing
1977 Slooff Orgelbouw B.V. restauratie en uitbreiding
2001 A. Nijsse & Zonen overplaatsing
  • Na de verkoop van de Noorderkerk in Alphen aan den Rijn aan de Christelijke Gereformeerde Kerk, nam de Gereformeerde Kerk haar Van Oeckelen-orgel mee naar de nieuwe Salvatorikerk. Het kerkgebouw kreeg de nieuwe naam Jeruzalemkerk. De Christelijke Gereformeerden kochten het Van Gelder-binnenwerk van het orgel van de Oude Kerk in Zwijndrecht en lieten dit opbouwen in hun kerk. Het front bleef achter in Zwijndrecht.
  • Het orgel was in 1884 geleverd aan de Oude Kerk te Zwijndrecht, waar het op 24 augustus 1884 officieel in gebruik werd genomen. Van den Bijlaardt breidde de dispositie in 1901 met een een Viool Prestant 8′ (vanaf c), een Viola di Gamba 8′ (vanaf c) en een Aeoline 8′ op het Bovenwerk. Op het Hoofdwerk waren nog drie stemmen niet geplaatst. De firma Standaart plaatste deze in 1913: een Mixtuur, een Cornet en een Trompet 8′. In 1959 besloot men een groter orgel te laten maken in de bestaande kas. Dit werd geleverd door de firma Verweys.
  • De firma Verweys bouwde het oude binnenwerk op in de Jeruzalemkerk te Alphen aan den Rijn. Hierbij werd de dispositie gewijzigd en er kwam een vrij pedaal op een electrisch unit-lade. Op 4 juni 1960 is het orgel in Alphen in gebruik genomen met een bespeling door Feike Asma. De firma Slooff restaureerde het instrument in 1977. Slooff voegde drie nieuwe registers toe aan de dispositie, gemaakt door Van Dam en afkomstig uit het afgebroken orgel van de Leidense Oosterkerk. Toen de Christelijke Gereformeerde Kerk de Noorderkerk in 1996 verliet, was het orgel niet meer nodig. Het werd gedemonteerd en opgeslagen.
  • In 1997 kocht de Gereformeerde Gemeente te Emmeloord het instrument. De firma Nijsse kreeg de opdracht voor de restauratie en plaatsing in het toenmalige gebouw van de Moriakerk aan de Meldestraat 2. Het pedaal van Verweys werd verwijderd en in plaats hiervan maakte Nijsse een zelfstandig pedaal met drie stemmen op een mechanische windlade. Verder werd de orgelkas gereconstrueerd door een exacte kopie te maken van de originele Van Gelder-kas in Zwijndrecht. De intonatie werd gedaan aan de hand van andere Van Gelder-orgels. Op 8 december 2001 kon het orgel weer officieel in gebruik worden genomen. In 2008/2009 is een geheel nieuw kerkgebouw gebouwd, ontworpen door Roos & Ros uit Oud-Beijerland. Het gebouw aan het Reestdal werd op 2 september 2009 in gebruik genomen. Het orgel is vrijwel zonder wijzigingen overgeplaatst. De Octaaf 2′ van het Bovenwerk en de Picolo 2′ van het Hoofdwerk zijn van plaats verwisseld. Verder is de orgelkas geschilderd. Het orgel stond ook gestemd op a’ = 432 Hz, en dat is nu gewijzigd naar 440 Hz.

Kort overzicht van plaatsen waar het orgel heeft gestaan

1884 Zwijndrecht Oude Kerk
1960 Alphen aan den Rijn Jeruzalemkerk
1997 Emmeloord Gereformeerde Gemeente

Technische gegevens

Manuaal I 9
Manuaal II 8
Pedaal 3
Totaal aantal stemmen 20
Manuaalomvang C-f”’
Pedaalomvang C-d’
Toetstractuur Mechanisch
Registertractuur Mechanisch
Windlade(n) Sleeplade
Toonhoogte a’ = 440 Hz
Temperatuur Evenredig zwevend

Dispositie
Hoofdwerk: Bourdon 16′, Prestant 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Open Fluit 4′, Octaaf 2′, Mixtuur III-IV sterk, Cornet V sterk (discant), Trompet 8′.
Bovenwerk: Salicionaal 8′, Bourdon 8′, Viola di Gamba 8′, Gemshoorn 4′, Roerfluit 4′, Quintfluit 3′, Picolo 2′, Clarinet 8′, Tremulant.
Pedaal: Subbas 16′, Open Fluit 8′, Bazuin 16′.
Koppelingen: Manuaalkoppel, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Bovenwerk.

Vulstem Samenstelling
Mixtuur III-IV sterk (Hoofdwerk) C: 2′ – 1 1/3′ – 1′. c°: 2 2/3′ – 2′ – 1 1/3′. cis’: 4′ – 2 2/3′ – 2′ – 1 1/3′.
Cornet V sterk discant (Hoofdwerk) c’: 8′ – 4′ – 2 2/3′ – 2′ – 1 3/5′.
Overige dispositiegegevens
Van ’t Kruijs (1885) Het Orgel in de Hervormde Kerk te Zwijndrecht heeft 9 sprekende stemmen, twee klavieren, aangehangen pedaal en is in 1884 door Van Gelder, uit Leiden, geleverd.
Organist de Heer Oostrum.
Hoofdmanuaal: Prestant 8′, Bourdon 16′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Openfluit 4′, Picolo 2′, † Mixtuur, † Cornet, † Trompet 8′.
Bovenmanuaal: † Prestant 8′, Salicionaal 8′, Bourdon 8′, † Flûte Harmonique 8′, Gemshoorn 4′, † Clarinet 8′.
Aangehangen Pedaal.
Stomme Registers: Koppel, Ventiel.
De met † gemerkte registers moeten nog aan het werk toegevoegd worden.
Verschillende disposities De dispositie luidde na de ingebruikname in Alphen aan den Rijn in 1960:
Manuaal I: Prestant 8′, Holpijp 8′, Octaaf 4′, Open Fluit 4′, Nasard 3′, Octaaf 2′, Mixtuur III-IV sterk, Cornet V sterk (discant), Trompet 8′.
Manuaal II: Roerfluit 8′, Gamba 8′, Celeste 8′, Prestant 4′, Fluit 4′, Nachthoorn 2′, Sesquialtera III sterk (discant), Tremulant .
Pedaal: Subbas 16′, Bourdon 8′.

bron en  links: orgeldatabase en hetorgel.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees: bronnen, cookies  & privacy Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes, monument, herinneringsmonument, Urk

Emmeloord.info - een particulier initiatief - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek