Drie gemalen Noordoostpolder

Vier gemalen  Zuidelijk en Oostelijk Flevoland

De Blocq van Kuffeler in Almere

Op 18 oktober 1967 stelde koningin Juliana gemaal de Blocq van Kuffeler in werking. Het gemaal is het jongste gemaal van Flevoland. In zijn soort is het één van de grootste gemalen ter wereld. Het heeft vier identieke electromotoren, die gezamenlijk 3,2 miljoen liter water per minuut de polder uitpompen. Het gemaal is vernoemd naar dr. ir. V.J.P. de Blocq van Kuffeler, die vice-voorzitter was van de Zuiderzeeraad.

Gemaal Colijn bij Ketelhaven

Gemaal Colijn is in 1956 in werking gezet. Het gemaal heeft drie elektrische pompen die gezamenlijk 1,6 miljoen liter water per minuut wegpompen. Dr. H. Colijn, waarnaar het gemaal genoemd is was minister van Financiën en vanuit zijn positie nauw betrokken bij de totstandkoming van de Flevopolders. Colijn was tevens voorzitter van de Zuiderzeeraad.

Gemaal Lovink bij Harderwijk

Gemaal Lovink is geopend op donderdag 13 september 1956 om 18 minuten over 4 toen Koningin Juliana gemaal Wortman in werking stelde, tegelijk met de gemalen Colijn en Lovink. In het gemaal staan twee pompen, aangedreven door elektromotoren. Zij pompen gezamenlijk 1,2 miljoen liter water per minuut de polder uit. Het gemaal is vernoemd naar dr. H.J. Lovink, de voorzitter van de Staatscommissie die de landbouwkundige eneconomische kant van de inpoldering heeft onderzocht.

Gemaal Wortman in Lelystad Haven

In november 1956 werd de Wortman in werking gezet. Het gemaal bestaat uit vier door dieselmotoren aangedreven pompen. Als alle pompen draaien, wordt er 2 miljoen liter water per minuut weggepompt. Het gemaal is vernoemd naar dr. ir. Wortman, die voor de Zuiderzeewerken belangrijk werk verrichtte.

Buma-gemalen.jpg

Gemaal Buma

Bijzonderheden

Bij stroomuitval is het mogelijk gebruik te maken van een automatisch startend diesel noodstroomaggregaat. Deze heeft een vermogen van 40 kVA en kan bij stroomuitval de schuiven sluiten, de sluis bedienen en de straat en het gemaal verlichten……….

gemaal Buma

klik voor meer info

smeenge-gemalen.jpg

Het Gemaal Smeenge pompt water uit de Noordoostpolder in het Kadoelermeer. Hij ligt aan het N352 tussen Kraggenburg en Vollenhove.

Het gebouw is in opdracht van de Dienst der Zuiderzeewerken door de Haagse architect D. Roosenburg ontworpen in functionalistische stijl. ……….

gemaal Smeenge

klik voor meer info

vissering-gemalen.jpg

Het gemaal Vissering

In 1998/1999 zijn twee Werkspoor-dieselmotoren na een dienstverband van meer dan vijftig jaar vervangen door nieuwe gasmotoren. De nog in bedrijf zijnde dieselmotor, een MAN 12 cilinder met een vermogen van 1.110 kW dateert uit 1983 en is semiautomatisch. Op termijn zal ook deze dieselmotor worden vervangen door een gasmotor……..

Gemaal Vissering

klik voor meer info

Overzichtspagina gemalen in Noordoostpolder :