In  Tollebeek

maar zie verder onder Kamp Urkervaart

cantine-Tollebeek.jpg

Pionierslaantje in Tollebeek

Wethouder Marian Uitdewilligen en Jaap Naaktgeboren onthullen het straatnaambordje in Tollebeek (© Reina Halman Fotografie)

12 oktober 2020

logo-deNoordoostpolderDe 76-jarige Jaap Naaktgeboren ouit Tollebeek onthulde maandagmiddag samen met wethouder Marian Uitdewilligen het straatnaambordje van het Pionierslaantje aan de Wildzang in het dorp.
Het ongeveer 300 meter lange pad dat onder schoolgaande jeugd populair is als sluiproute en waar andere inwoners graag langs wandelen, was altijd zonder naam gebleven. Het Pionierslaantje is het pad wat loopt naar de laatst overgebleven pioniersbarak van de Noordoostpolder.

Informatiepaneel
‘Veel mensen weten niet meer dat hier een pionierskamp was. Dit laantje herinnert nog aan die tijd’, vertelt Naaktgeboren, die in 1957 in het dorp kwam wonen. ‘Ik ben net niet meer op de lagere school in het kamp geweest. Maar hier is voor het dorp alles begonnen.’ Bij het straatnaambord komt ook een informatiepaneel met het historische verhaal.

Naaktgeboren zou het mooi gevonden hebben dat bij de onthulling van het bord veel dorpsgenoten aanwezig zouden zijn. Vanwege corona werd dit echter stil gehouden. Maandagmiddag werd de naam in een kleine sobere bijeenkomst blootgegeven.