Oud-en-Nieuw - Oud-en-Nieuw-002.jpg

  • Titel: Oud en Nieuw
  • Kunstenaar: Joost van Hezewijk
  • Plaats: Ploegstraat  Nagele
  • Materiaal: staal en hout
  • Geplaatst: 1993

Over het kunstwerk

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ”Holland Atlantis” werd in 1990 door Joost van Hezewijk het kunstwerk Oud op Nieuw gemaakt.
Binnenin ”de kooi”, een opengewerkte zee-container die het nieuwe land voorstelt, ligt een plattegrond van Schokland op de hoogte van het vroegere waterpeil.

Omdat Nagele ongeveer drie meter onder zeenivo ligt, inspireerde het de kunstenaars zijn kunstwerk weer op het oude zeenivo te laten zweven.
Daarom staat deze stalen kooi op drie meter hoge palen.
Zie ook De Zeilschepen in Creil.
Zwevend in deze kooi hangt een plattegrond van het voormalig eiland Schokland.
Schokland, het ‘oude land’, wordt zo beschermd door het traliewerk (dijken) van het ‘nieuwe land’.
Maar ook blijft het gevangen.  Dat geldt voor Schokland en voor Urk. De twee buren van Nagele.

Over de kunstenaar

Joost van Hezewijk (Den Bosch, 1961) is landschapsarchitect en beeldend kunstenaar. Hij studeerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij stapte over naar de kunstacademie in Arnhem, waar hij aan de afdeling Architectonische vormgeving / monumentaal een opleiding volgde die vooral gericht was op kunst in de openbare ruimte. In zijn afstudeerproject uit 1988, een herontwerp van Zeewolde, combineerde
Van Hezewijk stedenbouw, landschapsarchitectuur en landschapskunst. Hij heeft een eigen bureau in Rotterdam. Hij is betrokken bij het zesde landschapskunstwerk in Flevoland, dat op de dijk bij de haven in Lelystad zal komen.

Oud-en-Nieuw - Oud-en-Nieuw-001.jpg