Paard.jpg

Paardetors _  Arthur Spronken – (met staart)

  • Titel: Paardetors
  • Kunstenaar: Arthur Spronken
  • Plaats: Noordzijde / Paardenmarkt
  • Materiaal: Brons
  • Geplaatst: 1984 / 2013

Over het kunstwerk

Het kunstwerk ‘Paardetors‘ is geplaatst op een 1.50 m  hoge gemetselde sokkel en gestoken op één enkele pin, zodat het dier lijkt te zweven
De kunstenaar Spronken heeft veel essentiële onderdelen van het paard weggelaten en zich uitsluitend geconcentreerd op de torso.
De kunst van het weglaten.
Wat Spronken wel heeft weergegeven is de energie van het edele dier.

Staart

Bijzonder is dat de kunstenaar een paard ontwierp zonder staart.
Maar volgens de toenmalige wethouder Dirk de Wit, die een kijkje kwam nemen in het atelier van Spronken, en toch wel schrok,  hoort een paard een staart te hebben.
En wie betaald, bepaald blijkbaar. Spronken deed die concessie, waarna het beeld alsnog een zij het gecoupeerde staart kreeg.

Het Paard stond eerder, vanaf 1984 bij het brugje ‘De Overstap’ over de Urkervaart richting wijk De Zuidert.
Toen in 2013 de Paardenmarkt een upgrade onderging om het verlies aan parkeerplaatsen op De Deel te compenseren, was de wens duidelijk.
In de eerste plaats omdat een beeld van een paard bij de Paardenmarkt hoort.
De Zuidert had nooit een echte band met het dier ontwikkeld en zou wel iets nieuws krijgen.
Dat werd uiteindelijk in 2016 een VIS

Paardenmarkt

De naam ‘Paardenmarkt’ heeft een historische betekenis.
Bij het opstellen van het herontwikkelingsplan voor Emmeloord Centrum is de naam Paardenmarkt op initiatief van oud wethouder Mulder gekozen.

De naam kent zijn oorsprong in het stedenbouwkundig ontwerp van Emmeloord.
Landschap- en stedenbouwkundige ontwerpers hebben bij het ontwerpen van de Noordoostpolder verschillende locaties vernoemd naar de functie van de betreffende grond.

De gedachte was dat paarden een belangrijke rol zouden spelen bij de activiteiten op het land en dat er behoefte zou zijn aan een plek waar paarden konden worden verhandeld.
Het gebied tussen de Bumalaan en Noordzijde werd hiervoor als ‘Paardenmarkt’ locatie aangemerkt.
Vanwege de snelle industriële ontwikkeling van de akkerbouw heeft er nooit echte paardenhandel op deze locatie plaatsgevonden.

Over de kunstenaar

Arthur Spronken (Beek, 1930) is een Nederlandse beeldhouwer.

Arthur Spronken (Beek, 1930) is een Nederlandse beeldhouwer.

Arthur Spronken (Beek, 1930) is een Nederlandse beeldhouwer.

In zijn jeugd werd Spronken zowel beïnvloed door de paardenliefhebberij van zijn vader en grootvader, als door de beeldhouwer Paul Smalbach. Hij werd klaargestoomd voor de handel, maar ging uiteindelijk naar de Kunstnijverheidsschool in Maastricht, waar hij onder anderen les kreeg van Charles Vos en Harry Koolen. Hij studeerde hier van 1948 tot 1952 en vertrok daarna voor een jaar naar Milaan om stage te lopen aan de Accademia di belle Arti di Brera. Daar kreeg hij onder andere les van Marino Marini, een specialist op het gebied van paarden in de beeldhouwkunst.

Eenmaal weer in Nederland maakte Spronken in eerste instantie voornamelijk religieuze figuren uit hout, daarna ging hij rond 1961 over op brons. Zijn figuratieve beelden concentreren zich rond de dynamiek van lichamen, danseressen en later paardentorso’s. Die dynamiek is zo belangrijk bij de latere paardentorso’s, dat de benen van de paarden alleen in aanzet te zien zijn, de aanzet tot de beweging die in de torso plaatsvindt.

In 1964 kreeg hij een individuele tentoonstelling in het Frans Hals Museum. In 1996 vond er in Scheveningen in het Museum Beelden aan Zee een overzichtstentoonstelling plaats, waarbij zijn monument van het koninklijk gezin een permanente plaats kreeg.

Arthur Spronken was van 1955 tot 1983 getrouwd met kunstenares Varpu Tikanoja. Zij kregen samen vier dochters, waaronder kunstenaressen Siiri Spronken[1], Arja Spronken, Kore Spronken en een zoon Caius Spronken. Nu leeft hij samen met beeldhouwster Francesca Zijlstra.

Bron Wikipedia

Onthulling:

De Stentor 26 juni 2013 – EMMELOORD – Wethouder Wouter Ruifrok is bijna lyrisch als hij woensdagmiddag 26 juni 2013 het bronzen beeld van het paard zonder benen op de Paardenmarkt in Emmeloord heeft onthuld.
Twee Belgische trekpaarden van Op d’n Akker trokken het doek van het paard.
Het beeld van de Limburgse kunstenaar Arthur Spronken, dat sinds 1984 bij de fietsbrug De Overstap in de Zuidert stond, staat nu waar het hoort, vindt Ruifrok.
In de eerste plaats omdat een beeld van een paard bij de Paardenmarkt hoort.
Maar Ruifrok is met name zo enthousiast omdat hij vindt dat het beeld langs de Noordzijde zo goed tot zijn recht komt.
Veel beter dan bij het brugje over de Urkervaart in de Zuidert en veel meer naar de bedoelingen van Spronken.
De verhuizing heeft ongeveer 25.000 euro gekost, onder andere omdat een nieuwe sokkel is gebouwd.

Een soortgelijk werk van Arthur Spronken in Utrecht. Zonder staart !

Een soortgelijk werk van Arthur Spronken in Utrecht. Zonder staart !

Emmeloord.info - een particulier initiatief van Evert de Graaff - zet onze gemeente op het wereldwijde web - wil slechts een ambassadeur van de Noordoostpolder zijn - is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk. Uitsluitend passie. doet zelf geen historisch onderzoek maar toont wel graag bestaand onderzoek

Emmeloord, Noordoostpolder, Flevoland, Poldertoren, Schokland, Urk, geschiedenis, kunst, Flevoland, erfgoed, tourist information, kerkorgels, ziekenhuis, boerderij, schokbeton, gsm masten, 112, politiek, leeuwen, rotondes, werkkampen, Rotgans, Rotterdamse hoek, gemaal, kiekendief, balgstuw, Cornelis Lely, Ramspol, arbeiderskampen, leeuwen, huisjes,